Dolar 32,5032
Euro 34,9839
Altın 2.430,21
BİST 9.802,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Kadınlar temizlikten vazgeçmiyor

Kadınlar temizlikten vazgeçmiyor
05 Mayıs 2014 06:23
A+
A-

temizlikHızlı tüketim malları sektöründe faaliyet gösteren ve her 3 yılda bir yüzde yüz büyüme hedefi olan Hayat Kimya, son yıllarda yurtdışında yaptıkları yatırımlarla dikkat çekiyor.

Geçen yılı 1 milyar dolar ciro ve yüzde 20’lik büyüme ile kapatan şirketin, ürettikleri ürünler sebebiyle krizlerden çok zor etkilendiğini ifade eden Hayat Kimya Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Koordinatörü Orhan İdil, kadınların ne olursa temizlikten vazgeçemediğinin altını çizdi. İdil, “Bu konuda gıdadan sonra geliyoruz. İnsanlar ev, araba ya da mobilya almaktan vazgeçiyor ama çocuğunun altını bezlemekten vazgeçemiyor. Kriz döneminde bile deterjan satışlarımız arttı. Kadınları temizlikten vazgeçirmek çok zor. Eğer kadınlar temizlik malzemesi alamazsa evde çok daha büyük krizler baş gösteriyor” dedi.

DÜNYA ÇAPINDA

İlk olarak 1967 yılında deterjan üretimi ile sektöre giren Hayat Kimya’nın, 1998’de çocuk bezi  ve hijyenik ped ile devam ettiğini, 2006’da da temizlik kağıdı sektörüne girdiğini belirten İdil, son olarak 2014’te yetişkin bezi üretmeye başladıklarını söyledi. Hayat Kimya’nın, önce Türkiye’de bu ürünleri üretmeye başladığını kaydeden İdil, “Daha sonra tabi ihracata başladık. Cezayir’de bir deterjan ve çocuk bezi fabrikası ve Mısır’da bir çocuk bezi fabrikası açtık. Yine Mısır’da temizlik kağıdı için üretim tesisi kurma çalışmalarına başladık. İran’da çocuk bezi ve temizlik kâğıtları fabrikamız var. Rusya’da temizlik kâğıtları fabrikası inşa halinde. Nijerya’da da bir çocuk bezi üretim fabrikası için çaşlışıyoruz. Fas’ta da üretim çalışmaları yapıyoruz” diye konuştu.

MARKALAR YARATILMALI

Hayat Kimya’nın çok hızlı bir şekilde büyüdüğünü ifade eden İdil, “3 yılda bir Hayat Kimya’ya yeni bir Hayat Kimya daha ekliyoruz. Burada sadece ciro artışını düşünmedik. Markalarımızla var olmak istedik. Kaliteli bir ürün yapmak kolay. Bunu pazarlamak önemli” dedi. Cirolarının yarısının Türkiye üzerinden geldiğini anlatan İdil, “Geri kalanı da yurtdışından geliyor” dedi.

400 bin ton

Türkiye’deki temizlik kâğıdı kategorisinin büyüklüğü

%9

Temizlik kâğıdı kategorisinin  yıllık büyüme hızı

5.2 kg

Türkiye’de kişi başına yıllık temizlik kâğıdı kullanımı

5 kg

Türkiye’de kişi başına düşen deterjan kullanımı

2 milyar dolar

Temizlik pazarının Türkiye’deki büyüklüğü

1.6 milyar

Türkiye’deki kullanılan hijyenik ped adeti

2.54 milyar

Türkiye’de kullanılan çocuk bezi adeti

500 bin ton

Ev bakım kategorisinin toplam büyüklüğü

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI