Dolar 32,3849
Euro 35,0576
Altın 2.326,64
BİST 9.097,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

İnternet ile Gelen Tehlike: Siber Saldırılar

İnternet ile Gelen Tehlike: Siber Saldırılar
22 Mayıs 2019 14:00 | Son Güncellenme: 22 Mayıs 2019 14:05
A+
A-

 

1960’larda ARPANET olarak ortaya çıkan ve daha sonra 1991’de World Wide Web halini alan internet ile dünyanın dijitalleşme serüveni ivme kazandı. 2000’lerde hayatımıza giren akıllı telefonlar ile birlikte günlük yaşantılarımız da dijitalleşmeye başladı. Dijitalleşen dünyanın yararı olduğu kadar zararı olduğu da bir gerçek. Sosyal medya bağımlılığı gibi psikolojik sorunları da beraberinde getiren internette oluşan siber saldırılar ile fiziksel ve/veya maddi zarara da uğranabiliyor.

Siber saldırıların çeşitli yöntemleri vardır. Ağınıza sızan bir bilgisayar korsanı veri ve bilgilerinizi görüntüleyebilir ve çalabilir ya da bütün sisteminiz kitlenerek sizden para talep edilebilir. Siber saldırılardan korunmak için VPN kullanmak, antivirüs programları kullanmak gibi bazı önlemler alınabilir. Siber saldırılardan nasıl korunabileceğine dair detaya girmeden önce bir siber saldırıların nasıl gerçekleştiğini, hangi formlarda yapıldığını ve yaygın siber saldırı çeşitlerini bilmekte fayda var.

Siber saldırıların nasıl gerçekleştiğini anlamak, bu saldırılardan korunmak için çok önemlidir. Birçok siber saldırı çeşidi, bazı bilgisayar taktikleriyle bilgisayara zarar vermeye ve sistemini değiştirmeye yöneliktir.

Siber saldırıya bir mesaj ile de uğrayabilirsiniz ya da tıklamanız gereken bir link olarak da karşı karşıya kalabilirsiniz. Genellikle e-postalarla yayılan siber saldırı çeşidi olan ‘’phishing’’ yöntemi ile internet kullanıcılarının banka bilgileri gibi hassas bilgileri ele geçirilmeye çalışılır. Biraz bile şüphe ettiğiniz e-postalarda, gönderenin gerçekten iddia ettiği kişi ya da kurum olduğundan emin olun. E-postada, bir linke tıklamanız isteniyorsa, öncelikle linki sağ tıklayıp kopyalayın ve notlara yapıştırın. Linkin içeriğini inceleyin. Gerçek bir link gibi mi duruyor yoksa iddia ettiği kişi ya da kurum ile alakası olmayan isimler ya da farklı farklı karakterler mi içeriyor. Aynı şey e-postadaki gönderen e-posta adresi için de geçerli.

Bir diğer siber saldırı yöntemi de, internet kullanıcısının kötü amaçlı yazılımlar içeren bir dosyayı indirmesini sağlamaktır. Bu genellikle e-posta dosya ekleri ile gerçekleştirilen bir siber saldırı yöntemidir fakat herhangi bir uygulamayı, videoyu ya da müzik dosyalarını da çevrimiçi indirirken kötü amaçlı yazılımları beraberinde indirebilirsiniz.

Virüslü web siteleri ziyaret etmek de aslında bir siber tehdittir. Virüse sahip web siteler genel olarak profesyonel web siteler kadar normal gözükebilir. Bilgisayarınıza virüs bulaşıp bulaşmadığını anlamayabilirsiniz.

Siber Saldırı Çeşitleri

Siber saldırıları iki sınıfta inceleyebiliriz. Sözdizimsel ve Anlamsal saldırılar.

Sözdizimsel saldırılarda çeşitli kanallar aracılığıyla bilgisayarınıza kötü amaçlı yazılımlar yerleştirilmek istenir.

Virüsler, bir dosyaya ya da programa yerleştirilebilen bir kötü amaçlı yazılımdır. Genel olarak, dosya indirirken ve e-posta dosya ekleri indirildiğinde bulaşırlar.

Solucanlar yayılmak için herhangi bir dosyaya ya da programa ihtiyaç duymazlar. Bu kötü amaçlı yazılım türü, bulaştığı ağdaki bilgileri kullanarak belirli bir konuma topladığı verileri gönderebilecek kadar karmaşık ve zekidir.

Truva atları, genelde yararlı bir yazılım gibi görünen bir siber saldırı yöntemidir. Sistemdeki bütün veri ve bilgilerinizi onu bilgisayarınıza yerleştirmeyi amaçlayan kötü niyetli bilgisayar korsanlarına ulaştırabilir, sisteminizdeki dosyaları silebilir ya da bilgisayarınızı çökertebilir.

Anlamsal saldırılarda, bilgisayar korsanlarının odak noktası yazılım değil, hedef olan kişi ya da kurumun davranışını değiştirmeyi amaçlar.

Örneğin, e-dolandırıcılık yöntemi bir anlamsal saldırıdır. E-dolandırıcılıkta, hedef kişiden bilgi almak için ona e-posta gönderilir. E-posta genel olarak güvenilen bir kişi ya da kurumu taklit eder.

Fidye yazılımları da anlamsal saldırılardır. Bu siber saldırı yönteminde, bilgisayara bulaştırılan yazılım sayesinde kullanıcıdan kripto para aracılığıyla para talep edilir ve para ödenene kadar bilgisayardaki dosyalar kilitlenir.

REKLAM ALANI