Dolar 32,3835
Euro 35,0525
Altın 2.326,19
BİST 9.098,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

İnşaat faaliyetlerinde mevsimsel durgunluk devam ediyor

İnşaat faaliyetlerinde mevsimsel durgunluk devam ediyor
09 Şubat 2018 18:24 | Son Güncellenme: 09 Şubat 2018 18:26
A+
A-

 

Türkiye Hazır Beton Birliğinin (THBB) inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2018 Ocak Ayı Raporu açıklandı. Hazır beton sektöründe faaliyet, güven, beklenti ve bileşik endeks olan Hazır Beton Endeksi’ni ortaya koyan Rapor’da, Faaliyet Endeksi’nin eşik değerin altında devam etmesi inşaat faaliyetlerindeki yavaşlamaya işaret etti. Önümüzdeki döneme ilişkin beklentinin eşik değerinin üstünde olması ise sektörün, hazır beton ve inşaat faaliyetlerinin 2018’de yolunda gideceğine olan inancını ortaya koydu.

Faaliyet Endeksi en fazla artış gösteren endeks olmaya devam ediyor
Hazır Beton Faaliyet Endeksi ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %0,8’lik artış ile en fazla artış gösteren endeks oldu. Ankete katılan firmaların %14’ü ocak ayında satışlarının arttığını belirtirken satışlarında önceki aya göre azalma olduğunu ifade edenlerin oranı %60 oldu. Geçtiğimiz yıl ocak ayında bu oran %78’di. Alınan kayıtlı siparişlerde artış olduğunu söyleyenlerin oranı %13 iken azaldı diyenlerin oranı da %50 olarak gerçekleşti.

İkinci en yüksek artış gösteren endeks Güven Endeksi oldu
Hazır Beton Güven Endeksi ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %0,3’lük artış ile en fazla artış gösteren ikinci endeks oldu. Endeks değerinin eşiğin altında kalması, sektörün güveninin istenilen düzeyde olmadığını ortaya koydu. Ankete katılanların %20’si yeni istihdamı düşünürken, yeni yatırım düşünenlerin oranı ise %17 oldu. Ankete katılan firmaların yalnızca %30’u tedarikçilere vereceği siparişin önümüzdeki üç ayda artacağını düşündüğünü açıkladı.

Sektörün beklentisi geriledi
İnşaat sektöründe önümüzdeki dönemde yaşanması muhtemel gelişmeleri göstermesi açısından önemli olan Hazır Beton Beklenti Endeksi’nin ocak ayı değeri bir önceki yılın aynı ayına göre %1,4 geriledi. Önümüzdeki üç ayda satışlarının artacağını düşünenlerin oranı %37 iken satışların azalacağını düşünenlerin oranı ise %27 oldu. Geçtiğimiz yıl ocak ayında artış bekleyenlerin oranı %62 olarak gerçekleşmişti. Gelecek üç ayda girdi stoklarını artıracağını söyleyen firmaların oranı ise %27 olarak gerçekleşti.

Hazır beton sektörü, 2018’de işlerin yolunda gideceğine olan inancını koruyor
Hazır Beton Endeksi Ocak Ayı Raporu sonuçlarını değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Faaliyet Endeksi’nin ocak ayında eşik değerin altında devam ettiğini, bu durumun inşaat faaliyetlerindeki yavaşlamaya işaret ettiğini söyledi.

Önümüzdeki döneme ilişkin beklentinin eşik değerinin üstünde olmasının ise hazır beton ve inşaat faaliyetlerinin 2018’de yolunda gideceğine olan sektörün inancını ortaya koyduğunu ifade eden Yavuz Işık, “Güven Endeksi, geçen ay en düşük değerden sonra toparlanmaya başlamış olmakla beraber halen eşik değerin altında görünmektedir. Özellikle Faaliyet Endeksi’ndeki, önceki aya göre gerileme dikkat çekicidir. Endeks 3 aydır düşüş göstermektedir. Ancak beklentimiz, şubat ayından itibaren Faaliyet Endeksi’nin toparlanmaya başlayacağı ve mart ayı ile birlikte hareketliliğin hissedilir seviyeye ulaşacağı yönündedir. Bu yönüyle şubat ayı 2018 açısından kritik görünmektedir. Beklenen hareketliliğin başlamaması durumu, inşaat sektöründe olası bir soruna işaret edebilecektir. Ancak geride bıraktığımız ocak ayı itibari ile mevsimsellik haricinde inşaat faaliyetlerinde bir sorun görünmemektedir.” dedi.

REKLAM ALANI