Dolar 32,5496
Euro 34,9189
Altın 2.424,57
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

İngiltere, AAA olan notunu 2013 senesinde kaybedebilir.

İngiltere, AAA olan notunu 2013 senesinde kaybedebilir.
20 Şubat 2013 14:54 | Son Güncellenme: 14 Mayıs 2013 21:38
A+
A-

AAA

Destek Fx, analiz ekibi analizine göre Para Politikası Komitesi’ nin Açıklamaları Sonrasında GBP BOE’ den gelen açıklamalardan sonra GBP bir hayli hırpalandı.

Tutanaklara göre, Para Politikası Komitesi’ nin en son gerçekleştirdiği toplantıda, Varlık Alım Programı’ nın genişletilmesi yönünde görüş bildiren üyelerin sayısında artış var. Daha önce 1 kişi parasal genişlemenin artırılması için oy kullanırken, son toplantıda oylama 6’ ya 3 olarak gerçekleşmiş. Başkan King ile birlikte Paul Fisher ve David Miles de programın artırılmasından yana oy kullanmış. Parasal genişlemenin 25 trilyon £ artırılarak 400 trilyon £ olarak genişletilmesi görüşülmüş.

Son haberlerin sonucunda GBPUSD paritesi sert satışlar ile 1,5300 seviyesine geriledi. Sert satışların arkasındaki nedenlerden biri de komitenin faiz indirimi ihtimalini de değerlendirmiş olması. Bu ihtimal dahilinde BOE’ nin gevşemeyi biraz daha artıracağını söyleyebiliriz.

Komite üyelerinin, İngiliz ekonomisinin olumsuz gidişatından ve ekonominin herhangi bir olumlu sinyal vermemesinden dolayı kötümser ve yılgın bir havaya girdiklerini söyleyebiliriz. Varlık Alım Programı çerçevesinde yabancı tahvillere yönelmeyi bile düşünmüşler. 2012’ nin 4.çeyreği ile birlikte İngiliz ekonomisi son 3 çeyrektir daralıyor ve 2008 kredi krizinden beri de olumlu bir sinyal üretemiyor.

İngiltere’ nin üzerindeki bir başka kara bulut ise derecelendirme kuruluşları. Piyasadaki dedikodulara göre İngiltere, AAA olan notunu 2013 senesinde kaybedebilir. S&P, Aralık ayında yaptığı açıklamada, kredi notunda bir değişikliğe gitmezken görünümü negatif olarak açıklamıştı. Son dedikodularla ilgili S&P yorum yapmaktan kaçınırken, piyasa yine de tepkisini göstermekte gecikmedi.

GBPUSD, şimdilik 1,5300 seviyesinde destek bulsa da aşağı yönlü görünüm devam ediyor. Ekonomik aktivitelerde bir toparlanma sinyali gelene kadar bu hareketin devamı gelecek gibi görünüyor.

REKLAM ALANI