Dolar 32,5450
Euro 34,7490
Altın 2.488,22
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

KİMYA İHRACATINDA ZİRVE ABD’NİN

KİMYA İHRACATINDA ZİRVE ABD’NİN
03 Ekim 2017 12:04
A+
A-

Kimya sektörü ihracatta yakaladığı yükseliş ivmesini Eylül ayında da sürdürdü. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) verilerine göre; Eylül ayında kimya ihracatı geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 16,77 artarak 1 milyar 283 milyon dolara ulaştı. Sektörün dokuz aylık dönemdeki ihracatı ise yüzde 15,34 artış ile 11 milyar 886 milyon dolara yükseldi. Eylül ayında en çok ihracat gerçekleştirilen ülkeler sıralamasında zirveye ABD oturdu.

Kimya sanayi yılın başından bu yana ihracatta yakaladığı yükselişi Eylül ayında da devam ettirdi. Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren üçüncü sektörü konumundaki kimyanın Eylül ayındaki ihracatı geride bıraktığımız yılın aynı ayına göre yüzde 16,77 artışla 1 milyar 283 milyon dolara ulaştı.

İhracatta zirve ABD’nin…

Sektörün en önemli hedef pazarlarından ABD, Eylül ayında en çok ihracat yapılan ülke oldu. İhracatta mesafe tanımayan kimya sanayicileri geçtiğimiz ay ABD’ye yüzde 196 artışla 91 milyon 846 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Sektörün ihracatında ABD’den sonra ilk 10’da yer alan diğer ülkeler ise; Almanya, Mısır, Irak, İspanya, Çin, İtalya, Bulgaristan, Romanya ve İran oldu.

Anorganik kimyasallar ihracatındaki yükseliş trendi sürüyor

Alt sektörler kimya ihracatının itici gücü olmaya devam ediyor. Plastikler ve mamülleri yüzde 10,56 artış ve 416 milyon 821 bin dolarlık ihracatla alt sektörler bazında ilk sırada yer alırken mineral yakıtlar, yağlar ve ürünleri yüzde 32,14 yükseliş ve 251 milyon 206 bin dolarlık ihracatla ikinci sırada yer aldı. Anorganik kimyasallar Eylül ayında da sektörün ihracatından aldığı payı artırmayı sürdürdü ve üçüncülüğünü korudu. Anorganik kimyasal ihracatı yüzde 57,63 artış ile 127 milyon 762 bin dolara ulaştı.

Sektörün dokuz aylık ihracat performansına bakıldığında ise Ocak – Eylül döneminde kimya sanayi ihracatının yüzde 15,34 artışla 11 milyar 886 milyon dolara ulaştığı görüldü. Bu dönemde en çok ihracat yapılan ülkeler; Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, Irak, ABD, Mısır, İtalya, İran, İspanya, Yunanistan ve İngiltere olarak sıralandı.

Kimya sektörünün Eylül ayı performansını değerlendiren İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz şunları söyledi: “Eylül ayı ihracat rakamlarımız ve bölge dağılımları hedef pazar stratejilerimizin doğruluğunu kanıtlar nitelikte. Sene başından beri vurguladığımız gibi komşu ülkelerde yaşanan ihracat kayıplarını farklı bölgelerle dengelememiz gerekiyor. Geçtiğimiz ay ABD, kimya ihracatının zirvesinde yer aldı. Almanya, İspanya, İtalya, Bulgaristan ve Romanya gibi AB ülkeleri ise ilk onda sıralandı. Kimya sanayinin ihracatında ABD ve AB ülkeleri önemli bir konumda bulunuyor. Özellikle yüksek katma değerli ürünlere olan talepleri bu ülkeleri daha da kritik bir noktaya taşıyor. ABD’ye ihracattaki yükselişte bu ülkeye yönelik ürün ve markalaşma stratejileri kadar yoğun bir çalışma dönemi sonunda hayata geçirdiğimiz Türk Ticaret Merkezlerinin olumlu katkısı olduğu şüphesiz. Firmalarımıza özellikle ABD gibi uzak ülke pazarlarına açılmada önemli destekler sunuyoruz. Dünya genelinde Ticaret Merkezlerimizin sayısı arttıkça ihracatımıza da olumlu yönde yansıyacaktır. Ayrıca Başbakanımızın açıkladığı 100 bin ihracatçı hedefine ulaşmak için ihracat yapmayan firmalarımızı da teşvik etmeye çalışıyoruz. Bu gayretlerimizin önümüzdeki aylarda ihracat artışlarına destek olacağı inancındayız.”

REKLAM ALANI