Dolar 32,4752
Euro 34,9525
Altın 2.437,31
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

KOBİ’lerin gözü uluslararası pazarda

KOBİ’lerin gözü uluslararası pazarda
20 Eylül 2016 10:42
A+
A-

 

Memur zammı KOBİ esnafı için de cansuyu olacak

KOBİ’lerin gözü uluslararası pazarda ancak global pazarda sabır başarı getiriyor

Küçük ve orta ölçekli işletmeler için, global pazara giriş dijital dönüşümün yardımıyla, çok daha kolaylaştı. İşe Alım ve Danışmanlık firması PageGroup’un üst düzey yöneticilere yönelik alanda uzman olan şirketi Page Executive, KOBİ’lerin uluslararası sularda güvenle yüzebilmeleri için dikkat etmeleri gerekenlerle ilgili bir araştırma yaptı. Bu Araştırmaya göre yurt dışına açılırken göz ardı edilen birçok tuzaktan olabiliyor. Şirketterin kültürünü ve davranışını uyarlama ve yeni fikirlere ve yaklaşımlara açık olmaları bu tuzaklara düşme tehlikelerini azaltıyor. Page Executive Direktörlerinden Merve Oklap, Araştırmadan çıkan önemli ipuçlarını şöyle sıralıyor; Bir ulusal işletmeyi uluslararası işletmeye dönüştürmek hedef yerel pazarlar hakkında kapsamlı bilgi gerektirir. Yeni fırsatları değerlendirme ile mevcut pazarların ihtiyaçlarını karşılama arasında sıkışmanın kritik bir dengesi vardır. Kültürel istihbarat, son derece önemli bir liderlik niteliğidir. Yeni hedef pazarlarda güven yaratma bir ‘hızlı kazanma’ alıştırması değildir.

Yöneticiler işlerini yurt dışına taşırken neleri göz önüne almalı?

Uluslararası platforma geçiş, pek çok sektörde hızla gerçekleşmiştir ve her büyüklükteki şirket, sahiplik yapıları nasıl olursa olsun bundan etkilenmektedir. Yerel, aile şirketlerinin bile gerçek KOBİ haline gelmek için büyürken günümüzün ekonomisinin globalleşmesinden ciddi ölçüde etkileniyor. Bu uluslararası pazarlarda daha yüksek görünürlük elde eden markalar güçlenirken riskleri de çeşitleniyor. Bu süreçte hızlı getiriler beklemeden uzun olgunlaşma dönemleri gerektiriyor.

Yeni müşterilerin ilgisini çekmenin yanında, uluslararası veya yabancı yeteneklerin ilgisini çekmenin ve elde tutmanın zorlukları nelerdir?

Yurt dışına açılırken hedef pazarı çok iyi tanımak esastır. Organizasyonlarını ulusaldan uluslararası bir oyuncuya başarıyla dönüştüren işletme liderleri genellikle yerel müşterileri, zevkleri ve gelenekleri tanırlar. Şirketin kimliğini ve genel marka pozisyonunu kaybetmeden ürünlerini ve hizmetlerini uyarlamayı bilirler. Yalnızca tecrübeli yöneticiler yerel operasyonlarla, küresel fırsatların heyecanı arasındaki dengeyi tutturabilirler.

Aile şirketi olarak hayata başlayan KOBİ’ler Kendi istihdam arzlarını yerel ihtiyaçlara ve zevklere uyarlamanın şifresini çözemezlerse ivme kaybederler.Bu şifreyi çözmenin yolu yeni pazardaki müşterinin kültürünü ve alışkanlıklarını daha iyi anlamaktan geçer. Bu yeni pazarda başarılı bir işveren olabilmek için, şirket liderliğinin kişisel becerilerini geliştirmesini ve ince bir ayardan geçirmesi gerekir.

Liderin global müşteri tatmini ve ilişki yönetim becerileri önemli

Global kültürün şirket genelinde benimsenmesi esastır. Bir şirketin liderliğinin yüksek düzeyde istihbarata sahip olmasını sağlamak son derece önemlidir. Bir şirketin eylemleri liderlik ekibinin bu yabancı pazara girme isteğini yansıtmalıdır.

Yerel varlığa sahip olmak ne kadar önemli

Şirketler, yerel ortaklarla çalışarak ve vakit kaybetmeden, yerel pazarın içini dışını bilen tecrübeli bir yöneticiyi, şirketin stratejisine inanan ve değerlerini ve vizyonunu tanımlayabilecek birisini atayarak bunun üstesinden gelebilirler. Bir yönetici lideri uluslararası pazara açılma sürecinin başında işe alma yönündeki en iyi uygulama, şirketin kültürler arası yanlış anlamaları önlerken ulusaldan uluslararası organizasyona pürüzsüz geçişine olanak verecektir.

REKLAM ALANI