Dolar 32,3370
Euro 35,2041
Altın 2.247,26
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Sal 9°C
Çar 12°C
Per 11°C
Cum 12°C

İş dünyası 2020’de uluslararası ticaretle büyümeyi öngörüyor

İş dünyası 2020’de uluslararası ticaretle büyümeyi öngörüyor
14 Kasım 2019 17:58
A+
A-

HSBC Grubu’nun ‘Navigator: Şimdi, Gelecek ve Nasıl’ Raporu’na göre; Türkiye’deki şirketlerin yüzde 72’si uluslararası ticaretin yeni iş fırsatları sunacağını öngörüyor. Türkiye’deki şirketler için ticarette Avrupa önemli bir pazar olarak yerini korurken, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesiyle olan ticarette ise büyüme görülüyor.

HSBC Grubu’nun hazırladığı ‘Navigator: Şimdi, Gelecek ve Nasıl’ Raporu, iş dünyası liderlerinin kısa ve orta vadede iş görünümü ve uluslararası ticaretle ilgili görüş ve beklentilerini ortaya koyuyor. Türkiye’nin de dahil olduğu 35 ülkeden 9 bin 100’den fazla şirketin katılımıyla Ağustos ve Eylül 2019’da gerçekleştirilen anket sonucu oluşturulan rapora göre; Türkiye’deki şirketler iş yapma olanaklarına ilişkin iyimser bir yaklaşım sergiliyor.

Alanında dünyanın en kapsamlı araştırması olma özelliği taşıyan anketin sonuçlarına göre; araştırmaya Türkiye’den katılan 200 şirketin %72’si uluslararası ticaretin yeni iş fırsatları sunacağını, %69’u verimliliği artıracağını, %73’ü ise inovasyona ivme kazandıracağını belirtiyor. Şirketlerin %78’i, Avrupa ve küresel ortalamayla da paralel şekilde, satışlarının gelecek 12 aylık dönemde artacağını öngörüyor. Türkiye’de uluslararası ticaret yapan şirketlerin %83’ü ise yurtdışında büyüme kaydedeceklerini öngörüyor. Türkiye’de iş dünyası orta vadede daha da iyimser bir yaklaşım gösteriyor. Gelecek 5 yılda satışlarının artacağını öngören şirketlerin oranı %84’e yükseliyor.

Türkiye’nin inovasyon kültürü yabancı yatırımcıyı cezbediyor

Rapora göre; Türkiye’nin inovasyon kültürü yabancı şirketlerin Türkiye’yi çekici bulmasında en popüler kriter olurken, Türkiye’nin Avrupa ile Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesi arasında köprü konumunun da yabancı şirketlerin Türkiye’yi tercih etmesinde etkili olduğu ifade ediliyor. Öte yandan yabancı şirketler Türkiye’deki jeopolitik risklerin etkilerinin oldukça hissedildiğini de belirtiyor.

Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesiyle ticaretin payı artıyor

Rapora göre; ticarette Türkiye şirketleri için Avrupa halen önemli bir pazar olarak yerini koruyor. Öte yandan Türkiye’nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesiyle ticaretinde büyüme görülüyor. Rapor; bölge ülkeleriyle iş yapan Türkiye’deki şirketlerin oranının 2018 ve 2019 yılları arasında %12’den %22’ye artış gösterdiğini ortaya koyuyor.

Almanya ve Rusya ticarette önem kazanıyor

Türkiye’nin Avrupa’ya ticaretinin yüksek talep ve işbirliği fırsatlarının etkisiyle güçlü seyrini koruduğunun belirtildiği raporda; Avrupa genelinde Almanya ve Rusya’nın ticaret yapılan ülkeler arasında öneminin arttığı, ancak Fransa, İtalya ve Belçika’ya ticarette ise düşüş görüldüğü ifade ediliyor.

REKLAM ALANI