Dolar 32,5496
Euro 34,8904
Altın 2.432,22
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

İngiltere 2 yıl içinde AB’den ayrılacak mı ?

İngiltere 2 yıl içinde AB’den ayrılacak mı ?
24 Haziran 2016 11:29 | Son Güncellenme: 24 Haziran 2016 11:39
A+
A-

Prof. Dr. Faruk Sen

Beklenmeyen ve korkulan oldu, Prof. Dr. Faruk Şen  İngiltere’nin AB’den ayrılma kararını değerlendirdi.

İngiltere’deki  halk oylaması %51,9’luk bir oranla AB’ye hayır dedi. AB içinde başından beri özel statüsü olan İngiltere kendi para birimini korumuş, Schengen’e girmemiş, AB bütçesine yapması gereken ödemeler ve aldığı paralarda da özel bir konumu vardı. Tüm bunlara rağmen halk AB’ye hayır dedi. Bu AB tarihinde ilk oluyor. Fakat Polonya, Hollanda ve Fransa’da belirli politik güçler de yeni referandumlar istiyor. AB’ne yıllık ekonomik katkıda bulunan ülkeler arasında bu gelişmeler ortaya çıkabilir. Almanya haricinde tüm diğer ülkelerde AB karşıtları şimdi yeni bir güç buldular.

İngiltere  2 yıl içinde AB’den çıkar mı? Bu AB ile olan görüşmelerde, AB ülkeleri İngiltere’ye daha ayrı bir statü vererek kalmasını sağlar bu da tekrar halk oylamasına gider mi, hep beraber göreceğiz. İngiltere AB’den ayrılırsa BM Güvenlik Konseyi’nin 5 üyesinden 2’si AB üyesiydi. İngiltere’nin ayrılmasıyla Fransa tek kalacak ve BM’deki ağırlığı azalacak. Ayrıca İngiltere Gümrük Birliği’nin bu konumunda mı kalacak yoksa AB de başka ülkelerle ayrı bir statüye mi girecek? Önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Genel olarak Almanya ve Fransa’da hükümet büyük ölçüde şokta. Fransa’da Le Pen’in partisi, Hollanda’da aşırı sağcılar hemen faaliyete geçtiler. Polonya: ‘’ AB bu şartlarını yeni baştan gündeme getirmeli.’’ diyor. Tüm bu gelişmeler Türkiye’ye nasıl yansıyacak? Türkiye’ye Angela Merkel ve eski Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy özel statü önerdi.  Şimdi bu özel statü İngiltere’ye tam olarak uygulanıp çıkmaması mı sağlanacak? AB ülkeleri arasında bütçeye 3. en büyük katkıyı yapan İngiltere bu paraları vermezse AB diğer üyelerine karşı sorumluluklarını nasıl beraberinde getirecek? 505 milyonluk AB nüfusu 440 milyona kadar inebilecek. Yeni Avrupa Birliği daha zayıflamış bir durumda olacak. Önümüzdeki 2 yıl bu kararın uygulamaya konulup konulmayacağını göreceğiz. Bu konuda AB İngiltere’ye ciddi baskı yapacak, yeni bir halk oylaması ve yeni bir AB-İngiltere işbirliği gündeme gelecek.

REKLAM ALANI