Dolar 32,5732
Euro 34,7825
Altın 2.509,19
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 22°C
Sal 22°C

İnşaat sektörü 3. çeyreğe yavaş başladı

İnşaat sektörü 3. çeyreğe yavaş başladı
20 Ağustos 2018 10:29 | Son Güncellenme: 20 Ağustos 2018 10:30
A+
A-

 

 

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2018 Temmuz Ayı Raporu’nu açıkladı. Faaliyet Endeksi’nde haziran ayında görünen dip değerden sonra temmuzda sınırlı bir yükseliş görülmesine rağmen faaliyet düşük kaldı. Beklenti Endeksi negatif bir ivme gösterirken Güven Endeksi’nin en düşük değere sahip olan endeks olması dikkat çekti.

Faaliyet Endeksi inşaat faaliyetlerinde yavaşlamaya işaret etti
Hazır Beton Faaliyet Endeksi temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2’lik düşüş sergiledi. Ankete katılan firmaların yalnızca %25’i temmuz ayında satışlarının arttığını belirtti. Alınan kayıtlı siparişlerde artış olduğunu belirtenlerin oranı %23 olarak gerçekleşti.

Güven Endeksinde temmuz ayında gerileme gösterdi
Hazır Beton Güven Endeksi temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %1,8’lik düşüş gösterdi. Ankete katılan firmaların %10’u tedarikçilere vereceği siparişin önümüzdeki üç ayda artacağını ifade etti.

Beklenti Endeksi olumsuz görünüm sergilemeye devam etti
İnşaat sektöründe önümüzdeki dönemde yaşanması muhtemel gelişmeleri göstermesi açısından önemli olan Hazır Beton Beklenti Endeksi’nin temmuz ayı değeri bir önceki yılın aynı ayının %2,1 altında kaldı. Önümüzdeki üç ayda satışlarında olumsuz bir gelişme beklemeyenlerin oranı %12 olarak gerçekleşti.

Konut kredi faizindeki artış ve yükselen maliyetler inşaat faaliyetlerini baskılamıştır
Hazır Beton Endeksi Temmuz Ayı Raporu’nun sonuçlarını değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, tüm öncü göstergelerin, inşaat faaliyetlerinde halen beklenen ivme sürecinin yakalanmadığına işaret ettiğini dile getirdi. İnşaat sektörünün, yılın üçüncü çeyreğine yavaş bir giriş yaptığını ifade eden Yavuz Işık, “Son açıklanan konut satış rakamlarına göre haziran ayında yüz binin üzerinde konut satışı gerçekleşmiş olsa da inşaat sektörü yeni ekonomik koşulların etkisi ile faaliyetlerini yavaşlatmış durumdadır. Kamu bankaları üzerinden yürümekte olan düşük konut kredisi uygulaması, konut satışlarında ciddi bir etki yaratmıştır. Ancak geçici süreli bu politikanın son bulması ile konut kredi faizindeki artış ve yükselen maliyetler inşaat faaliyetlerini baskılamıştır. Kurdaki hareketliliğin yarattığı belirsizlik ve yüksek faiz, hane halkının talebini ötelemesine neden olmaktadır. Tüm bunlar inşaat faaliyetlerinde bugün görünen yavaşlamanın nedenleri olarak karşımıza çıkmaktadır.” dedi.

REKLAM ALANI