Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

IMF ABD’nin büyüme tahminini düşürdü

IMF ABD’nin büyüme tahminini düşürdü
23 Haziran 2016 10:26
A+
A-

IMF-476129846621791297767
IMF, ABD’nin 2016 büyüme tahminini 0,2 puan azaltarak yüzde 2,2’ye indirdi, 2017 beklentisini ise yüzde 2,5’te sabit bıraktı.IMF, ABD ekonomisine ilişkin değerlendirmeleri içeren 4. Madde Konsültasyon Raporu’nu yayımladı.

Raporda, küresel dalgalanmalara direnç gösteren ülke ekonomisinin son birkaç çeyrekte yavaşlamasına karşın genel olarak iyi durumda olduğu belirtildi.

Geçen sene 2,4 milyon kişiye istihdam yaratılmasının işsizliği yüzde 4,7’ye gerilettiği aktarılan raporda, buna karşın son tarım dışı istihdam verisinin, ekonominin ivme kaybettiği endişelerini artırdığına işaret edildi.

Raporda, ülkenin bu yıla ilişkin büyüme tahmini 0,2 puan azaltılarak yüzde 2,2’ye indirilirken, gelecek senenin büyüme beklentisi yüzde 2,5’te sabit bırakıldı.

“Dolar yüzde 10-20 aşırı değerli”

Yüzde 10-20 arasında aşırı değerlenen doların büyümeyi tehdit edebileceği savunulan raporda, “İleriye dönük olarak ABD doları büyüme için risk teşkil ediyor.” uyarısına yer verildi.

Raporda, petrol fiyatlarındaki düşüş “yukarı yönlü risk” şeklinde nitelendirilerek, şunlar kaydedildi:

“Petrol harici sektörlerdeki yatırımların azalması iyi anlaşılmış değil ve gelecek çeyreklerde büyümeyi baskılayabilir. Küresel büyümeye yönelik aşağı yönlü riskler yeni bir dalgalanma yaratabilir. Ölçmesi daha zor bir diğer risk ise son dönemde zayıflayan faaliyetlerin daha düşük potansiyel büyüme oranını ve daha küçük üretim açığını yansıtma ihtimali. Eğer bu doğruysa ABD ekonomisi giderek daha yüksek kapasite sınırlamalarıyla karşılaşabilir.”

“Daha yüksek faiz oranları gerekebilir”

Raporda, olası kapasite kısıtlamalarının, yakın vadede enflasyon baskılarını artırabileceği ve daha “iddialı” faiz artışlarını gerektirebileceği öngörüsünde bulunularak, “ABD’de daha yavaş büyüme ve daha yüksek faiz oranları ortaya çıkarsa bunun küresel ekonomiye ciddi olumsuz etkileri olur.” ifadeleri kullanıldı.

ABD Merkez Bankasının (Fed) verilere bağlı para politikasının sürmesi gerektiği vurgulanan raporda, bununla birlikte, ülkede giderek artan gelir dağılımı eşitsizliği ve fakirliğin “endişe verici” olduğu dile getirildi.

Raporda, “Son verilere göre, her 7 Amerikalıdan 1’i fakirlik sınırında yaşıyor, bu oran her 5 çocuktan 1’i ve her 3 kadından 1’ine yükseliyor. Fakirlik sınırında yaşayanların yüzde 40’ı çalışıyor.” tespitlerine yer verildi.

Raporda ABD’ye, artan fakirlikle daha cömert gelir vergisi kredisi ve daha yüksek federal asgari ücret gibi politikalarla mücadele tavsiyesinde bulunuldu.

“Federal borç GSYH’nin yüzde 80’ine ulaşabilir”

ABD’de federal borcun 2022 itibarıyla Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın (GSYH) yüzde 80’ine ulaşabileceği belirtilen raporda, mali ve parasal politikaların demografik şartlara göre ayarlanmasının yanı sıra vergi sistemine ilişkin reformlara öncelik verilmesi gerektiği ifade edildi.

Raporda, ABD’de şirketlerin gerçek sahiplerine yönelik kayıtların daha şeffaflaştırılması için yapısal, homojen ve kapsamlı bir çözüme ihtiyaç olduğu görüşü de paylaşıldı.

REKLAM ALANI