Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Isı yalıtımıyla sera gazı salınımını yüzde 50 azaltmak mümkün

Isı yalıtımıyla sera gazı salınımını  yüzde 50 azaltmak mümkün
03 Haziran 2013 11:38 | Son Güncellenme: 03 Haziran 2013 12:09
A+
A-

XPS

Sanayileşme, her gün yeni bir gelişmenin yaşandığı teknoloji, kentleşen ve hızla artan dünya nüfusu enerji tüketimini de artırıyor. Enerji tüketimindeki bu artıştan en önemli zararı ise çevre görüyor. Çevre kirliliği, insan sağlığını tehdit ettiği gibi doğa ve biyolojik çeşitlilik için de büyük risk oluşturuyor. Çözüm ise enerjiyi verimli kullanarak gereksiz tüketimi azaltmak.. Evlerimizde kullandığımız enerjinin yüzde 80’i ısıtma ve soğutma için harcanıyor. Eğer ısı yalıtımınız yoksa da bu enerjinin yarısını havaya savuruyorsunuz. Tüm dünyada her yıl 5 Haziran’da kutlanan Çevre Günü kapsamında açıklamalarda bulunan XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği, ısı yalıtımsız binalar yüzünden her yıl 9,3 milyar doları boşa harcadığımıza dikkat çekti.

Enerji tüketimindeki artış, tüm dünyayı tasarruf tedbirlerini sıkılaştırmaya itiyor. Türkiye’de enerji tüketiminde son 10 yılda yüzde 30 artış yaşandığı görülüyor. Avrupa Birliği’ne baktığımızda ise enerji kullanımındaki artış oranı yüzde 10. Bunun en önemli sebeplerinden biri ülkemizdeki binaların yüzde 85’inde ısı yalıtımının bulunmaması. Ülkemizde enerjinin yüzde 34’ü binalarda kullanılıyor ve bunun yüzde 80’i ise ısıtma ve soğutma için harcanıyor. Enerji tüketiminin artması ise en çok çevreyi etkiliyor. Çevre kirliliğinin insan sağlığı ve biyolojik çeşitlilik üzerinde neden olduğu zararlarla mücadele için ise enerjiyi verimli kullanmak gerekiyor. XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği, Çevre Günü kapsamında yaptığı açıklamada, ısı yalıtımı olmayan binalar yüzünden her yıl 9,3 milyar doları havaya savurduğumuzu vurguladı.

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yörük çevrenin korunmasının tüm dünyanın en öncelikli önlem maddesi olması gerektiğini söyleyerek şunları vurguladı: “Sürdürülebilir bir dünya için enerjiyi verimli kullanmak büyük önem taşıyor. Bizler enerji kaynaklarını tükettikçe bunun faturasını çevre ödüyor. Aslında günün sonunda bu acı fatura bize ve çocuklarımıza çıkıyor. Enerji verimliliği için ise hepimizin yapacağı birçok şey var. Bunların başında da binalarımıza ısı yalıtımı yaptırmak geliyor. ‘Neden ısı yalıtımı ilk sırada derseniz?’ Binalarımızda kullandığımız enerjinin yüzde 80’ini ısıtma ve soğutmaya harcıyoruz. Yani enerji tasarrufu yapılması şart olan ilk kalem bu. Isı yalıtımıyla harcanan bu enerjiden yüzde 50 tasarruf sağlamak mümkün.”

Isı yalıtımıyla elde edilen enerji tasarrufunun çevrenin korunması için çok önemli bir katma değer sağladığına da dikkat çeken Ertuğrul Yörük; “Isı yalıtımı fosil yakıtlardan kaynaklanan sera gazı salımını yüzde 50 azaltıyor. Ülkemizdeki tüm binalara ısı yalıtımı yapılırsa azaltılacak yıllık sera gazı emisyonu, 6 Belgrad Ormanı büyüklüğünde bir ormanda yer alan ağaçların ömürleri boyunca depoladıkları sera gazı miktarına eşit. Yine Türkiye’deki tüm binalara ısı yalıtımı yapılmasıyla sağlanacak sera gazı emisyon azaltımı, otomobillerin yüzde 90’ının bir yıl boyunca saldığı emisyonların bertaraf edilmesiyle eşdeğer. Görüldüğü gibi binalarda ısı yalıtımıyla hem doğayı korumak hem de çocuklarımıza daha yaşanılabilir bir dünya bırakmak mümkün. Ülke olarak ısı yalıtımı alanında dünyanın oldukça gerisindeyiz. Türkiye’deki binaların yüzde 85’inde ısı yalıtımı maalesef yok. Eğer bu binalara nitelikli ve CE belgeli ürünlerle ısı yalıtımı yaptırırsak her yıl 9,3 milyar doları boşa harcamaktan kurtulacağımız gibi çevrenin korunması için de çok önemli bir adım atmış olacağız” diye konuştu.

REKLAM ALANI