Dolar 32,6139
Euro 34,8224
Altın 2.509,77
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

“KOBİ’ler orta gelir tuzağından kurtulmak için inovasyona yatırım yapmalı”

“KOBİ’ler orta gelir tuzağından kurtulmak için inovasyona yatırım yapmalı”
25 Mayıs 2016 09:55
A+
A-

Serkan_Sevim

 

GYİAD ve İstanbul Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen konferansta konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Sevim, küçük ve orta ölçekli şirketlerde inovasyona gerekli önemin verilmediğine dikkat çekti. KOBİ’lerin teknoloji ve inovasyona uzak kaldıklarını ve orta gelir tuzağında olduklarını belirten Sevim, geçmişte matbaanın ve buhar makinesinin getirdiği fırsatların benzerlerini günümüzde internet ve dijitalleşmenin getirdiğini söyledi.

Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği’nin (GYİAD), İstanbul Üniversitesi işbirliği ile düzenlediği teknoloji, inovasyon ve KOBİ girişimciliği konulu konferansta konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Sevim, sektörler üstü bir dernek olarak genel ekonominin gelişimi için sorumluluk aldıklarını söyledi.

“Türkiye’deki KOBİ’ler inovasyon ve teknolojiye uzaklar. Bu konuda orta gelir tuzağında olduklarını gözlemliyoruz” diye konuşan Sevim, “Matbaanın icadı zenginliklerin el değiştirmesine neden oldu. Buhar makinesinin icat edilmesi endüstri devrimini beraberinde getirerek bambaşka bir dünyanın kapılarını açtı. Bu doğrultuda baktığımızda, günümüzde farkında olmamız gereken nokta, dijitalleşmenin sadece gençlerin kurduğu teknoloji şirketlerinde değil, bütün dünyada bambaşka bir dönem başlatmış olduğudur. GYİAD olarak tüm çalışmaların son derece hızlı bir şekilde gerçekleşmesi gerektiğini düşünüyoruz. Devletin konuya ilişkin hibe ve desteklerini de çok değerli buluyoruz” dedi.

“İş dünyası, üniversiteler ve devlet el ele vermeli”

Araştırmalara göre büyük şirketlerin yüzde 53’ünün inovasyon yaptığına dikkat çeken Serkan Sevim, “Orta ölçeklilerde yüzde 28 olan bu oran, küçük ölçekli şirketlerde 13’e düşüyor. Büyük ölçekli şirketlerde inovasyon yapan yüzde 53’lük kesimin sadece yüzde 5’i üniversitelerle işbirliği içinde. Dolayısıyla, akademik dünya ile iş dünyasının birbirinden neredeyse tamamen ayrıldığını ve hatta koptuğunu söyleyebiliriz. Bizim Türkiye olarak önümüzdeki fırsatları gerçekten değerlendirebilmemiz için, her şeyi kenara bırakıp işbirliği yapmamız gerekiyor. İş dünyası, üniversiteler ve devlet ayrı ayrı çalışmalar yürüttüğü sürece ne yazık ki ileri gitme şansımız yok. Bu nedenle, Türkiye’nin genç iş insanları olarak, ülkemizdeki tüm kurumların Toplumsal Uzlaşı Hareketi çerçevesinde hareket etmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu, ülkemizin süregelen büyümesini hızlandırarak daha da ileriye taşıyacaktır” dedi.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI