Dolar 32,5560
Euro 34,8671
Altın 2.427,11
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

İşsizlik azalsa da işçi-işveren davaları artıyor

İşsizlik azalsa da işçi-işveren davaları artıyor
24 Haziran 2015 11:43
A+
A-

Av.CevatKazma_1

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2015 yılı Mart ayına ilişkin “İşgücü İstatistikleri”ni açıkladı. Rapora göre, işsizlik oranı, 2015 yılı Mart ayında, Şubat ayına göre 0,6 puan azaldı ve yüzde 10,6 olarak gerçekleşti. İşsiz sayısı ise geçen aya göre 157bin azaldı.

Ancak hukukçulara göre işsizlik azalsa da işçi–işveren arasındaki dava sayısında her ay artış görülüyor.

Özellikle işten çıkarılma sürecinde yaşanan mağduriyetlerin çözülmesi adına açılan davalarda artış olduğunu belirten Avukat Cevat Kazma, “Bu artış, çalışanların daha fazla mağduriyet yaşadığı anlamına gelmiyor. Dava sayısının bu denli artması, artık vatandaşların, özellikle de işçilerin haklarını hukuk yoluyla arayacak bilinçte olması ile ilgili” açıklamasında bulundu.

Avukat Cevat Kazma, sadece 2014 yılında işçi-işveren arasındaki dava sayısının 160bin dolayında olduğunu, her geçen dönemde bu sayının daha da arttığını söyledi.

İşsizlik maaşı için 30 gün kuralı!

Kendi isteği ya da kusuru dışında işten çıkarılan kişilerin en önemli hukuki haklarının işsizlik maaşı olduğunu hatırlatan Avukat Cevat Kazma, kişilerin bu hakkı elde edebilmesi için işten çıkarıldıktan 30 gün içinde İŞKUR’a başvuru yapması gerektiğini belirtti.

Avukat Cevat Kazma, kimin ne kadar işsizlik maaşı alabileceğini de hatırlattı.

“Hizmet akdinin feshinden önceki son 3 yıl içinde; 600 gün sigortalı olarak çalışmış olan kişilere 6 ay, 900 gün sigortalı olarak çalışmış kişilere 8 ay, 1080 gün sigortalı olarak çalışmış kişilere de 10 ay süre ile işsizlik maaşı ödenir” diyen Cevat Kazma, ilk işsizlik maaşının, başvurunun onaylanmasını izleyen ayın sonuna kadar yapıldığını söyledi. Ödemelerin, PTT şubeleri üzerinden kimlik ile şahsın kendisine ödendiğini vurguladı.

 

 

REKLAM ALANI