Dolar 32,3833
Euro 35,0293
Altın 2.326,93
BİST 9.139,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

KOBİ’lere uluslararası rekabet şansı

KOBİ’lere uluslararası rekabet şansı
20 Kasım 2013 07:54
A+
A-

osblerde_bedelsiz_parsel_sevinci_yasaniyor13806170230_h1080463

TÜRKİYE’de 3.5 milyona ulaşan KOBİ’ler arasında inovasyona dayalı işbirliğini arttırarak, küresel anlamda daha rahat rekabet edebilmelerini amaçlayan “KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi” tamamlandı.

Ekonomi Bakanlığı’nın yürüttüğü proje, aynı değer zincirinde yer alan KOBİ’ler arasında bilgi ve inovasyona dayalı işbirliklerini artırarak, küresel arenada rekabet edebilmelerini amaçlıyor. Projenin bir diğer önemli hedefi ise bölgelerarası gelişmişlik farkını azaltma konusunda katkı sağlamak. KOBİ’lerin nitelikli ihracata yönelik atacakları adımlar büyük önem taşıyor.

BEŞ İLDE PİLOT UYGULANIYOR

Söz konusu adımların en doğru şekilde atılabilmesi için kalkınmada öncelikli bölgelerde faaliyet gösteren KOBİ’ler başta olmak üzere tüm işletmelere model teşkil edecek nitelikte olan proje 5 pilot ili kapsıyor. 2011 yılında başlayan AB ve Türkiye’nin ortaklığında finanse edilen proje aynı sektörde yer alan, benzer alanlarda faaliyet gösteren firmaların iş ve üretim süreçlerinde ortak ihtiyaçların tespitine dayanan stratejiler geliştirilmesini teşvik ediyor. Proje, pilot olarak Samsun, Trabzon, Çorum, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta uygulandı.

EN İYİ ÖRNEK SİLİKON VADİSİ

ABD’deki ünlü Silikon Vadisi kümelenme modelinin en önemli örneklerden birini oluşturuyor. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin küresel rekabet ortamında tek başına olmak yerine benzer ihtiyaçları paylaşan KOBİ’lerin, üniversitelerle birlikte hareket ederek bölgesel bir güç oluşturmalarını sağlayan kümelenme modeli, son yıllarda ülke kalkınmaları için öngörülen en önemli yöntemlerden biri olarak kabul ediliyor. Dünyada başarıyla uygulanan Kümelenme Modeli’nin Türkiye’de yaygınlaşmasıyla ihracata dayalı kalkınma modelinin ivme kazanması bekleniyor.

İhracatı yeniden öğrendik

PROJE kapsamında kurulan Kümelenme Bilgi Merkezi’nin hizmetlerinden yararlanan işadamlarından biri de Yakup Palalı oldu. Projenin iş yapma tarzını değiştirmelerine neden olduğunu belirten Palalı, şunları söyledi: “Eskiden, muşteri ilişkilerinin ticarete yansımasının az olduğunu, asıl önemli olanın malın kalitesi olduğunu düşünürdüm. Projede verilen, ‘müşteri ilişkileri eğitimi ve danışmanlık’ bu düşüncemi tamamen değiştirdi. İhracat yapmayı yeniden öğrendik. Artık müşteriyle nasıl temasa geçilir, beklentileri nelerdir hepsini biliyoruz. Şu anda işlerimde bu bilgileri kullanıyorum ve müşteri potansiyelimi gün geçtikçe arttırıyorum.”

 

REKLAM ALANI