Dolar 32,3535
Euro 35,1812
Altın 2.324,98
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Kredi kartına bol taksit dönemi

Kredi kartına bol taksit dönemi
02 Nisan 2014 05:46
A+
A-

taksik isyeriKredi kartı ile taksitli satışlarda sınırlamadan sonra en büyük beyaz eşya ve mobilya mağazaları da yeni yöntemler geliştirip bunları afişe etmeye başladı.

Senetle satışların dışında banka üzerinden kredilere aracılık eden mağazalar müşterilere 36 ay taksitle sözleşme karşılığı ürün satıyor.

Cari açığa yol açan aşırı tüketimi kısmak için kredi kartında yapılan düzenleme sonrası özellikle mobilya ve beyaz eşya mağazaları, satışların düşmemesi için çözüm yolları üretmeye başladı. Altın, cep telefonu, gıda, akaryakıt gibi ürünlerde taksit tamamen yasaklanırken, beyaz eşya ve mobilyada ise kredi kartına taksit 9 ay ile sınırlandı. Esnaf ise getirilen tüm sınırlamalara rağmen geliştirdikleri yöntemlerle, kredi kartı olmadan 36 aya varan taksitlerle satışlarına devam ediyor.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR

Taksit yapabilmek için geleneksel yöntem senet ile yapılan satışlarda artış yaşandı. Senet dışında da taksit yapan mağazalarda ise şöyle bir sistem geliştirildi: Taksit yaptırmak isteyen müşteriden öncelikle ikametgah belgesi ya da üzerine kayıtlı olan bir fatura isteyen esnaf, alışveriş yapmak isteyen kişinin düzenli olarak bir işyerinde çalıştığını belgelemesini istiyor. Bankalarla ortak bir sistem üzerinden müşterinin sicili araştırılıyor. Eğer kişinin sicili temiz ise mağazanın anlaşmalı olduğu banka satışa onay veriyor.

ÖDEME ŞUBEDEN

Sistemi kullanan bazı mağazalar bu onaydan sonra banka üzerinden müşterinin kullanabilmesi için kredi sağlıyor. Bu para karşılığında müşteriye ürün satışı yapılıyor. Müşteri de ödemeleri her ay, ya kredi kullanılan banka üzerinden ya da PTT şubelerinden yapıyor. Kredi kullandırmayan mağazalar ise sistem üzerinden sadece müşterinin denetimini yapıyor. Müşteri geçmişte yapılan ödemelerinde bir sıkıntı yaşamadıysa eğer satış yapan mağaza da senet karşılığında peşinatsız ve 36 aya varan vadelerle taksit yapıyor.

Birçok alanda sınırlama oldu

1 Şubat 2014’ten itibaren kredi kartı ile yapılan satışlara taksit sınırlaması getirildi. Yeni yönetmelikle Telekomünikasyon, kuyumculuk, lokanta ve restoranlardaki yemek ücretleri, gıda ve akaryakıta taksit kaldırıldı. Beyaz eşya ve mobilyada da sınır 9 ay olarak belirlendi. İhtiyaç kredileri 36, taşıt kredileri 48 ayı aşmayacak şekilde belirlendi. Konut ile konut ipotekli kredilerde ise bir sınırlamaya gidilmedi.

Birbirinden ilginç yöntemler bulundu

TAKSİT sınırından sektörlerin başında ise telekominikasyon geldi. Özellikle cep telefonu satışları taksit sınırlamasından sonra yüzde 50’ye yakın düşüş göstermişti. Bu düşüşün önüne geçmek için teknoloji mağazaları önce tüketiciye kredi kartına taksitle hediye kartı satışı yaptı. Sonra ise bu hediye kartının karşılığında istenilen cep telefonunu verdi. İlk olarak teknoloji mağazalarında bu yöntemle ‘sınırlar kaldırıldı.’ Sonra ise cep telefonları satışında aksesuarlar kullanıldı. Aksesuarlara sınırlama olmadığı için telefonlar aksesuar gibi satıldı.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI