Dolar 32,5997
Euro 34,7830
Altın 2.495,81
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

 Kıdem tazminatında mutabakat arayışı

 Kıdem tazminatında mutabakat arayışı
25 Nisan 2016 08:15
A+
A-

para

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, kıdem tazminatında sosyal diyaloğu sonuna kadar zorlayacaklarını söyledi. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, kıdem tazminatına yönelik çalışmalarla ilgili “Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları, Sayın Başbakanımızın yönlendirmeleri sonucunda 64. Hükümet’in bu konudaki kararı şudur; özellikle biz tüm paydaşlarımızla birlikte yani işçi ve işveren sendikalarımız, toplumumuzun diğer kesimleri, özellikle bu konudan etkilenen sessiz çoğunluk ile görüşerek ortak bir mutabakatı sağlayabilecek bir adımı atarak, bu konuda belirleyicilik ortaya koymayı düşünüyoruz.” dedi.

Soylu, yaptığı açıklamada, kıdem tazminatı meselesinin Türkiye’nin bugünkü meselesi olmadığına, uzun zamandan beri tartışıldığına işaret etti. Ortada problemler olduğunu söyleyen Soylu, şunları kaydetti:

64. hükümetin bu konudaki kararı şudur; özellikle biz tüm paydaşlarımızla birlikte yani işçi ve işveren sendikalarımız, toplumumuzun diğer kesimleri, özellikle bu konudan etkilenen sessiz çoğunluk ile görüşerek ortak bir mutabakatı sağlayabilecek bir adımı atarak, bu konuda belirleyicilik ortaya koymayı düşünüyoruz. Bu toplumun çok önemli bir meselesidir. Özellikle her 100 kişiden ancak 14’ü kıdem tazminatını alabilme fırsatına sahip olabilmektedir, 86’sının maalesef böyle bir imkanı söz konusu değildir.

Türkiye’de kıdem tazminatı konusunun mahkemelere taşındığına işaret eden Soylu, işçi alacaklarıyla mahkemelerin uğraştığını kaydetti. İşverenlerle çalışanlar arasında sorunlar yaşandığını, “tehditleşmelerin” söz konusu olduğunu anlatan Soylu, “bu konuda gerek çalışma hayatının ahengini gerekse insanların yarına güvenle bakabilmesinin temin edilebilmesini ortaya koyabilecek bir süreci hep birlikte gerçekleştirmek” istediklerini dile getirdi.

Sosyal diyaloğu sonuna kadar zorlayacağız

Kıdem tazminatı meselesinin sadece hükümetin değil, çalışanların ve işverenlerin de meselesi olduğuna işaret eden Soylu, şöyle konuştu:

“Bunu sağlamak için biz yaklaşık 4 aydır çalışıyoruz ama bizim çalışmalarımız biraz daha içe yönelik çalışmalar. Bu konuda dünya ne yapıyor, son geldiğimiz nokta neresidir, başarılı ve başarısız örnekler neresidir, bütün bunları değerlendiriyoruz ve değerlendirdikten sonra önümüzdeki günler, aylar içerisinde şunu yapacağız; bu hazırlıklarımızı kendi içimizde tamamladıktan ve açımızı biraz daha netleştirdikten sonra yine kamuoyuna çok açık bir şekilde değil, biraz daha kamuoyuna yarı açık şekilde bunu özellikle işçi ve işveren sendikalarımızla, ticaret odalarımızla, borsalarımızla yani hemen hemen toplumumuzun bütün kesimleriyle diyalog penceresi içinde konuşmaya çalışacağız.” Belirli bir noktaya ulaştıklarında “Biz bir noktaya vardık ve bizim genel noktamız budur” diyeceklerini ifade eden Soylu, şunları kaydetti:

“Bütün kesimlere bunu söyleyeceğiz ve bu sosyal diyaloğu sonuna kadar bu konuda zorlayacağız, sonuna kadar tüketeceğiz. Eğer bunu sağlayabilirsek çalışanlarımız haklarını alacaklar, bunu sağlayabilirsek insanlarımız kendinden emin olacaklar, yarınlarından emin olacaklar. Bunu sağlayabilirsek özellikle çalışanlarımız fabrikasına gittiği zaman bir sürprizle karşılaşmayacaklar. Bunu sağlayabilirsek kıdem tazminatının yükümlülüklerinden ve birikmesinden kaynaklanan o sorunlardan dolayı işverenler kara kara düşünmeyecekler. Şunu da ifade etmek istiyorum ki yine bunu sağlayabilirsek Türkiye’deki çalışma hayatının verimliliğini, barışını, ahengini ve uyumunu çok daha iyi bir noktaya taşıyacağız.”

REKLAM ALANI