Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Kredi kartı limitleri simitçi engeline takıldı

Kredi kartı limitleri simitçi engeline takıldı
02 Temmuz 2012 07:56
A+
A-

Kredi kartlarına tek limit uygulamasının ertelenmesinde simitçi, boyacı gibi meslek gruplarının gelirlerinin kontrol sorunu rol oynadı.

Star gazetesinden Hüseyin Özay’ın haberine göre Türkiye’de milyonlarca kredi kartı kullanıcısının merakla beklediği kredi kartlarına tek limit getirilmesine ilişkin düzenlemenin, ‘simitçilere’ takıldığı ortaya çıktı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın talimatı üzerine harekete geçen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartlarına tek limit getirilmesine ilişkin projenin teknik ve hukuki alt yapısını büyük ölçüde tamamladı. Ancak, yapılan çalışmalar sırasında simitçi, ayakkabı boyacısı gibi düzenli geliri olmayan meslek gruplarının gelirlerinin ‘nasıl kontrol edileceği’ konusunda bir türlü çözüm bulunamadı. Bunun üzerine, kredi kartlarına tek limit getirilmesine ilişkin düzenlemenin yürürlüğe girmesi bir süre ertelendi.

BKM’YE GÖREV VERİLDİ

BDDK, ‘simitçi’, ‘ayakkabı boyacısı’ gibi meslek gruplarındaki tüketicilerin gelirini kontrol edecek bir formül bulamayınca, topu Bankalararası Kart Merkezi’ne (BKM) attı. BDDK’nın talebi üzerine harekete geçen BKM, gelirini belgelemeyen tüketiciler için çalışma başlattı. BKM’nin oluşturduğu ekibin, şimdi bu grupların gelirlerini belgeleyecek bir sistem üzerinde çalıştığı öğrenildi. Üzerinde durulan formülün ise gelirini belgelemeyen tüketicilere asgari ücret düzeyinde veya asgari ücretin iki katı tutarında limit verilmesi yönünde olduğu bildirildi. Kredi kartlarına tek limit getirilmesine ilişkin yapılan tüm çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanması ve projenin de gelecek yıldan itibaren hayata geçirilmesi planlanıyor. Sistemin uygulamaya konulması ile birlikte her tüketiciye gelirinin iki veya üç katı oranında kredi kartı limiti verilecek.

SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK

Tüketici, kendisine tanınan limitin tamamını tek bir kart ile kullanabilecek. Veya söz konusu limit, 3-5 kredi kartına bölünebilecek. Kart limitleri, ortak havuz aracılığı ile tüm bankalar tarafından görülebilecek.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: ,