Dolar 32,3691
Euro 34,9702
Altın 2.326,20
BİST 9.075,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Konutta senetli satış % 50’yi aştı

Konutta senetli satış % 50’yi aştı
07 Şubat 2014 07:53
A+
A-

17 Aralık sonrasında faizler artınca ev almak isteyenler banka kredisi yerine inşaat firmasının bünyesinde verilen kredileri tercih etti. Aralık ayında senetli satışların oranı yüzde 51.7’ye yükseldi

Konutta senetli satış % 50’yi aştı
Artan konut kredisi faizleri, senetli satışların oranını hızla yükseltti. Bu durum konut almak isteyenleri banka kredisi yerine daha az maliyet getirdiği için müteahhit firma bünyesinde verilen kredilere yönlendirince aralıkta senetli konut satışların payı yüzde 51.7’ye çıktı. Yani aralık ayı içinde satışların yarısından fazlası senetli yapıldı.

Araştırma şirketi Reidin’nin 35 markalı firmayla görüşerek hazırladığı raporda kasım ayında ise bu oran yüzde 40 olmuştu. Kimi firmaların satışlarında senetli satışların oranı yüzde 60’ı bulurken, faiz ve dövizdeki yoğun hareketliliğin ise senetli satışların sayısını daha da arttırabileceği dile getiriliyor.

24 ay vade imkanı veriliyor

Mutlu İnşaat AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Furkan Hamzaoğlu,  17 Aralık süreci sonrasında faiz oranlarının 0.83’lerden yüzde 1’lerin üzerine çıkmasının alıcıları konut kredisinden soğuttuğunu kaydetti. Bu dönemde ev alanların inşaat şirketi bünyesinden verilen kredileri tercih ettiğini aktaran Hamzaoğlu, “Bizde de alışılmışın dışında bir talep oluştu. 18 ay ile 24 ay arasında vade farksız satış imkanı bu dönemde alıcılara daha cazip geldi ve senetli satış oranımız yüzde 40’lara varan bir orana geldi” diye konuştu.

Senetli satış politikasına devam edeceklerini söyleyen E7 Grup CEO’su Ersin Aydeniz ise  senetli satışlarının genel satışlar içerisindeki ortalamasının yüzde 25 olduğunu belirtti. Artan faizler ve dövizlerdeki hareketlilik nedeniyle senetli satışın artabilme ihtimalinin yüksek olduğunu dile getiren Aydeniz şöyle konuştu:

“Çünkü ekonomimizi temel olarak ilgilendiren döviz ve faizde yaşanan sıkıntılar piyasayı önümüzdeki günlerde yeni alternatiflerde oluşturmaya yönlendirecek. Hem üretici firmalar olarak bizler hem de satın alacak kitlenin durumunu göz önüne alarak arzı ve talebi dengelemek için senetli satış gibi çözümler üretilmek zorunda kalınacak.”

Senetli satışların firmalar tarafından kullanılan bir model olduğunu anlatan Gürallar Yapı AŞ Genel Müdürü Evrim Karayel, Lapis Han projeleriyle beraber senetli satış sistemini geliştirdiklerini söyledi.  Karayel, Lapis Han’da oranın yüzde 25 olduğunu kaydetti.

Senetli satış oranı artacak

Özyurtlar Şirketler Grubu ise 5 yıldan bu yana senetli satış yapıyor.  Firmalarında senetli satış oranının yüzde 60 olduğunu belirten Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, gelecekte bu oranın daha da artacağını söyleyerek, “Oturum ya da yatırım amaçlı ev alanlar yüksek faiz oranlarından dolayı bankalarla çalışmak istemiyorlar. Faiz ödemek yerine yatırım yapacakları gayrimenkulü şirket bünyesinde vadelendirmek alıcının daha çok işine geliyor” dedi.

Sistemin avantaj ve dezavantajları 

– Senetli satış modeli müşterinin hızlı bir ödeme grafiği istemesi durumunda kullanılıyor. Yani projenin sonuna kadar tüm ödemeleri yapabilirim diyen müşteriye rahatlıkla senetli satış yapabilirken, senetli satış modeli ekonomik gücü yüksek ve öz kaynak stoku güçlü olan firmalar için de kullanılabilir avantajlı bir model olarak öne çıkıyor.

– Bu satış modelinde müşteri banka faizi yüküne girmeden daha uygun fiyata ürününü teslim alabilirken, yatırımcı firma ise öz kaynakta  güçlü olduğu için inşaatını rahatlıkla devam ettirerek sonuca kavuşturabiliyor.

tabloleyla.jpg

DÜNYA

REKLAM ALANI