Dolar 32,4733
Euro 34,9494
Altın 2.436,73
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

KÜLTÜR SEKTÖRÜ EKONOMİYE YÖN VERİYOR

KÜLTÜR SEKTÖRÜ EKONOMİYE YÖN VERİYOR
07 Nisan 2014 06:53
A+
A-

Prof. Dr. Faruk Sen

 Türkiye Avrupa Eğitim ve Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, Türkiye’de futbol ve gastronomi ekonomisi dışında bugüne kadar ölçülmemiş üçüncü sektör olan kültür sektörünün, ülke ekonomisine yön verdiğinin ortaya çıktığını söyledi.  Prof. Dr. Şen, TAVAK’ ın yaptığı araştırmada 2014 yılı için kültür ekonomisi ihracatının 54.2 milyar dolar olacağının tespit edildiğini belirtti.

Avrupa Birliği yolunda ilerleyen Türkiye’de bu konuda yapılan ilk araştırma olan “Kültür Ekonomisi Araştırmasında kültür ürünlerinin ülke ekonomisine büyük ölçüde katkı sağladığının saptandığı açıklandı.

 İçinde bulunduğumuz 21. Yüzyıl’da kültürel ürünler ihracatının ülke ekonomisine büyük katkı sağladığı ve ekonomiye yön verdiği ortaya çıktı. Türkiye’de bu konuda yapılan ilk araştırmaya imza atan Türkiye Avrupa Eğitim ve Araştırmalar Vakfı’nın (TAVAK) elde ettiği verilere göre, 2014 yılı için kültürel ürünler ihracatının yaklaşık 54.2 milyar dolar olacağı saptandı. TAVAK Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen,  Çin’den Avustralya’ya, Avrupa Birliği ülkelerinden ABD’ye kadar birçok ülkede yıllık ölçümü gerçekleştirilen kültür ekonomisinin Türkiye’de şimdiye kadar boyutlarının ölçülmemiş olduğu ve bu konuda yeterli çalışma yapılmadığını belirtti.

Kültüre önem ve ağırlık veriliyor

Prof. Dr. Faruk Şen, TAVAK’ın araştırmasında Türkiye’de futbol ve gastronomi ekonomisi dışında ölçülmemiş üçüncü sektör olan kültür ekonomisinin 2011 yılında 30 milyar dolar sınırına güçlükle yaklaşan turizm gelirlerinin yaklaşık yüzde 52’si oranında bir fazlalık oluşturduğunun tespit edildiğini söyledi.  Prof. Dr. Faruk Şen, araştırmada Türkiye’de kültür ekonomisinde İstanbul Contemporary başta olmak üzere önemli rol oynayan kuruluşların sayısının artmakta olduğunun saptandığını belirterek,  birçok sponsor kuruluşun kültüre ağırlık vermeye başladığını söyledi. Prof. Dr. Faruk Şen “Kültürün özellikle, dizilerle başlayan Kültür ekonomisi ürünlerinin dış ülkelere ihracatı ve başarıları diğer alanları da teşvik etmektedir” dedi.

İhracat oranı yüksek

TAVAK Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen araştırmada metodolojik olarak 11 ana sektörde belirlenen 47 alt sektörde ölçümleme yapıldığını belirterek, milli gelir formatından yola çıkılarak harcamalara göre kültür ekonomisinin ulusal ekonomi içindeki yerinin öneminin ortaya çıktığını söyledi. Araştırmada, bul ölçümleme kapsamında Türkiye’de 2011 yılı içinde 46 milyar Dolarlık bir ekonominin oluştuğunu anlatan TAVAK Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen“2011 yılı için kültür ekonomisindeki 46 milyar dolarlık tutarı o yılki ihracatımızı oluşturan 130 milyar Dolarla karşılaştırırsak Kültür ekonomisinin ihracata orantısının yaklaşık olarak yüzde 38 olduğu ortaya çıkmaktadır. 2012 yılında Kültür Ekonomisinin ihracata orantısı yüzde 40 olmuştur. Daha gerçekçi olursak Türkiye’de 2011 yılındaki ihracatımızı ara girdilerini çıkarıp net ihracat olarak düşünürsek bu meblağın 52 milyar dolar civarında olduğunu görürüz. Bu da Türkiye’deki kültür ekonomisindeki dönen meblağını Türkiye’nin net ihracatına ciddi bir şekilde eriştiğini ortaya çıkarır. Türk sanatçıların ürünlerini artık yurtdışında da büyük ilgi görmektedir” dedi.

 

REKLAM ALANI