Dolar 32,5593
Euro 34,9449
Altın 2.427,80
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

Katılım bankacılığı cazibesini artırıyor

Katılım bankacılığı cazibesini artırıyor
09 Eylül 2015 12:59
A+
A-

Fahrettin_Yahsi_2

İstanbul Finans Zirvesi’nde (Istanbul Finance Summit-IFS) konuşan Albaraka Türk Genel Müdürü Dr. Fahrettin Yahşi, “Türkiye’de katılım bankaları için 2025 yılına kadar 3 katı bir büyüme öngörüyoruz. Bu büyüme ülkemizi global pazarlarda cazip hale getiriyor” diye konuştu.

Albaraka’nın sponsor olduğu İstanbul Finans Zirvesi, “Düşük Büyüme ve Düşük Faiz Ortamında Yol Almak” ana temasıyla dün başladı. Bu yıl altıncı kez gerçekleştirilen etkinliğin konuşmacıları arasında yer alan Albaraka Türk Genel Müdürü Dr. Fahrettin Yahşi, zirvenin ilk gününde “Katılım bankalarının Türkiye’de alacağı çok yol var ancak sektör ciddi bir potansiyel taşıyor” mesajını verdi.

‘Bankacılar Oturumu’na panelist olarak katılan Yahşi, Türkiye’de katılım bankacılığının büyük ilerleme kaydettiğini belirtti. Bankacılık sektörü içinde, katılım bankalarının yüzde 5’lik pay aldığı bilgisini veren Yahşi, “Katılım bankalarının potansiyelinin yüksek olduğunu görüyoruz. 2025 yılında Türkiye’de katılım bankacılığının yüzde 15’lere ulaşacağı tahmin ediliyor. Yani şimdiden 3 katı bir büyüme hedefliyoruz. Bu da Türkiye’yi cazip hale getiriyor. Kamu bankalarının da sektöre girmesi bunun bir göstergesi” açıklamasını yaptı.

Katılım bankaları krizlerde kendini kanıtladı

Katılım bankacılığının türbülanslı dönemlerde müşterileriyle iyi ilişkiler kurduğunu kaydeden Yahşi, bu süreçte kullandırılan krediler ve vade süreçlerini örnek vererek, “Katılım bankası kullandırdığı krediyi vadesinden önce geri çağırmaz. Müşterisiyle hangi vade termininde anlaşmışsa o ilişkisini değiştirmeden devam eder. Sözleşme öncesi fiyat da vade sonuna kadar geçerlidir” dedi.

Bankacılık sektörü karlılığa dikkat etmeli

Yahşi, konuşmasında Türk bankacılık sektörünün kısa aralıklarla stres testlerine tabi tutulduğuna da dikkat çekti. “Finansal kriz dönemlerinde bankacılık sektörü testi geçti. 2001 yılı çok ciddi bir testti. Yaklaşık 30 banka sistem dışına çıktı” diyen Fahrettin Yahşi, “Şu an faaliyetini sürdürmekte olan tüm bankalar stres testini geçmiş bankalar. Günümüzde sağlam pozisyonlarını sürdürmenin yanı sıra birkaç noktada bazı tehditle karşı karşıyalar. Bunlardan biri karlılık. Türkiye’deki bankaların karlılıklarında ciddi düşüşler görüyoruz. Öz kaynak karlılığı geçen yıl yüzde 11’ler civarındaydı. Bu yıl da benzer oranlar göreceğiz. Sektörün ortalama sermaye yeterlilik rasyoları yüzde 13’lerden yüzde 1 aşağı çekilecek gibi görünüyor. Sermaye yeterlilik rasyoları Türkiye’de yüzde 12 hedef rasyo üzerinde takip ediliyor. Yüzde 12 bu anlamda optimum seviye midir bunun da tartışılması lazım” yorumunda bulundu.

REKLAM ALANI