Dolar 32,3684
Euro 34,9598
Altın 2.325,27
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Katar’a yeni yaptırım hazırlığı

Katar’a yeni yaptırım hazırlığı
08 Temmuz 2017 14:34
A+
A-

Dört Arap ülkesi, yaptırımların sona ermesi için şart koştuğu 13 talebi reddeden Katar’a karşı yeni yaptırımların gündeme gelebileceğini açıkladı.

Dört Arap ülkesi, yaptırımların sona ermesi için şart koştuğu 13 talebi reddeden Katar’a karşı yeni yaptırımların gündeme gelebileceğini açıkladı. Arap ülkeleri “Gerekli önlemleri almaya hazırız” dedi.

Katar’a yönelik yaptırımların kaldırılması için dört Arap ülkesinin sunduğu 13 maddelik talep listesine Katar’dan gelen ret yanıtı üzerine, Arap ülkeleri yeni yaptırımların gündeme gelebileceğinin sinyalini verdi.

Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır adına yapılan ortak açıklamada “Katar hükümetinin düşmanca politikaları karşısında kendi haklarımızı, güvenliğimizi ve istikrarımızı korumak için gerekli her önlemi almaya hazırız” denildi.

“Tüm ekonomik ve yasal önlemler alınacak”

Katar’ın kararıyla ilgili Suudi Arabistan’dan yapılan açıklamada ise “Katar’ın talepleri reddetmesi bölgeyi istikrarsızlaştırmaya yönelik politikalara devam etme niyetinde olduğunun göstergesi” olarak değerlendirildi.

Resmi haber ajansı SPA’da yer alan açıklamada “Dört ülkenin hakları, güvenliği ve istikrarı için tüm ekonomik ve yasal önlemler, uygun zamanda alınacak” ifadesi yer aldı.

Katar’ı krize diplomatik çözüm bulma çabalarını boşa çıkarmakla suçlayan Suudi Arabistan, Doha Yönetimi’nin bölgenin güvenliği için tehdit oluşturduğunu savundu.

ABD devreye girmeye hazırlanıyor

Arap yarımadasındaki krizden duyduğu endişeyi dile getiren Washington Yönetimi, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın bölgeye gideceğini duyurdu.

Tillerson krize çözüm için gelecek hafta Katar ile görüşmelere arabuluculuk yapan Kuveyt’i ziyaret edecek. Türkiye ve Ukrayna’da da temaslarda bulunacak olan Tillerson, Katarlı mevkidaşı ile görüşecek.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ziyaretle ilgili yaptığı açıklamada “İhtilafın, çıkmaza doğru sürüklenmesinden duyulan endişemiz artıyor. Şu noktada krizin haftalarca, aylarca sürme potansiyeli olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Arap ülkeleri, Katar’a yönelik yaptırım kararını ABD Başkanı Donald Trump’ın Riyad’a yaptığı ziyaretin ardından almıştı.

Katar krizinin arkasında ne yatıyor?

Suudi Arabistan’ın başını çektiği Arap ülkeleri, terörü desteklediği gerekçesiyle Katar’la diplomatik ilişkileri keserek, yaptırım uygulamaya başlamıştı.

Dört Arap ülkesi yaptırımların kaldırılması için 22 Haziran’da 13 maddelik bir listeyi Doha Yönetimi’ne sundu.

Arap ülkelerin şartları arasında İran’la ilişkilere mesafe koyulması, Katar’daki Türk üssünün kapatılması, Doha merkezli El Cezire’nin faaliyetine son vermesi yer alıyordu. Ancak Katar “egemenliğinin ihlali” olarak nitelediği şartları kabul etmediğini duyurdu.

Türkiye, Katar’a yönelik yaptırımları eleştiren ülkelerin arasında yer alıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, krizin aşılması için bölge liderleriyle telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Yaptırım kararından günler sonra Türkiye, Katar’a asker göndermenin önünü açan karara meclis’te onay vermişti.

REKLAM ALANI