Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Kimya sektörü parite kaynaklı kayıplarını telafi etmeye başladı

Kimya sektörü parite kaynaklı kayıplarını telafi etmeye başladı
08 Mayıs 2015 17:25
A+
A-

murat akyüz Parite kaybı nedeniyle ihracatçı zor bir dönemden geçiyor. Türkiye genelinde ihracat Nisan ayında da gerilerken ekonominin lokomotifi kimya, 1 milyar 445 milyon dolarlık ihracatla hazır giyimi geride bıraktı ve otomotivin ardından en fazla ihracat yapan sektör oldu. Kimya ihracatında değer bazındaki azalış Nisan ayında toparlanma sürecine girerken, miktar bazında ihracat yüzde 47 arttı ve 1,69 milyon tona ulaştı.

Geride bıraktığımız ay kimya sektörünün en çok ihracat yaptığı ilk üç ülke Mısır, Irak ve Almanya oldu. Bu ülkeleri Malta, Suudi Arabistan, İspanya, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Çin ve İtalya takip etti. Uzun bir aradan sonra tekrar ilk sıraya yükselen Mısır’a ihracat yüzde 38,44 arttı ve 93 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Kimyanın dört aylık ihracatı ise yüzde 10,74 azalışla 5 milyar 178 milyon dolar olurken, bu dönemde Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Mısır, Almanya, İspanya, İtalya, İran, Azerbaycan-Nahcivan, Malta ve Suudi Arabistan en fazla ihracat yapılan ülkeler olarak sıralandı.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, kimya ihracatının Nisan ayı performansını değerlendirerek şunları söyledi: “Kimya ihracatımız Türkiye ihracatına paralel bir seviyede ilerliyor. Özellikle paritede yaşanan düşüş ihracatımızı etkileyen en önemli etkenlerden biri. Bu süreç sadece kimyayı değil tüm sektörleri çok etkiliyor. Yılın ilk aylarında toparlanmanın etkilerini önümüzdeki aylarda hissedeceğimizi vurgulamıştık. Nisan ayında kimya sektörü açısından bu toparlanmanın hissedildiğini söylemek mümkün. Her ne kadar Avrupa ihracatımızda kayıplar yaşansa da uzun bir aradan sonra Mısır tekrar ilk sıraya yükseldi. Diğer yandan ticaret heyetlerimiz, milli katılımlı fuar organizasyonlarımız ve alternatif pazar arayışlarımız devam ediyor. Mayıs ayı içinde PLMA Amsterdam ile Dubai Beautyworld Middle East Fuarlarına milli katılım organizasyonları düzenleyeceğiz. Firmalarımızın bu ülkelerden güzel haberlerle döneceğine inanıyoruz.”dedi.

 

REKLAM ALANI