Dolar 32,5683
Euro 34,9289
Altın 2.425,54
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

İNŞAATTA, GÜVEN VE BEKLENTİ ARTMIYOR

İNŞAATTA, GÜVEN VE BEKLENTİ ARTMIYOR
16 Aralık 2022 11:35
A+
A-

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ile bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri gösteren “Hazır Beton Endeksi” 2022 Kasım Ayı Raporu’nu açıkladı. Faaliyet Endeksi’nin kasım ayında pozitif taraftaki 2. ayını geride bırakmasına rağmen bir önceki aya göre bir miktar azaldığı görünmektedir. Eşik değerin altında kalmaya devam eden Güven ve Beklenti endekslerinin aynı düzeyde olması, inşaat sektörü temsilcilerinin kısa ve uzun vadeli beklentilerinin oldukça düşük olduğuna işaret etmektedir.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir sürede stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelerinden biridir.

Hazır Beton Endeksi Kasım Ayı Raporu’na göre, Faaliyet Endeksi pozitif taraftaki 2. ayını geride bırakmasına rağmen bir önceki aya göre bir miktar azalmış görünmektedir. Güven ve Beklenti endeksleri eşik değerin altında kalmaya devam etmiştir. Hem güven hem de beklenti seviyesinin aynı düzeyde olması, inşaat sektörü temsilcilerinin kısa ve uzun vadeli beklentilerinin oldukça düşük olduğuna işaret etmektedir. Birleşik Beton Endeksi, bileşen endekslerdeki düşüşün etkisi ile toparlanmadan uzak görünmektedir.

Faaliyet hariç diğer 3 endeks geçen yılın aynı dönemine kıyasla gerilemiş görünmektedir. Özellikle beklentide daha yüksek gerileme yaşanmıştır. Faaliyetteki sınırlı yükselmeye rağmen güven ve beklentinin geçen yıla kıyasla daha yüksek oranda düşmüş olması, inşaat sektöründeki hareketliliğin olması gerekenden uzak olduğunun en net göstergesidir.

Raporun sonuçlarını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Faaliyet Endeksi, pozitif taraftaki 2. ayını geride bırakmasına rağmen bir önceki aya göre bir miktar azalmıştır. Eşik değerin altında kalmaya devam eden Güven ve Beklenti endekslerinin aynı düzeyde olması, inşaat sektörü temsilcilerinin kısa ve uzun vadeli beklentilerinin oldukça düşük olduğuna işaret etmektedir.” dedi.

İnşaat sektöründeki verileri de değerlendiren Yavuz Işık, “3. çeyrek büyüme rakamlarında inşaat sektörünün daralması %14,1 olmuştur. Bu oran, küresel krizin yaşandığı 2009 yılından bu yana çeyreklik bazdaki en önemli küçülmedir. 2022 yılının her 3 çeyreğinde de daralan inşaat sektöründeki gerileme hızlanmaktadır. Bu performansı ile inşaat sektörü, geçmişteki ekonomik büyümede ve istihdamda lokomotif sektör olma özelliğini kaybetmiştir.” dedi.

REKLAM ALANI