Dolar 32,4961
Euro 34,5758
Altın 2.478,95
BİST 9.557,06
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 19°C
Cum 15°C
Cts 18°C

Konya Şeker’den Enerji Sektörüne Dev Yatırım

Konya Şeker’den Enerji Sektörüne Dev Yatırım
06 Mart 2013 14:23 | Son Güncellenme: 13 Mayıs 2013 22:03
A+
A-

FOTO 2

Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, kazandıkları Kangal Termik Santrali ihalesinin enerji sektöründe büyüme hedeflerinin bir adımı olduğunu açıkladı ve Konya Şeker’in enerji sektöründeki yeni yol haritasını anlattı. Kangal Termik Santrali ile enerji sektörüne büyük oyuncu olarak girdiklerini belirten Recep Konuk “Kafamızdaki milyon barajını aştık, milyar dolarlık yatırımları telaffuz etmeye başladık. 985 milyon dolarlık teklifle Kangal Termik Santrali özelleştirme ihalesini kazandık.” dedi. Konya Şeker‘in otoprodüktör olarak kurulduğu günden bu yana kendi elektriğini ürettiğini ve bu nedenle elektrik üretiminde 59 yıllık kurumsal bir tecrübeye sahip olduklarını hatırlatan Recep Konuk, “Kangal özelleştirmesi ile şeker işinden sonra bildiğimiz en iyi işi ticarileştirerek, en tecrübeli olduğumuz alanda aktif rol üstleniyoruz. Bir tarım şirketinin enerji üreticisi olarak sistemde yer almasının, Türk çiftçisi açısından hayati önem taşıdığına inanıyorum. ” dedi.

 Geliştirdiği entegre yatırım modeliyle sıra dışı işlere imza atan ve tarım sektörünün vizyonunu değiştiren, tarımsal üretim kooperatifçiliğine yeni bir bakış açısı getirerek, şekerden dev bir dünya kuran Konya Şeker, ülkemizin son yıllarda en hızlı büyüyen, faaliyet alanını en hızlı geliştiren şirketlerinden biri olarak öne çıkıyor. 2000’li yılların başında sadece pancar şekeri üreten ve büyük hissedarı Konya Kooperatifi olmak üzere 17 pancar ekicileri kooperatifinin iştiraki olan Konya Şeker, son yıllarda yaptığı çok sayıda yatırımla faaliyet alanını çikolata ve şekerli mamullerden donuk ürünlere, tohumculuktan ham yağa, yemden hayvancılığa, plastik sanayinden enerjiye kadar uzanan geniş bir yelpazeye taşıdı. Konya Şeker,  geleceğin iki stratejik sektöründe; gıda ve enerjide büyümeyi hedefliyor.

Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, 13 Şubat Çarşamba günü Konya düzenlenen basın toplantısında, kazandıkları Kangal Termik Santrali ihalesinin enerji sektöründe büyüme hedeflerinin bir adımı olduğunu açıkladı ve Konya Şeker’in enerji sektöründeki yeni yol haritasını anlattı. Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş-Siyahkalem Mühendislik İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. Ortak Girişim Grubu olarak katıldıkları ihalede Kangal Termik Santrali’nin işletmeciliğini 985 milyon dolar teklifle aldıklarını belirten Recep Konuk, yapılacak rehabilitasyon yatırımı ile tesisin kapasitesini yüzde 25 artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Milyon barajını aştık, milyar dolarlık yatırımları telaffuz ediyoruz!

2000’li yılların başında Konya Şeker için 30-40 milyon dolar bulup yarım asırlık fabrikasını revize etmenin ciddi bir problem olduğuna değinen Recep Konuk, bu psikolojik duvarı 2004 yılında Çumra Şeker Fabrikası’nın kuruluşuyla aştıklarını belirtti. Recep Konuk, ilk yıllarda yatırımların daha temkinli ve yavaş ilerlediğini, 2006’dan sonra ise gaza yüklenerek yatırımları hızlandırdıklarını ifade etti. Konuk sözlerini şöyle sürdürdü: “Şekerli mamullerden, çikolataya, sıvı şekerinden, buharlı küspe kurutma tesisine, Panplast’tan, biyoetanole çok sayıda tesisi 3-4 yıl gibi kısa sürede tamamladık. Onları Dondurulmuş Patates ve Yem Fabrikalarımız takip etti. 2011 yılında yaklaşık 350 milyon dolarlık yatırım bütçesine sahip 6 tesisin temelini peş peşe attık ve 2012’de biri hariç hepsini tamamladık. O kalanı da yani dünyanın en büyük et süt entegre tesisinin de süt ürünleri ünitesini bir-bir buçuk ay sonra üretime başlatacağız, et ünitesini de yıl sona ermeden bitirmeyi hedefliyoruz. 2012 yılında 350 milyon dolarlık yatırımdan söz ettiğimizde bu rakam Konya’ya ve Konya çiftçisine hiç garip gelmedi. 13 senede 1,2 milyar dolarlık yatırım yapan Konya Şeker’in eriştiği nokta ve gücü bugün telaffuz ettiğimiz rakamlar ayan beyan ortaya koymaktadır. Kafamızdaki milyon barajını aştık, milyar dolarlık yatırımları telaffuz etmeye başladık. Milyon dolardan milyar dolara uzanan bu çizgi Konya Şeker’in nereden geldiğinden çok nereye gideceğinin, üretici ortakları ile Konya’yı nereden nereye taşıyacağının göstergesidir.”

Konya Şeker’in enerji sektöründe 59 yıllık tecrübesi var!

Konya Şeker’in enerji sektörü ile ilgisi Kangal Termik Santrali özelleştirmesi ile başlamıyor. 2012 yılının son büyük özelleştirmesi olan Seyitömer Termik Santrali ihalesinde 16 talipli arasında açık arttırmada 2 milyar 78 milyon dolarla son beşe kalan Konya Şeker, bugüne kadar yapılan özelleştirmelerde bir kooperatif şirketi olarak en yüksek teklifi vererek kararlılığını ve ciddiyetini sergiledi. Basın toplantısında Konya Şeker’in enerji sektöründeki tarihi birikimine değinen Recep Konuk “Seyitömer bizim için ilk değildi. Karapınar’da tespit edilen kömür rezervi ve burada kurulacak enerji havzası ile ilgilendiğimizi de birçok kez ifade ettik, oradaki kömürün değerlendirilmesi ile ilgili süreci hem yakından takip ediyor hem de projelendirme çalışmalarını ve ihale sürecini heyecanla beklediğimizi, Karapınar konusunda çok daha istekli olduğumuzu ifade etmek istiyorum.” dedi.

Türkiye’de termik santral işletmeciliği ve elektrik üretimi konusunda kurumsal tecrübeye sahip iki kurum olduğunu, bunlardan birinin termik santralleri bugüne kadar kuran Enerji Bakanlığı, diğerinin ise Şeker Fabrikaları olduğunu ifade eden Recep Konuk: “Türkiye’de kurulan her şeker fabrikası kendi tüketeceği enerjiyi üretecek şekilde projelendirilmiştir. Otoprodüktör lisansına sahip olan şeker fabrikaları, kampanya dönemlerinde ürettikleri elektriğin fazlasını da enterkonnekte sisteme vererek ülkemizin elektrik enerjisi arzına katkı vermişlerdir. Bu anlamda pancar şekeri sanayi, elektrik üretiminde 87 yıllık, Konya Şeker ise 59 yıllık bir tecrübeye sahiptir. Yani Konya Şeker, şeker sektöründeki uzmanlığı ve tecrübesi kadar, uzmanlık ve tecrübeye termik santral işletmeciliğinde de sahiptir. Konya Şeker, ülkemizde kömürden elektrik üretiminde ilk akışkan yataklı kazan teknolojisine sahip santrallerden birini, Çumra Şeker Entegre Tesisi’nde hayata geçirerek ülkemize kazandırmıştır. Aynı Konya Şeker, otoprodüktör olarak yakaladığı başarıdan güç alarak enerji sektöründe faaliyet gösterecek Çobanyıldızı A.Ş.’yi 2010 yılında kurmuş ve elektrik üretim lisansını almasından sonra da bir yıl gibi kısa bir sürede Çumra Entegre Tesisi bünyesinde 37 Megawatlık ilave termik santralini tamamlamış ve geçtiğimiz günlerde de üretime başlatmıştır. Konya Şeker’in toplam elektrik üretimi bu santral ile birlikte yaklaşık 100 Megawat’a ulaşmıştır ve Kangal Termik Santrali ile zaten var olan üretimini ve sektör payını yaklaşık 5’e katlayacaktır. Yani bizim Kangal özelleştirmesi ile yaptığımız aslında şeker işinden sonra bildiğimiz en iyi işi ticarileştirmek, en tecrübeli olduğumuz alanda aktif rol üstlenmektir. Bir şeker fabrikası olarak biz bu özelleştirmeyle şekerden sonra ana üretim kalemlerimizden biri olan elektrik üretiminde en tabii olan söz hakkımızı kullanıyoruz.”

Kangal Termik Santrali ile tarım sektörü ilk kez başka bir sektörde oluşan katma değerden sektöre pay aktarmak için adım attı!

Kangal Termik Santrali özelleştirme ihalesinden sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın Konya Şeker’in ihaleye girmesinin önemini vurgulayarak, sektöre hem rekabet geleceğini hem de çevreye duyarlılığın artacağını ifade ettiğini söyleyen Recep Konuk “Duydukları güven ve yaptıkları tespit için kendilerine teşekkür ediyoruz. Sayın Bakan bir hususa daha dikkat çekmişler ve diğer sektörlerde oluşan tasarrufun prestijli enerji sektörüne kaydığını vurgulamışlar, bundan da hem devletin hem ülkemizin kazançlı çıktığını, çıkacağını belirtmişler. Ancak buranın bir kazananı daha olacak, daha doğrusu bir kazananının daha olması için biz adım attık, o da tarım sektörüdür.” dedi.

Bu güne kadar tarım sektörünün ürettiğinin ve tarım sektörünün ürettiklerinden doğan katma değerin başka sektörlerde kaldığını söyleyen Recep Konuk sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz bir üretici kuruluşuyuz. İlk defa tarım sektörü başka bir sektörde oluşan katma değerden sektöre pay aktarmak için adım attı, Konya Şeker vasıtasıyla enerji sektöründeki pastaya ben de ortağım dedi. Bu işin bizim açımızdan, tarım sektörü açısından can alıcı noktası başka bir sektörde kazanacaklarımızın tarım sektöründe, tarımsal sanayide kaldıraç olarak kullanılmasına aracılık etmektir. Biz geleceğe yönelik bütün beyanatlarımızda şunu söyledik; dünyanın geleceğinde iki sektörün stratejik önemi artacak bunlardan biri gıda diğeri enerji. Bu iki sektörde de Türkiye’nin en iddialı kurumlarından biriyiz. Gıda ile enerji bir biriyle pek örtüşmüyor gibi görülebilir. Ancak üretmek için enerjiye ihtiyaç olduğunu kimse unutmasın. İşte o gelecekte bir tarım şirketinin enerji üreticisi olarak sistemde yer alması, Türk çiftçisi açısından hayati önemdedir, hayati önemde olacaktır.”

Yük olmak için değil yük almak için Sivas’a geliyoruz; Konya – Kangal enerji hattını kuracağız!

Kangal Termik Santrali özelleştirme ihalesinin Konya Şeker’in Konya dışına ilk yatırımı olduğunu vurgulayan Recep Konuk “Bu yatırımdan hem ülkemiz hem Sivaslı hemşerilerimiz, hem Kangallı ev sahiplerimiz hem de Konya ile Kangal arasında kurulacak enerji hattından Konyalı hemşerilerimiz kazançlı çıkacak. Yani bu işbirliği kazan kazan formülünün ilgili herkes ve her kurum için fiili olarak hayatta karşılık bulduğu bir yatırım olacak. Sivas kamuoyu ve Kangallı hemşerilerimizin gönlü ferah, içi huzurlu olsun. Konya Şeker kimsenin elinden ekmeğini almak için adım atmaz. Konya Şeker elinin değdiği her yerde ekmeği büyütmek, elinde ekmeği olmayana ekmek bulmak için çalışır. Yani biz Sivaslı hemşerilerimizin sırtına yük olmak için değil, onların sırtından yük almak için Sivas’a geliyoruz. Kangal – Konya gönül hattını inşa edip, Anadolu’nun tarihi ağırlığı olan iki ilinin birbirinden elektrik alarak hızla yükselmesine katkı vermek için Konya’dan Sivas’a adım atıyoruz.” dedi.

REKLAM ALANI