Dolar 32,3659
Euro 35,0042
Altın 2.325,73
BİST 9.085,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

İstanbul Finans Merkezi’ne Londra’nın desteği tam

İstanbul Finans Merkezi’ne Londra’nın desteği tam
20 Mart 2014 07:17
A+
A-

Lord Mayor Fiona WoolfLondra Finans Merkezi’nin Başkanı Lord Mayor Fiona Woolf’a göre Ukrayna’da başlayan Kırım’ın Rusya’ya bağlanması ile sonuçlanan olaylar bölgesel finans merkezi yarışında İstanbul’u öne çıkardı.

Londra’da finansal kuruluşların ağırlıklı olarak toplandığı bölge London City olarak adlandırılıyor. London City, bir belde ya da ilçe olmadığı halde temsili bir belediye başkanı bulunuyor. Gönüllü olarak bir yıllığına yapılan London City Belediye Başkanlığı (Lord Mayor) görevini, yürüten Fiona Woolf hafta başından beri İstanbul’da bir dizi temaslarda bulunuyor.

Woolf’a İstanbul’u sorduğumuzda Ukrayna’da başlayan olayların gelişiminin Rusya piyasalarındaki yabancı yatırımcıları bu pazardan çıkarak, İstanbul’a yönelttiğini belirtti ve ekledi: “İstanbul bölgesinde hala önemli bir istikrar merkezi olarak algılanıyor. Buna İstanbul’un lokasyon, kaliteli insan gücü ve Türkiye’nin büyük iç pazarı gibi özelliklerini eklediğinizde, Dubai ve Moskova gibi bölgesel finans merkezi adayları arasında İstanbul’un öne çıktığını söyleyebiliriz.” Woolf, İstanbul’u öne çıkarırken uyarmayı da ihmal etmedi: “Finans merkezleri yalnız bina ve tuğlalardan oluşmaz. Yasal altyapının ve vergi düzenlemelerinin uluslararası yatırımcıları cezbedecek şekilde oluşturulması önemli. Yatırımcıların burada iş yapmayı istemesi lazım.”

Doldurulması gereken boşluk var

İstanbul’u ‘fantastik’ olarak tanımlayan Woolf, “Avrupa ile Asya arasındaki doldurulması gereken bir boşluk var. İstanbul bu boşluğu doldurmaya en yakın aday. Müthiş bir lokasyonu var. İç pazarı çok büyük bir potansiyel vaad ediyor, ayrıca bölgesiyle etkileşimi çok yönlü” ifadelerini kullandı.

İstanbul Finans Merkezi projesiyle İngiltere’den hem London City hem de 2010’da kurulan City UK ilgileniyor. Woolf, “Şu anda işbirliğimiz daha çok içerik oluşturulması üzerine. Ancak önümüzdeki dönemde City UK’nin burada bir temsilcilik açması söz konusu olabilir. London City’nin ise, Brüksel, Mumbai, Şangay ve Pekin’de birer ofisi var. İstanbul için de düşünebiliriz. Ancak London City’nin bir temsilcilik açması için öncelikle orada yeterli bir kapasite görmesi lazım. İstanbul için de bunu zaman gösterecek. Şimdilik iki kurumla bir anlamda İstanbul Finans Merkezi için mentörlük yapıyoruz. Geçmiş deneyimlerimizi aktarıp, tavsiyelerde bulunuyoruz” dedi.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI