Dolar 32,3666
Euro 34,9608
Altın 2.325,60
BİST 9.125,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

İmalat sanayinde daralma hız kesti

İmalat sanayinde daralma hız kesti
02 Mart 2019 16:41
A+
A-

İmalat PMI Şubat’ta 46.4 ile Ağustos’tan bu yana en yüksek seviyeye çıkmasına rağmen daralmanın sürdüğüne işaret etti. Bu dönemde istihdamdaki azalış son yedi ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

 

İmalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Şubat’ta 46.4’e yükselerek en son Ağustos ayında gördüğü altı ayın en yüksek seviyesine çıktı, ancak sektördeki daralmanın bir miktar hız kaybetse de Şubat ayında sürdüğüne işaret etti.

İmalat sanayinde art arda on bir aydır daralmaya işaret eden endeks, Ekim ayından bu yana ilk defa yükseliş kaydetti. Faaliyet koşullarında daralma altı ayın en düşük hızında gerçekleşirken, üretim ve yeni siparişlerdeki daralma ivme kaybetti.

IHS Markit tarafından İstanbul Sanayi Odası (İSO) için hazırlanan imalat PMI, Aralık ve Ocak’ta 44.2 değerini almıştı. Endekste 50’nin üzeri seviyeler büyümeye, altı daralmaya işaret ediyor.

İstihdam azalışı 7 ayın en düşüğünde

Girdi fiyatlarındaki artış Ocak’ta 28 ayın dip seviyesine geriledikten sonra Şubat’ta TL’deki zayıf seyrin etkisiyle bir miktar hız kazandı. Fabrika çıkış fiyatlarında iki aydır gözlenen düşüş üreticilerin maliyet artışını fiyatlara yansıtmaya başlamasıyla sonucu durdu. Ankete katılan şirketler talebin güçsüzlüğüne dikkat çekerek fiyat artışlarını sınırlı tuttuklarını belirtti.

Üretim alt endeksi Ocak ayındaki 42.4 seviyesinden 45.6’ya çıkarak Temmuz’dan bu yana en yüksek değeri aldı. Yeni siparişler alt endeksi 41.7’den 44.8’e yükseldi. Yeni siparişlerdeki daralma art arda beşinci ay da güç kaybederek Temmuz 2018’den beri en düşük hızda gerçekleşti. Yeni ihracat siparişleri alt endeksi ise 49.8’den 50.3’e yükselerek beş aydır devam eden daralmanın ardından büyümeye işaret etti.

Yeni siparişlerdeki yavaşlama sonucu istihdam Şubat’ta azalmaya devam etti. Ancak yedi aydır devam eden istihdamdaki azalış, bu yedi ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Girdi ve mamul mal stokları ise daralmayı Şubat’ta da sürdürdü.

REKLAM ALANI