Dolar 32,5601
Euro 34,8812
Altın 2.435,32
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

Irak Kürt Bölgesi’nin petrol paraları ABD bankasına yatırılacak

Irak Kürt Bölgesi’nin petrol paraları ABD bankasına yatırılacak
29 Aralık 2013 08:56
A+
A-

PETROL

Türkiye üzerinden dünyaya pazarlanacak Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin petrol gelirlerinin, ABD’de açılan hesaba yatırılacağı bildirildi

Türkiye üzerinden dünya pazarına sevk edilecek Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) petrol paralarının, Irak Kalkındırma Fonu (Development Fund Of Irak-DFI) adına Birleşmiş Milletler tarafından 2003 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) açılan hesaba yatırılacağı bildirildi. Söz konusu hesap numarası, ABD finans devleri arasında yer alan JP Morgan Bankası’nda bulunuyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 3 gün önce IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ile Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin Bağdat’ta yaptığı görüşmede petrol sevkiyatı konusunda anlaşma sağlandı. Ancak Bağdat hükümetinin üzerinde durduğu en hassas nokta ise petrol gelirlerinin hangi bankaya yatırılacağı oldu.

Halk Bankası devreden çıktı

Daha önce Barzani’nin Ankara’da gerçekleştirdiği ziyaretlerde gündeme getirildiği belirtilen petrol gelirlerinin Halk Bankası yerine Amerika’daki bir bankaya yatırılması noktasında uzlaşmaya varıldı. Buna göre, IKBY petrol gelirleri, 2003 yılında Birleşmiş Milletler tarafından ABD’nin New York kentindeki JP Morgan Bankası’nda açılan Irak Kalkındırma Fonu hesabına yatırılacak.

Maliki’nin petrol ve enerjiden sorumlu yardımcısı Hüseyin Şehristani’nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, IKBY ile merkezi hükümetin enerji akışının Ulusal Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) aracılığıyla yapılması konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi. Heyetlerin, petrolden elde edilecek gelirin Irak Kalkındırma Fonu’na aktarılması ve Irak’ın bütçesinden dağıtılması hususunda mutabık kaldığı kaydedildi.

Irak Başbakanlık Basın Danışmanı Ali Musavi ise yaptığı yazılı açıklamada, IKBY ile Bağdat’ın sorunların çözümü için heyet oluşturma konusunda görüş birliğine vardıklarını ve 2014 yılının başında bu heyetlerin bir araya gelerek sorunlara nokta koyacağını ifade etti.

Petrol geliri halka eşit dağıtılacak

Barzani’nin Bağdat’a yaptığı ziyaretinin son günlerde yaşanan sorunların çözümü için önem arz ettiğini vurgulayan Musavi, “Irak Hükümeti ile Kürdistan Bölgesel Hükümeti arasında federal bütçe ve petrol ihracatıyla ilgili anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulmasıyla ilgili mutabakat sağlandı. İki taraf da sorunların çözülmesi için önümüzdeki günlerde tekrar bir araya gelecek” ifadelerini kullandı.

IKBY petrol gelirlerinin hangi hesaba yatırılacağı konusunda AA muhabirine açıklamalarda bulunan Diyala Milletvekili Hasan Özmen, “Paralar Irak Kalkındırma Fonu hesabına yatırılacak” dedi. Özmen, fon hesabının 2003’te BM tarafından açıldığını 2004 yılında ise denetiminin Irak’a devredildiğini belirterek, “Petrol satışından elde edilen gelir, halka eşit dağıtılsın diye böyle bir hesap açılmıştı. Şimdi IKBY üzerinden Türkiye’ye ihraç edilecek petrolün geliri de bu hesaba aktarılacak” diye konuştu.

REKLAM ALANI