Dolar 32,3680
Euro 34,9842
Altın 2.325,98
BİST 9.102,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Kemal Derviş ekonomiyi bekleyen en büyük riski açıkladı

Kemal Derviş ekonomiyi bekleyen en büyük riski açıkladı
13 Ağustos 2014 11:30
A+
A-

kemal_dervis_650_5Ekonomiden sorumlu eski Devlet Bakanı Kemal Derviş, küresel ekonomiyi önümüzdeki dönemde bekleyen en büyük riskin güvenlik açığı olduğunu söyledi.

Küresel ekonomi karşısındaki en büyük risk dünyada büyüyen güvenlik açığı. Bu yorum Project Syndicate için makale kaleme alan Kemal Derviş’ten geldi. Günümüzdeki olayları 100 yıl önceki Birinci Dünya Savaşı zamanıyla karşılaştıran Derviş, yaşanan benzerliklere dikkat çekti.

Derviş, 100 yıl önce çok iyi ilerleyen bir küresel ekonominin olduğunu ancak savaş öncesi yaşanan gerginliklerle 30 yıllık kötü bir sürece girildiğine hatırlattı. Şu an küresel ekonomide yukarı yönlü bir seyir bulunduğunu yazan Derviş, IMF’nin 2015 küresel ekonomi büyüme tahminin yüzde 4 olduğuna dikkat çekerek, dünyanın birçok yerinde borsaların artıda olduğunu, ABD’de Dow Jones endeksinin Temmuz’da rekor kırdığını belirtti.

SİYASİ SORUNLAR VAR

Ekonomiste göre dünyada son dönemde Ukrayna üzerinde Rus yapımı füzeyle düşürülen yolcu uçağı, güney ve doğu Çin denizindeki gerginlikler, Ortadoğu’daki büyüyen kaos ve İsrail ile Filistin arasındaki son yılların en kötü döneminin yaşanması gibi oldukça etkili politik sorunlar mevcut. Derviş, ayrıca Batı Afrika’da binlerce kişinin ölümüne neden olan ebola virüsünün uluslararası yolculuklar nedeniyle diğer bölgelere sıçraması halinde küresel ekonomiyi sarsabileceğine işaret etti. Kemal Derviş, ülkelerin tüm bu sorunlara karşı ortak hareket etmeleri gerektiğini vurgulayarak, bunun aksine tersinin yaşandığına dikkat çekti.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ETKİSİZ

Derviş’e göre Birleşmiş Milletler her zamankinden daha etkisiz. ABD kongresi, üzerinde 2010’da uzlaşılan IMF reform paketini hala onaylamadı. BRICS ülkeleri kısmen ABD yüzünden Şanghayda kendi gelişim bankalarını kurdular. Avrupa Birliği’nin hala tam olarak kendi bankacılık birliğini kuramadığını belirten Derviş, sağlam bir geleceğin, liberal demokrasi uygulayanların arasındaki güçlü işbirliğine ve hukukun egemenliğine dayandığını ifade etti. Eski Türkiye ekonomi bakanı Kemal Derviş’e göre , bölgesel ve küresel bir güç bu değerlere karşı hareket ettiğinde uluslararası düzen bozuluyor ve küresel ekonominin geleceği ancak bu değer bu kurallara bağlı kalınırsa parlak görünüyor. Derviş, Ortadoğu ve Ukrayna krizlerinden etkilenmeyen piyasaların bizi yanıltmaması gerektiğine dikkat çekerek 1914’te yaşananların dünyayı nasıl felakete sürüklediğini hatırlamamız gerektiğini belirtti. Derviş yazısını iklim değişikliği tecrübesinden de anlaşılacağı gibi büyük risklerin küçümsenmeyerek kontrol altına alınması gerektiğine vurgu yaparak bitirdi.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI