Dolar 32,3295
Euro 35,0781
Altın 2.306,99
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Kimya sektörü ‘katma değer’ peşinde

Kimya sektörü ‘katma değer’ peşinde
05 Mayıs 2016 16:52 | Son Güncellenme: 05 Mayıs 2016 16:54
A+
A-

????????????????????????????????????

TOBB Türkiye Kimya Sanayi Meclisi’nde yeniden başkanlığa seçilen Timur Erk, sektörün katma değeri yüksek ileri teknolojik ürünlerin geliştirilmesi için üniversite-sanayi-devlet işbirliğine inandığını belirterek, ara girdide ithalat fazlalığından yakındı.

Erk, teşvik sistemine ilişkin olaraksa, “İşletme sermayesi de verseniz, vergileri de indirseniz kimyacıları 4, 5, 6’ıncı bölgelere gönderemezsiniz. Beyaz yakalıları oraya götürüp üretim yapamayız” dedi. Kimya sektörünü buluşturan en önemli platformlardan birisi olan TOBB Türkiye Kimya Sanayi Meclisi Başkanlığı’na Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Timur Erk, Başkan Yardımcılığına ise İstanbul Kimyevi Maddeler İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz yeniden seçilerek güven tazeledi.

TOBB Türkiye Kimya Sanayi Meclisi, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Burkay’ın da katıldığı seçimli toplantısını Ankara’da gerçekleştirdi. Tekrar sektör meclisinin başkanlığına seçilen Timur Erk burada yaptığı konuşmada kamu ve özel sektörün katkılarıyla yaptıkları çalışmalarda fark yarattıklarına işaret ederken, “Meclisimiz kimya sektörünü alakadar eden tüm gelişmelerde direk danışılan ve görüşlerine önem verilen bir oluşum haline dönüştü” dedi.

Katma değeri yüksek ileri teknoloji ürünlerin geliştirilmesinde, üniversite- sanayi – devlet işbirliğinin kurulmasının ve sektörde yaşanan ara girdi ithalat artışının azaltılmasının önemli rol oynayacağını ifade eden Erk, Ar-Ge, İnovasayon ve Tasarım Alt Komitesi’nin çalışmalarının devam edeceğini söyledi.

Meclis Başkanı Timur Erk, yatırımın önündeki engellerin kaldırılmasının ve üretim de katma değerin önemine işaret ederken , şunları söyledi: “Sanayicilerimizi 4. 5. 6’ıncı bölgelere yeni yatırımlar için yollayamazsınız. İşletme sermayesi de verilse, vergi indirimi de yapılsa, ya da benzeri birçok imtiyaz da sunulsa; gitmeyiz gidemeyiz. Bizim gideceğimiz yerler bellidir. Çünkü beyaz yakalıyı oraya götürüp üretim yapamayız” dedi. Sektörde yaşanan güncel sorunlar kapsamında da iki önemli konuya değinen Erk, “Solvent bazlı likit kimyasallarla ilgili ne tanker ne de depolama alt yapımız mevcut. 15 gün içinde likide edilmesi söz konusu. Bu mümkün değil. Bir de Dilovası’nda 3 limanımız (Solventaş, Poliport ve Altıntelport) güvenlik nedeniyle kordona alınmış durumda bu da sıkıntı yaratıyor” dedi.

Ortak akıl yerine üst akıl dönemi TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Burkay da konuşmasında yatırım yeri eksikliğine değindi. Burkay, “Ülkemizde maalesef mekânsal planlama yok. Biz sanayiciler sadece mesafe kat etmiş bölgelerde iş yapabiliriz. Türkiye artık zengin olmak istiyor. Dolayısıyla artık ortak akıl dönemi bitti, üst akıl dönemi başlıyor” dedi. Meclislerin temsil gücünün ve etkisinin arttırılması için firmaların üst düzey temsil edilmesinin etkili olacağını bildiren İbrahim Burkay Kimya Meclisi’nin bu güne kadar sağladığı başarı ve istikrarlı ilerleyişinin de bundan kaynaklandığını vurguladı. Toplantıda ayrıca Ar-Ge Merkezi Kanunu, ara elemanı sıkıntısı, piyasa gözetimi ve denetimine kadar sektörü ilgilendiren konular ele alındı. Sene başı için varsayılan karamsar tablonun aksine sektörün 2016 yılının ilk üç çeyreğinde olumlu seyrettiğinin de altı çizildi.

REKLAM ALANI