Dolar 32,3294
Euro 35,1232
Altın 2.302,47
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

İş ve özel yaşam arasında keskin sınır yok

İş ve özel yaşam arasında keskin sınır yok
08 Aralık 2016 01:06
A+
A-

 ID Coaching Koç Eğitmeni ve Profesyonel Koç Hatice Yıldıran, integral koçluğun Türkiye’de gittikçe yaygınlaştığını belirterek, “İntegral koçluk kişiyi bütünsel olarak ele aldığı için çok iyi işleyen ve kısa sürede kaldıraç vazifesi gören bir sistemdir” vazifesi görür.

İntegral felsefe, son dönemlerde insanı ve evreni anlamak için kullanılan düşünce organizasyonlarının başında geliyor. “Bütüne ait olan” veya “bütünsel” anlamına gelen integral yaklaşımı insandaki bilimsel ve ruhsal bakış açılarını bir araya getiriyor. İş dünyasında verimi artırmak için son dönemlerin trendi koçluk da integral felsefeyle düşünüldüğünde birçok kapının anahtarını açabiliyor. ID Coaching Koç Eğitmeni ve Profesyonel Koç Hatice Yıldıran, integral düşünce temsilcilerinin rasyonalizm ve materyalizmin ötesine geçerek ruhsallığı reddetmeden daha evrensel ve bütünsel bir bakış açısıyla insanı ele aldığını söylüyor.

Çalışanların ihtiyaçları önemseniyor

İnsanı bütünsel olarak ele alan integral anlayış, iş ve özel yaşamı da birbirinden bağımsız değerlendirmiyor. “Günümüz teknoloji çağında artık iş yaşamı ve özel yaşam arasında keskin sınırlar yok” diyen Yıldıran, çalışanların teknolojinin yardımı ile evden de işlerine devam edebildiklerini anımsatarak, “Birçok işletme çalışanlarına işyerinde özel yaşamlarına ait aktiviteleri devam ettirebilme fırsatı sunuyorlar. İşletmeler insanı artık bir makine gibi veya sistemin bir parçası gibi görmekten vazgeçip her bir çalışanı bir birey olarak görüp onun sadece iş ile ilgili değil, diğer ihtiyaçlarına karşı da duyarlı olmaya başlıyor. Bu akımın ülkemizde de gittikçe yaygınlaşması yönünden İK müdürlerinin bu yeni gelişmeleri takip etmeleri ve uygulamaları, gerekirse bu konuda koçluk hizmeti almaları gerekir” diyor.

Koçluk insanı bütünsel olarak değerlendirir

Yıldıran, “günümüzde integral düşünebilmek neden önemli” sorusunu ise şöyle cevaplıyor: “Diğer tüm sistemler gibi insan da her yönüyle çok mükemmel bir sistemdir. Bir sistemin sadece bir parçasına ağırlık verirsek o sistem işleyemez. Aksaklıklar olur. İnsan hem kendi içerisinde hem de yaşadığı evren ile birlikte bir bütündür. Koçluğun diğer hizmetlerden en büyük farkı kişiyi bütünsel olarak ele almasıdır. Bir insanın hedefine varması için sadece plan yapması yetmez. O hedefe ulaşmak için duygularını harekete geçirmesi gerekir. Aynı zamanda en doğru yolu ve yöntemi bulabilmesi için zihnini de kullanması, kendini sınırlayan düşünceleri fark etmesi ve eyleme geçmesi için de davranışsal bir adım atması gerekir. İntegral koçlukta kişiye keşif analizi yapılırken, yaşamının her alanındaki tatmin dereceleri duygusal, düşünsel ve eylemsel olarak üç alanda incelenir. Bu alanlardaki tatmin derecelerini yükseltmek ve hedefine ulaşmak için bu üç alanda da ayrı ayrı çalışılır. Koçluk kişiyi bu şekilde bütünsel olarak ele aldığı için çok iyi işleyen ve kısa sürede yükselten bir kaldıraç vazifesi görür.”

REKLAM ALANI