Dolar 32,3433
Euro 35,1097
Altın 2.308,93
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Kırılgan beşli yeniden kırılganlaşıyor

Kırılgan beşli yeniden kırılganlaşıyor
16 Ağustos 2014 14:29 | Son Güncellenme: 16 Ağustos 2014 14:30
A+
A-

grafikler_650Kırılgan beşli olarak bilinen beş gelişen piyasa para birimi, 6 aylık rahatlamanın ardından yeniden düşüş eğilimine giriyor.

Bloomberg’in derlediği verilere göre, Brezilya reali, Endonezya rupisi, Güney Afrika randı, Türk lirası ve Hindistan rupisinde, düşüş beklentisine göre oynanan opsiyonların ortalama maliyeti, beş aya yakın bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı. Bu durum, Kırılgan beşliyi, 31 para birimi arasında en iyi performans gösteren ilk 10 arasına sokan gelişen piyasa yükselişinin ardından gerçekleşti.

Gelişmekte olan ülke para birimlerinin düşeceğine yönelik endişe, ABD’nin faiz oranlarını yükseltme hazırlıklarının yatırımları riskli varlıklardan uzaklaştıracağı endişesinden kaynaklanıyor. Morgan Stanley, cari işlemler açıklarını finanse etmek için yabancı yatırımlara bağımlı olan ülkelerin para birimlerini tanımlamak amacıyla Ağustos 2013’te “kırılgan beşli” sözcüğünü ortaya atmıştı.

Kırılgan beşli para birimlerinin dolar karşısındaki düşüşüne karşı sigorta maliyeti yükselişe geçti. Bloomberg’in derlediği verilere göre, kırılgan beşli para birimleri üzerinde bir aylık 25-delta risk değişim oranlarının ortalamasını takip eden endeks, dün yüzde 1.79 seviyesinde iken, geçtiğimiz hafta yüzde 2’ye yaklaşarak Mart ayından bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Mayıs ayında ise endeks en az bir yılın en düşüğü olan yüzde 1.16 seviyesinde seyrediyordu.

Toronto’da bulunan CIBC World Markets Inc. döviz stratejisi direktörü Bipan Rai, “Doların yükselişine karşı teminat talebi artış gösterdi. Gelişen piyasalar para birimlerinin pek çoğu düşüşe yatkın, çünkü çoğunda aşırı alım yapılmış görünüyor veya son 7-8 ay içerisinde aşırı alım yapıldı” yorumunda bulundu.

Geçtiğimiz 6 ayda Brezilya realinin yüzde 5.4 oranındaki yükselişi para birimini dünyada en iyi ikinci önemli para birimi konumuna getirirken, Kolombiya pezosu ise yüzde 7.2 ralli yaptı.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI