Dolar 32,5379
Euro 34,9850
Altın 2.429,46
BİST 9.805,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

“İstanbul’a gelen yatırımcı 1 günde işine başlayacak”

“İstanbul’a gelen yatırımcı 1 günde işine başlayacak”
12 Mart 2014 09:35
A+
A-

ito-yonetim-kurulu-baskani-ibrahim-caglar-4824087_1319_o

 İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, Cannes’da açılan gayrimenkul fuarı MIPIM’de yabancı yatırımcıya söz verdi:

İstanbul Ticaret Odası (İTO), Fransa’nın Cannes şehrinde dün kapılarını açan gayrimenkul sektörünün marka fuarı MIPIM’de İstanbul’un sunduğu fırsatları “Rising İstanbul (Yükselen İstanbul)” temasıyla tanıtıyor.

Türkiye müteahhitlik sektörü dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması sıralamasında 38 firma ile ikinci sırada yer alıyor. Türk girişimcileri 2013 yılında dünyada 30 milyar dolara yakın inşaat projesi üstlendi. 14 milyonluk nüfusuyla Türkiye’nin en büyük kenti İstanbul, mega kentsel dönüşüm projeleri ve ulaşım altyapı yatırımlarının merkezi.

İşte bu başarı Türkiye’nin Fransa’nın Cannes şehrinde 11-14 Mart tarihleri arasında düzenlenen gayrimenkul sektörünün marka fuarı MIPIM’de ikinci kez Onur Konuğu olan ‘tek ülke’ olmasını sağladı. Türkiye, dün açılan fuarda Onur Konuğu ünvanını bu yıl Rusya ve Brezilya ile paylaşıyor. Fuarda Türkiye’den 20 Türk şirketi stand açarken, 450 ziyaretçi de fuarda yerini aldı.

 İSTANBUL MIPIM’DE YÜKSELDİ

İstanbul Ticaret Odası (İTO) da MIPIM’de İstanbul’un sunduğu fırsatları “Rising İstanbul (Yükselen İstanbul)” temasıyla tanıtıyor. Fuarda “İstanbul Gayrimenkul Tanıtım Standı” kuran İTO, Türkiye’nin 2023 vizyonuna dönük yüksek getirili projeleri dünya gayrimenkul sektörünün önde gelen firmalarına anlatıyor. Fuarda İstanbul’un ulaşım, altyapı, kültürel- tarihi dokusu ve kentsel dönüşüm projeleri de ilgililere sunuluyor.

İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, fuarda yabancı ve Türk basın mensuplarının katıldığı bir basın toplantısı düzenledi.

“Yükselen İstanbul- Rising İstanbul” temalı toplantıda İstanbul’un yükselen dinamizmi, sektöre ivme kazandırmakta olan büyük projeleri, sunduğu fırsatlar ve gayrimenkul sektörünün geleceğine yön verecek politikalar tanıtıldı.

Çağlar, Türkiye’nin yatırım ikliminin artık çok farklı olduğuna dikkati çekerek, “İş yapmak artık çok hızlı, çok kolay. Türkiye’de yatırımcılar, bürokratik işlemlerinin çok büyük bölümünü artık elektronik ortamda yapabilir, sosyal güvenlik primlerinden vergi oranlarına kadar geniş bir alanda indirim ve teşviklerden yararlanabilirler” açıklamasını yaptı.

 1 GÜNDE TESCİL VE İŞ BAŞI SÖZÜ

İstanbul Ticaret Odası’nın İstanbul’a yatırım yapmak isteyen herkese kapılarının açık olduğunu vurgulayan Başkan Çağlar, “İstanbul’a yatırım yapmak, iş yapmak için gelene kapımız sonuna kadar açık. İstanbul’a gelen her yatırımcıya şirketini sadece 1 günde tescil ettirip faaliyetlerine başlamasının sözünü ben İstanbul Ticaret Odası’nın Yönetim Kurulu Başkanı olarak veriyorum” dedi.

2013 yılında Türkiye’ye yapılan 3 milyar dolardan fazla yabancı gayrimenkul yatırımının önemli bölümünün İstanbul’a geldiğini belirten Çağlar, “Gayrimenkul sektörü İstanbul’da çok büyük fırsatlar sunuyor. İstanbul’da son 10 yılda sadece yerel yönetim kaynaklarından yapılan yatırım tutarı 30 milyar doları geçti” dedi.

İbrahim Çağlar, Türkiye’nin dünyanın en büyük 250 müteahhidi arasında 38 firması ile sektördeki gücünü ortaya koyduğuna dikkati çekerek, “Bu sebeple MIPIM’de yer almayı çok önemsiyoruz. Bu gün, burada hep birlikte Türkiye’nin, İstanbul’un emlak sektöründeki yükselişine tanıklık edeceksiniz” dedi.

 YÜKSELEN İSTANBUL- RISING İSTANBUL

Başkan Çağlar, İstanbul Ticaret Odası’nın MIPIM’de ‘Yükselen İstanbul- Rising İstanbul’ temasını seçmesinin nedenini ise şöyle açıkladı: “İstanbul’un neresine bakarsanız bakın, İstanbul’a nereden bakarsanız bakın yükselen bir İstanbul görürsünüz. 14 milyonluk nüfusu, 18 milyar dolara yaklaşan yerel yönetim bütçesi ve ağırladığı 10 milyonu aşkın turistle İstanbul sadece Türkiye’nin değil bölgenin yükselen yıldızı. İstanbul ekonomisinin dinamizmiyle, finans sektörüyle, turizmiyle, gayrimenkuluyle yükseliyor. İstanbul yükselirken yatırımcılarını da yükseltiyor.”

 17 AB ÜLKESİNİ NASIL GEÇTİ?

300 milyar dolara yaklaşan milli geliriyle İstanbul’un tek başına 17 AB ülkesinden daha fazla yurt içi hasılaya sahip olduğuna dikkat çeken Başkan Çağlar, Türkiye’nin 400 milyar dolar civarındaki dış ticaret hacminin 207.5 milyar dolarının yani yüzde 52’sinin İstanbul’dan yapılmış olduğu bilgisini verdi.

 22 BİN YABANCI ŞİRKET

Aynı zamanda yabancı yatırımcıların da gözdesi olan İstanbul’un yaklaşık 22 bin yabancı sermayeli şirketin faaliyet gösterdiği bir dünya kenti olduğunu söyleyen Başkan Çağlar, İstanbul’un güçlü ekonomisinin yanı sıra kıtaları birleştirdiğini, içinden deniz geçen tek şehir olduğunu vurgulayarak, “Tarihi ve kültürel birikimini modern yaşamın küresel vitrinine çıkaran İstanbul eğitim, sağlık, moda, sanatta da en iyiler arasında. İnsanı çeken, insanın ruhuna dokunan her şey var bu şehirde. Napolyon’un dediği gibi; Dünya bir ülke olsaydı, başkenti İstanbul olurdu” diye konuştu.

 GAYRİMENKULÜN CAZİBESİ

Sadece 2013 yılında Türkiye’ye giren 3 milyar doların üzerindeki yabancı gayrimenkul yatırımın önemli bölümünün İstanbul’a yapılmış olmasının altını çizen Başkan Çağlar, gayrimenkulün İstanbul’da çok büyük fırsatlar sunduğunu dile getirdi. İstanbul’da son 10 yılda sadece yerel yönetim kaynaklarından yapılan yatırım tutarının 30 milyar doları geçtiğini ifade eden Başkan Çağlar, “Bunun yüzde 40’ı ulaşıma yapılan yatırımlardan oluşuyor. Sadece metro için belediye kaynaklarından yapılan yatırım 6 milyar dolar düzeyinde. Yapılan araştırmalara göre bu yatırımlar, yapıldığı bölgelerdeki gayrimenkul fiyatlarını yüzde 50- 100 oranında artırmış bulunuyor” şeklinde konuştu.

 DEV PROJELER

İstanbul’da ulaşım yatırımlarının artarak devam ettiğine işaret eden Başkan Çağlar, asrın projesi olarak anılan ve iki kıtayı denizin altından bağlayan Marmaray’ın hayata geçirilmesinin önemine işaret ederek şunları söyledi: “İstanbul’da raylı sistem uzunluğunun 5 yıl gibi kısa bir sürede mevcut uzunluğun tam 3 katına çıkarılması planlanıyor. İstanbul, 2019 yılında dünyanın en büyük metro ağına sahip 2’nci kent olacak. 3. Boğaz Köprüsü ve 3. Havalimanı projeleri hızla devam ediyor. Kanal İstanbul, boğazın altından lastik tekerlekli araç geçişini sağlayacak Avrasya Tüneli de hayata geçmek için gün sayıyor. Bu yatırımlar bir taraftan İstanbul’u çok daha güzel, erişilebilirliği çok daha yüksek bir şehir haline getirirken; diğer taraftan da gayrimenkul sektöründe müthiş fırsatların doğmasını sağlıyor.”

 BÖLGENİN FİNANS MERKEZİ

İstanbul’da hizmet sektörünün de her geçen gün büyük bir hızla büyüdüğüne dikkat çeken Başkan Çağlar, “Finans merkezi olmasına yönelik proje tamamlandığında İstanbul sadece Türkiye’nin değil, bölgesinin finans merkezi olacak. Bu da beraberinde yüksek gelirli yeni bir nüfusu ve yeni gayrimenkul projelerini getirecek” açıklamasını yaptı.

İstanbul’un çok merkezli yapısına vurgu yapan Başkan Çağlar, bu nedenle şehrin her bölgesinde yeni iş alanları ve iş merkezlerinin kuruluyor olmasının önemi üzerinde durdu.

 KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞLADI

Önümüzdeki 20 yıl içinde İstanbul’daki mevcut bina stokunun yaklaşık 3’te birinin yenileneceğini ve bunun da, sosyal donatıları ve yenilenecek alt yapıları ile 500 bin civarında konut demek olduğunu söyleyen Başkan Çağlar, “İstanbul, kendisi gelişirken, yatırımcısını da geliştiriyor. Çünkü İstanbul, satın alma gücü her geçen gün yükselen nüfusuyla çok büyük bir pazar” dedi.

 500 ÜSTÜ KONGRELERDE BİRİNCİ

Başkan Çağlar, dünya kongre şehirleri arasında 9’uncu sıraya yerleşen ve 500 delege üstündeki kongrelerde dünya birincisi olan İstanbul’un konaklama ihtiyacını gidermeye yetecek nitelikteki otel yatırımlarının büyüklüğünün bile, sektörün ne kadar cazip fırsatlar sunduğunu gösterdiğini söyledi. Başkan Çağlar, “Şu anda İstanbul’da yaklaşık 50 bin yatak kapasiteli 170 otel inşaatı halen devam ediyor. Çünkü bir taraftan İstanbul’u ziyaret eden turist sayısı sürekli artarken, aynı zamanda İstanbul dünyanın önde gelen kongre şehirleri arasındaki yerini her yıl daha yukarılara taşıyor” açıklamasını yaptı.

4 SAATTE 60 ÜLKEYE ULAŞIN

İstanbul’un sadece 4 saatlik uçuşla, 60’a yakın ülke ve dünya nüfusunun 4’te birine ulaşabilme olanağı sunduğuna işaret eden Başkan Çağlar, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Gelişmekte olan pazarların hiç birinde bu avantajı yakalamak mümkün değil. İşte İstanbul’u farklı kılan, değerli kılan da bu. Yani İstanbul, yatırımlarıyla bu büyük pazarda yerini alan herkese mutlaka kazandırıyor.”

 YENİ YATIRIMDA AVRUPA 7’NCİSİ

Türkiyenin gayrimenkul sektöründe gösterdiği gelişmeyi uluslararası kuruluşların raporlarının da teyit ettiğini dile getirerek, “PricewaterhouseCoopers (PwC) ve Urban Land Institute (ULI) tarafından 2014 yılı için hazırlanan Avrupa-Gayrimenkulde Yükselen Trendler raporuna göre; İstanbul, Avrupa yatırım pazarındaki 25 Avrupa kenti içerisinde mevcut yatırımlarda 7’nci, yeni yatırımlarda ve gelişme  kategorisinde ise 5’inci sırada yer alıyor” açıklamasını yapan Başkan Çağlar, İstanbul’un bu sıralama ile Viyana, Madrid, Barselona, Moskova, Paris, Roma ve Amsterdam’ı geride bıraktığını hatırlattı.

 

 

REKLAM ALANI
ETİKETLER: