Dolar 32,5327
Euro 34,9418
Altın 2.435,60
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C

Konut kredilerinde süre 30 yıla çıkarılmalı

Konut kredilerinde süre 30 yıla çıkarılmalı
01 Mart 2013 08:35
A+
A-

banka_konut_kredi_faiz

Belçikalı Extensa’nın Türkiye’deki ilk projeleri Bomonti Apartman ve Bomonti Modern Palas’ın yapımı tamamlandı. Özlem Gökçe, yeni dönemde Türkiye’dekonutun yanı sıra ofis projeleri de yapacaklarını söyledi.

Türkiye konut pazarında faaliyet gösteren iki yabancı firmadan biri olan Belçikalı Extensa Türkiye Genel Müdürü Özlem Gökçe, Türkiye’de konut kredilerinde sürenin 30 yıla çıkarılması gerektiğini söyledi. Türkiye’de konut kredilerinde faiz oranlarının 0.60’ların altını görmesi halinde bugün henüz konut alabilme kotasına giremeyen daha dar gelirli kesimin konut almasının önünün açılabileceğini dile getiren Gökçe, ayrıca konut kredilerinde vade sürelerinin uzatılmasının da önemine işaret etti.

 Gökçe, böylece esas konut ihtiyacı olan ancak maddi imkansızlıklardan dolayı bunu talebe çeviremeyen kesimin konut sahibi olabileceğini söyleyerek, “Bu kesimin kira öder gibi ev alabilmesinin kapılarını ise sürenin 30 yıl olması açacaktır” dedi. Bankacılıktan, denizciliğe ve inşaat kadar pek çok alanda 1910 yılından bu yana faaliyet gösteren Ackermans & Van Haaren’ın iştiraki Extensa’nın ilk kuruluşunun
büyük ölçekli konut geliştirme üzerine olduğunu ifade eden Gökçe, Avrupa’da konutun yanı sıra çok sayıda ofis, iş parkları, lojistik alanları, endüstriyel yapılar ve AVM’ler olmak üzere çok çeşitli yapılar yaptıklarını söyledi. Extensa’nın 2005 yılından itibaren farklı piyasalar girme kararı aldığını anlatan Gökçe, bu kararla birlikte gelişmekte  ülkeler olan Romanya, Türkiye, Slovakya ve Lüksemburg pazarlarına girdiğini kaydetti. Gökçe, bu pazarlar içinde Türkiye’nin daha önde gittiğini aktardı.
Türkiye’ye konutla girdi
Türkiye’deki konut piyasası çok canlı olduğunu İstanbul’unda çok cazip olduğunu aktaran Gökçe,” O anlamda birazda girişimci ruhu olan bir yabancı için bu piyasada hareket etme şansı var” yorumunu yaptı. 2007 yılında Türkiye’de arsa edinmeye başladıklarını anlatan Gökçe, şu anda Türkiye’de yaptıkları iki proje olan Extensa Bomonti Apartman ve Bomonti Modern Palas’ın yapımının tamamlandığını kaydetti. Bomonti Apartman’ın 2011 yılı sonunda, Modern Palas’ın ise yeni tamamlandığını aktararak, yeni projeler yapmak için çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Türkiye’ye kısa vade için giriş yapmadıklarını aktaran Gökçe, “Burada kalıcı bir firma. O nedenle bundan sonrada proje üretmeye devam edecek. Şu anki perforsmansdan da memnunuz” diye konuştu. İki projede satışların iyi gittiğini söyleyen Gökçe, “92 daire ve 9 adet mağazanın bulunduğu Extensa Bomonti Apartman’da bir tane dublex daire kaldı. 98 dairenin yer aldığı Modern Palas’ta ise fiyatları 300 bin dolar ile 1 milyon dolar arasında olan birkaç satılık dairemiz kaldı” dedi. Modern Palas’ta metrekare fiyatları ise 4 bin 500 dolar ile 5 bin 500 dolar arasında. Projede 10’uncu kattan itibaren daire sahiplerinin hem Haliç hem de boğaz manzarasını görebildiğini belirten Gökçe, üç cepheli dairelerin doğuya, batıya ve güneye baktığını söyleyerek,“ Güneşi bütün gün alan çok özel dairelerimiz var. Hiçbir kayıp yaşanmadan her metrekareyi kullanışlı bir şekilde değerlendirecek şekilde daire planları çıkardık. 2+1 dairelerimizin hepsine çift otopark, 1+1’lere ise tek araçlık otopark alanı verdik” dedi.
Yüzde 30 prim yaptı
Avrupalı bir firma olmanın  avantajını yaşadıklarını aktaran Gökçe, “Güven unsuru çok önemli. Bizi araştırıp gelen çok sayıda müşterimiz oldu. Hatta Belçika’da yaşayan eşlerden birinin Belçikalı, birinin Türk olduğu bir aile Belçika’daki projemizden ev almak isterken orada geç kalınca, gelip Türkiye’deki projemizden daire aldı” dedi. Projelerinin pirim yaptığına işaret eden Gökçe, özellikle 2010 yılında satışa sundukları Bomonti
Apartman’ın yüzde 25-30’lara varan bir prim yaptığını, Modern Palas’ta da benzer bir gelişme beklediklerini aktararak şöyle konuştu: “Bomonti son üç yılın ürünüdür. Üç yıl önce Bomonti eski endüstriyel tesislerin olduğu, bir kısmı tamamen gecekonduların olduğu bir bölgeydi. Bugün geldiğimiz yerde de Bomonti’de birçok konut projesinin yanı sıra, bir üniversite, ofis binaları, ofis ve turizm projelerin aldığı bir bölge haline gelerek ciddi bir gelişme gösterdi. Hızlı inşaat yapan bir grup olduklarını aktaran Gökçe, Bomonti Apartman’ı satış sözleşmesine göre 5 ay erken teslim edildiğini kaydederek, “Mart 2012’de teslim edilmesi gereken projeyi biz 2011 Ekim’de teslim ettik. Modern Palas’da ise 2 ay erken teslim yaptık” dedi. Hem hedef kitlerinden hem de projelerinde daha niş  bir pazara hitap ettiklerini aktaran Gökçe, bu nedenle şehir merkezlerini daha çok tercih ettiklerini bundan sonraki gelişimlerini de bu yönde devam edeceğini söyledi.
Banliyö pazarında yeterince oyuncu olduğunu ve rekabetin yüksek olduğunu kaydeden Özlem Gökçe, hiçbir zaman banliyölerde bir proje yapmayı düşünmediklerini belirtti. Gökçe, yeni dönemde yapacakları projeleri arasında konut yanı sıra ofislerin de olacağını söyledi. Türkiye’nin ofis stoğunda boşluk olduğunu kaydeden Özlem Gökçe şöyle konuştu: “Birçok işyeri konuttan dönüştürülmüş, yeterli hizmet altyapısına sahip olmayan binalar. Ancak finans merkezi ilan edilmiş bir metropolde  ofis konusunda ciddi açığı olduğunu görüyoruz.”
REKLAM ALANI