Dolar 32,3674
Euro 34,9625
Altın 2.325,24
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

İnşaat devi iflas erteleme istedi

İnşaat devi iflas erteleme istedi
01 Eylül 2014 11:29 | Son Güncellenme: 01 Eylül 2014 11:30
A+
A-

ilci_56Irak’ta yaşanan istikrarsızlık ve terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) baskısı Türk müteahhitlik şirketlerini de zora soktu. Irak Hükümeti’nden 120 milyon dolar alacağı bulunan İlci Holding’e bağlı iki şirket iflas erteleme istedi. İlci ve İlsan İnşaat’ın üstlendikleri projelerin tutarı 4.5 milyar TL’yi aşıyor.

Irak’ta yaşanan sorunlar Türk şirketlerini de zora sokuyor. Süleyman Şah Türbesi’nin onarımı ve Suruç Tüneli gibi bir çok büyük projenin yapımını üstlenen Ankara merkezli İlci Holding’e bağlı iki şirket iflas erteleme istedi. Bu şirketlerin zora düşmelerinin nedeni olarak ise  IŞİD nedeniyle Irak’ta oluşan istikrarsızlık ve Siirt’teki iki baraj projesinde yaşanan sorunlar gösteriliyor. Ancak Irak’ta şu an 700 milyon dolar değerinde projelerin yapımına devam eden İlci Holding’i asıl mali darboğaza, Irak Hükümeti’nin ödemesini geciktirdiği 120 milyon dolarlık alacağının soktuğu kaydediliyor.

21 Ağustos’ta başvuru

3 bin çalışanı bulunan Ankara merkezli İlci Holding’in amiral gemisi konumundaki İlci İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve toplu konut projeleri üstlenen İlsan İnşaat Tar. Tur. Pet. San. A.Ş. için iflas erteleme başvurusu Ankara 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne yapıldı. 21 Ağustos günü yapılan başvuru sonrası mahkeme her iki şirket için de tedbir kararı verdi. Kararla birlikte her iki şirketin varlıkları da koruma altına alınmış oldu. Karar çıktıktan sonra icra takibi de yapılamayacak.

Ödemeler gecikti

Geçtiğimiz mayıs ayında Musul kentini ele geçiren, sonrasında Irak’ın bir çok kentinde etkinlik sağlayan terör örgütü Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) bu ülkede yarattığı istikrarsızlık, Irak’ta hastane, yol ve konut projeleri bulunan İlci Holding’i olumsuz etkiledi. Yalnızca Bağdat’ta 3 büyük hastane projesi bulunan şirketin Irak’taki şantiyelerinde halen bin 500 işçi çalışıyor. İlci’nin mali dengesini bozan bir diğer sorun ise Siirt ve Silvan’daki iki büyük baraj projesinde yaşanan sorunlar.

Borçlar ödenecek

İlci adına Hürriyet’e açıklama yapan Av. Ayşe Duygu Özalp ise şunları söyledi: “Irak’ta devam eden işlerde imalat yapılmasına rağmen, yaşanan iç karışıklık nedeni ile işveren idareleri hak edişlerde gecikme yaşıyor. Yapılan yatırımların geri dönüşü henüz gerçekleşmedi. İlci İnşaat’ın 91 milyon TL, İlsan’ın ise 3.9 milyon TL banka borcu bulunuyor. Toplam banka borcu 95 milyon TL kadar. İlci İnşaat’ın sözleşme değeri 2 milyar lirayı aşan 27 projesi bulunuyor. Bu projelerden 400 milyon TL kâr beklentisi var. Şirketler icra baskısı olmadığı taktirde tüm borçlarını tasfiye edebilecek güçte. Kapsamlı bir iyileştirme raporu hazırlayarak mahkemeye sunduk. Tedbir kararı da bu sayede çıktı.”

Süleyman Şah Türbesi’ni onardı

İLCİ Kardeşler’in 30 yıl kadar önce Muş’ta temelini attıkları şirket, konut, yol, baraj, tünel projeleri ve mermer ile adından söz ettirdi. Konya’daki Mavi Tünel Bağbaşı barajı, yanı sıra dünyanın en uzun su tüneli projesi olan Suruç Tüneli İlci’nin üstlendiği projelerden bazıları. 17 kilometre uzunluğundaki Suruç Tüneli’nin açılışı geçtiğimiz mart ayında dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan tarafından yapılmıştı. TOKİ adına binlerce konut inşa eden İlci, Halep’teki Süleyman Şah Türbesi’nin onarımı ve ek bina inşaatı ile Malatya Arena Stadyumu projelerini de üstlendi. Bünyesinde tarım ve hayvancılık şirketi de bulunan İlci Holding Hawker 800 XPI tipi iş jetine de sahip.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI