Dolar 32,3319
Euro 35,1902
Altın 2.245,94
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çar 11°C
Per 11°C
Cum 12°C
Cts 13°C

İnşaat Sektörü Hükümetin Alacağı Tedbirleri Bekliyor

İnşaat Sektörü Hükümetin Alacağı Tedbirleri Bekliyor
20 Haziran 2019 13:30
A+
A-

 

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2019 Mayıs Ayı Raporu’nu açıkladı. Rapor’da bütün endekslerin eşik değerin altında olması; inşaat ve bağlantılı sektörlerin istenilen seviyelerden uzak olduğunu ortaya koydu. Faaliyete kıyasla beklenti ve güven düzeylerinin daha düşük görünmesi, ilerleyen dönemlerde inşaat sektöründe canlanma olasılığını aşağı çekti.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2019 Mayıs Ayı Raporu’nu açıkladı. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra hızlı bir süre içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelerden biridir.

Hazır Beton Endeksi 2019 Mayıs Ayı Raporu’nda bütün endekslerin eşik değerin altında olması; inşaat ve bağlantılı sektörlerde istenilen seviyelerden uzak olunduğu ve aynı zamanda hareketlenme beklentisinin de oldukça zayıf olduğunu ortaya koydu. Mevsimselliğe bağlı artışların sınırlı etkisi ile yükselen faaliyet düzeyi mayısta yeniden aşağı yönlü oldu. Faaliyete kıyasla beklenti ve güven düzeylerinin daha düşük görünmesi ilerleyen dönemlerde inşaat sektöründe canlanma olasılığını aşağı çekti.

Hazır Beton Endeksi 2019 Mayıs Ayı Raporu’na göre Faaliyet Endeksi geçen yıl ile neredeyse aynı iken diğer endeksler önceki yılın aynı dönemine göre düşüş sergiledi. Geçen yılın mayıs ayında görülen önemli düşüş sonrasında bu yılın mayıs ayında sektörün faaliyetleri ilerleme kaydetmedi. Geçen yıla kıyasla beklentinin gerilemiş olması, beton üreticilerinin ilerleyen dönemlerde inşaat sektörüne dışarıdan bir ivme kazandırılmadığı sürece içsel dinamikleri ile sektörün rayına giremeyeceğine inandıklarını gösterdi.

“50 bin kentsel dönüşüm projesi, başta hazır beton olmak üzere inşaat sektörü oyuncularının nefes alması için önemli bir fırsat olabilecektir”

Hazır Beton Endeksi 2019 Mayıs Ayı Raporu’nun sonuçlarını değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Bütün endekslerin eşik değerin altında olması; inşaat ve bağlantılı sektörlerin istenilen seviyelerden uzak olduğunu ortaya koydu.” dedi.

İnşaat sektörüne yönelik gelişmeleri değerlendiren Yavuz Işık, “Yılın ilk çeyreğinde %10,9 gibi ciddi bir oranda daralan inşaat sektörü dışında çift haneli daralan başka bir sektör bulunmamaktadır. En son küresel krizde çift haneli daralan inşaat sektörü son 3 çeyrektir artan bir hızla geriye gitmektedir. Bu noktada Çevre ve Şehircilik Bakanımız tarafından, yakın zamanda açıklanması planlanan kentsel dönüşüme ilişkin eylem projesi kapsamında 50 bin kentsel dönüşüm projesi, başta hazır beton olmak üzere inşaat sektörü oyuncularının nefes alması için önemli bir fırsat olabilecektir. Doğru planlama ve kaynakların etkin dağılımına ilişkin alınacak tedbirler ile kentsel dönüşümde yeni bir hamle başlatılabilirken aynı zamanda inşaat sektöründeki daralma da frenlenebilecektir.” dedi.

REKLAM ALANI