Dolar 32,5777
Euro 34,8293
Altın 2.419,06
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 19°C

Kardemir, ray ve ağır profilde ürün yelpazesini genişletecek

Kardemir, ray ve ağır profilde ürün yelpazesini genişletecek
26 Aralık 2011 15:10
A+
A-

 İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu sıralamasında, 2010 yılı verileriyle 42’nci sırada yer alan Kardemir, üretim kapasitesiyle birlikte, ürün çeşitliliğini de artırmaya hazırlanıyor. Yeni kok fabrikası, yeni yüksek fırın, yeni enerji santrali ve çelikhane yatırımlarıyla, üretimde 3 milyon tonları hedefleyen Kardemir, aynı zamanda tek üreticisi olduğu ray ve ağır profilde de ürün yelpazesini genişletecek.

 2007 yılında kurulan yeni ray ve profil haddehanesinde, 12-72 metrearası uzunluklarda, UIC ve EN standartlarında ray üretiminin yanı sıra550 mmgenişliğe kadar yapısal çelik üretimi gerçekleştiren Kardemir, halen yapım çalışmaları devam eden yeni kütük ve bulum döküm makinesi ile birlikte, ağır profil üretimini 600 mm’ye çıkartmayı planlıyor.

 Genel Müdür Fadıl Demirel, Kardemir’in büyük bir atılım içinde olduğuna dikkat çekerken, sadece üretim kapasitelerinin artırılmasına yönelik yatırımlarla değil, tüm fabrika genelinde uygulanan çağdaş yönetim sistemleri ile her alanda büyük bir değişim yaşandığına işaret etti. Demirel, “Ülkedeki üç entegre demir çelik tesisinden biri olan Kardemir, uzun mamulde cevhere dayalı olarak üretim yapan tek kuruluş. Özellikle 2002 yılından sonra teknolojik yatırımlarına hız veren Kardemir, devreye alınan 1 ve 4 numaralı yeni yüksek fırınlar ile sıvı hamdemir üretim kapasitesini 1 milyon 800 bin tona çıkarttı. Artan üretim kapasitelerine paralel olarak artan hammadde ve enerji ihtiyacının karşılanmasına yönelik, yeni sinter fabrikası, yeni hava ayrıştırma tesisi, kömür enjeksiyon sistemi, gaz holder ve yeni soğutma sistemleri gibi yatırımlar da tamamlanarak devreye alındı” dedi. Demirer, şöyle devam etti: “Enerji ihtiyacımızın karşılanmasına yönelik başlattığımız 50 MW’lık gaz yakıtlı enerji santrali ve bağlı kuruluşumuz Enbatı AŞ tarafından yürütülen hidroelektrik santrali projeleri devam etmektedir. Bu yatırımın tamamlanması ile birlikte Kardemir, tüketmiş olduğu elektrik enerjisinin tamamını kendisi üreten ve kullanım fazlası kısmını da satan bir şirket olacak.”

 Hedeflerini, kapasitenin 3 milyon tona çıkarılması olduğunu kaydeden Demirel, “Bu hedef doğrultusunda 1.2 milyon ton ton /yıl kapasiteli yeni bir yüksek fırın yapımına karar verilmiştir. Halen mühendislik çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca 3 milyon ton üretime yönelik olarak çelikhane konverter kapasiteleri ile sürekli döküm kapasitelerini artırılması için de yatırımlara başlanmıştır” diye konuştu. Demirel, şunları söyledi: “Bu kapsamda mevcut iki konverterimizin kapasitesi 120 tona çıkarılacak ayrıca, 120 tonluk üçüncü yeni bir konverter daha kurulacaktır. 1.2 milyon ton/yıl kapasiteli yeni sürekli döküm makinesi yatırımı halen devam etmektedir. Yine artan üretim kapasitelerine paralel artacak olan metalurjik kok ihtiyacımızın karşılanması için de 70 fırınlık yeni bir kok fabrikası yatırımına başlanmıştır. Böylelikle 3 milyon ton üretim için tüm altyapı hazır hale getirilecektir.”

 Ürün gamı genişleyecek

 Kardemir’in, üretim kapasitesi artırılırken, ürün çeşitliliğinin de artırıldığını ifade eden Demirel, “Profil haddehanemizde 12-72 metrearası uzunluklarda, UIC ve EN standartlarında raylar, 120-260mm arası HE (AA-A-B-M) profiller, 160-550 mmIPE (AA-A-O) profiller, 160-400 mmarası UPN profiller, 160-500 mmarası IPN profiller, 120-200 mmarası eşitkenar ve çeşitkenar köşebentler, 80-200 mmarası kalın yuvarlak ve 110-140 mmGI maden direği üretilebilmektedir” dedi. Demirel, üretim çeşitliğini pazar araştırmaları sonucunda sürekli geliştiren haddehanelerinde, yakın gelecekte, 60Rİ2, 59Rİ2 (EN14811+A1) oluklu raylar, P65-P50-Gost (R51685) standardında raylar, A60-120 (DIN536P1:1991) vinç yolu rayları, 140-430 mmaralığında gemi yapım profillerinin de ürün gamında yer alacağını ifade etti.

 “Yapımı devam eden yeni kütük ve bulum döküm makinesi ile birlikte haddehanemizdeki ürün çeşitliliği ve yeni yarı mamuller ile üretim miktarları da artacaktır” diyen Demirel, şunları kaydetti: “Kardemir Ray ve Profil Haddehanesi yakın gelecekte S275M – S355M – S420M kalitelerinde IPE 600 ve HE400 mmprofil üretimlerini de gerçekleştirebilecektir. Yapısal çelik sektöründe halen 40’ın üzerinde profil çeşidi ile hizmet sunan Kardemir böylelikle ürün gamını daha da genişletmiş olacaktır.”

 Bu yatırımların yanı sıra şirkette önemli değişimler yaşandığını da aktaran Demirel, “Çalışanlarımızın tüm sosyal kullanım alanları yenilenmekte, çağdaş çalışma ofisleri oluşturulmaktadır. Fabrika genelinde kurulan yönetim sistemleri ile karar alma süreçleri kısaltılmakta ve çağdaş yönetim metotları uygulanmaktadır. Başta İş Sağlığı ve Güvenliği olmak üzere çalışanlarımızın bilgi birikimleri ve yetkinliklerinin artırılması için eğitim faaliyetleri aralıksız sürdürülmektedir. Çalışanlarımızın katılımcı, yenilikçi, değişimci, düzenleyici, önleyici ve iyileştirici fikirlerini değerlendirip ödüllendirmek amacıyla kurulan Kardemir Öneri Sistemine daha bir yıl olmadan bin 200’ün üzerinde öneri toplanmış, bunun 483’ü iyileştirme projesine dönüştürülmüştür” dedi.

 “Sektör hızla büyüyor”

 Türk demir çelik sektörünün hızla büyüdüğünü belirten Demirel, “2010 üretim rakamlarıyla dünyanın 10’uncu büyük üreticisi olan Türkiye’nin, coğrafi konumunun küresel pazarlar için önemli bir rekabet üstünlüğü sağlıyor olması da dikkate alındığında, sektördeki gelişmelere göre gelecek 10 yıl içinde, dünyanın 5’inci büyük üreticisi olması sürpriz değil” ifadesini kullandı.

 Daha rekabetçi olmak için sektörün kendini sürekli yenileyen, geliştiren ve teknoloji ile bilgiye daha fazla değer veren bir yaklaşımı benimsemesi gerektiğine dikkat çeken Demirel, “Bunu gerçekleştirebilmenin ana unsuru ise rekabet edebilme altyapısıdır. Teknoloji yenileme ve yatırımlar ile kalitenin sağlanmasıdır. Çünkü gelecekte satışı belirleyen tek unsur kalite olacaktır. Bu nedenle Kardemir olarak Toplam Kalite Felsefesi doğrultusunda yeni bir yapılanma içine girdik. Türkiye Kalite Derneği (KAL-DER)  en büyük destekçimiz. Şirketimizde EFQM Mükemmellik Modelini uygulayacağız. Bunun için KAL-DER ile birlikte ‘Ulusal Kalite Hareketi İyiniyet Bildirgesi’ne imza attık” dedi. KAL-DER tarafından  “EFQM Mükemmellik Modeli  Dış Değerlendirme Tetkiki” saha ziyaretleri gerçekleştirildiğini belirten Demirel, “Tetkik sonuçlarına göre iyileştirme süreçleri başlayacak. Amacımız Kardemir’de mükemmellik kültürünü bir yaşam biçimi haline getirmek ve tabiî ki bunun sonucunda da çalışmalarımızı büyük ödülle taçlandırmaktır” diye konuştu.

Türkiye’de konut ve endüstriyel yapılarda yapı çeliklerinin kullanımının arttığını belirten Demirel, “Bununla birlikte gelişmiş batı ülkeleri ile Güney Kore ve Japonya gibi Uzak Doğu ülkelerine göre söz konusu rakam çok gerilerde. Gelişmiş ülkelerde yapısal çelik kullanımı yüzde 30-50 olmasına karşın, bizde bu rakam yüzde 5’in altındadır” dedi.

 Demirel, özellikle batı ülkeleri ile kıyaslandığında Türkiye’nin deprem riskinin çok yüksek olmasına rağmen, yapılarda çelik kullanımının düşük olmasının arkasındaki nedenlerin, hızlı biçimde giderilerek, yapısal çelik kullanımının gelişmiş ülkeler seviyesine çıkartılması gerektiğini vurguladı. Demirel, şunları söyledi: “Bunun için demir çelik sektörünün yeterli

kapasitesi var. Kardemir olarak bizim ana stratejimiz, özellikle yüksek binalar, köprü, stadyum, viyadük ve endüstriyel yapılarda ağırlıkla kullanılan yüksek mukavemetli ve katma değerli çelik profillerin üretimine odaklanarak, ülkemizin kalkınmasına ve gelişmesine katkı sağlamaktır.”

Ürettiği enerjinin fazlasını satacak

Fadıl Demirel, “Enerji ihtiyacımızın karşılanmasına yönelik başlattığımız 50 MW’lık gaz yakıtlı enerji santrali ve hidroelektrik santrali projeleri devam etmektedir. Bu yatırımın tamamlanması ile birlikte Kardemir, tüketmiş olduğu elektrik enerjisinin tamamını kendisi üreten ve kullanım fazlası kısmını da satan bir şirket olacak” dedi.

 

 

 

 

REKLAM ALANI