Dolar 32,5671
Euro 35,0146
Altın 2.428,17
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C

Konut alırken bunlara dikkat ediyor musunuz?

Konut alırken bunlara dikkat ediyor musunuz?
28 Haziran 2017 11:10 | Son Güncellenme: 28 Haziran 2017 11:11
A+
A-

İnsanın hayatı boyunca yapacağı önemli işlerin ilk sırasında kendisine ait bir ev almak geliyor. Gün içerisinde maruz kalınan tüm yorgunluk, koşturmaca ve çalışma hayatımızda sarf edilen fiziksel ve zihinsel yorgunluğa karşı rahatlayabileceğimiz yaşam alanıdır evlerimiz. Peki! bu kadar dikkat edip, çabalayarak edineceğimiz evimizi satın alırken de aynı dikkati gösteriyor muyuz acaba? EDD Yapı Yön. Kur. Bşk. Ender Demirtaş, ev alınırken dikkatlice araştırma yapılmasının şart olduğunun altını çizerken bu konuda önerilerde bulundu.

EDD Yapı Yön. Kur. Bşk. Ender Demirtaş, Alınacak evin mutfağının, parkesinin, dolaplarının, banyo fayanslarının vb. şeylerin elbette ki üzerinde dikkatle düşünülmesi gereken noktalar olduğunu belirterek” Ancak bunlardan daha önemlisi, taşınacağınız binanın sağlamlığıdır. Hepimiz konunun öneminin farkında olsak da, birtakım bilgi eksikliklerine bağlı sıkıntılar yaşarız. Birkaç püf noktası bu sorunları aşmamıza yardım edecektir. “dedi. Demirtaş’ın tavsiyelerini sırasıyla şöyle anlattı;

* Kullanıcılar alacakları konutla ilgili detaylı araştırma yapmalı. İnşaat,malzeme kalitesi ve zemin etüdü gibi konularda belediyeden ve apartman yönetimlerinden yardım almalı. Özellikle binanın iskeletini oluşturan beton ve demirin (betonarme çeliği) seçimi bu noktada önemlidir. Çünkü son yıllarda ülkemizde yaşanan depremlerde yapıların zarar görmesine neden olan en büyük faktörlerden biri kullanılan betonun kalitesizliği olmuştur.

* Konutun yasal durumuda çok önemli. Tapuda kısıtlayıcı herhangi bir tedbirin bulunmamasına, iskan izni ve yapı ruhsatının olmasına çok dikkat edilmeli. Tapu bilgilerine ulaşamıyorsanız, satıcıdan, taşınmazın üzerinde mevcut tüm hak ve yükümlülükleri gösterir yeni tarihli tapu kayıt örneği getirmesini isteyin. Alacağınız yer konut, iş yeri gibi yapılı bir yer ise tapu sicil müdürlüğü veya belediyede inşaat projesi vardır. İnşaat projesini inceleyin. Zemindeki fiili durumunun projesine uygun olup olmadığını kontrol ediniz. Projesine aykırı tadilat ve ilaveler varsa ileride belediye tarafından ceza yazılabilir, yıkılabilir.

* Satın alacağınız konutun konumu oldukça önemli. İşinize, çocuğunuz varsa okuluna, ulaşım araçlarına olan uzaklığı yaşamınıza dokunacak farklılıkları yaratabilir. Bu gibi önceliklerinizi bir liste haline getirerek araştırmanıza yön verin. Başlangıç olarak hangi bölgelerden ev almanın sizin için daha faydalı olacağına bu liste yardımıyla daha kolay karar verebilirsiniz.

* Projelere ait sözleşmeyi dikkatle okuyun. Sözleşmede anlamadığınızı düşündüğünüz bir madde varsa mutlaka bir hukuk danışmanına başvurun.

* Alacağınız eve karar verirken krediye uygunluk etkenini unutmayın. Bankaların kredi kullandırabileceği bir ev bulmanız, sizin sonraki süreçlerinizi hızlandıracaktır. Krediye uygun bir ev için alacağınız konutun tapu durumu önemli bir rol oynamaktadır. Bankalar genellikle kat irtifakı ya da kat mülkiyeti olmayan, hisseli ya da üzerinde ipotek bulunan konutları teminat olarak kabul etmezler. Bu yüzden konuta karar vermeden önce tapu dairesine giderek kontrolünüzü yapmayı unutmayın.

* Kredi kullanarak hayalinizdeki evi satın almak istiyorsanız, peşinatı önceden hazırlamanız gerekecek. Çünkü konut kredisi evin değerinin tamamına verilen bir kredi türü olmadığından sürecin içine peşinat faktörü girmektedir. Bu peşinat alacağınız evin değerinin %25’i kadarı olmalıdır. Kredi hesaplamanızı yapın. Aylık ne kadar taksit ödeyebileceğinizi, kaç yıl vade kullanmak istediğinizi, bu vadeyi karşılayacak faiz oranları gibi birçok etkeni göz önünde bulundurun. Tüm bankaları karşılaştırın.

REKLAM ALANI