Dolar 32,5076
Euro 34,5753
Altın 2.505,14
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 20°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 18°C

İhracatın 3 sorunu

İhracatın 3 sorunu
29 Ekim 2014 09:56
A+
A-

mehmet büyükekşi timTürkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 2014 yılı 3. çeyrek gerçekleşme ve 4. çeyrek beklenti anketi sonuçlarına göre, ihracatçıların en büyük üç sorunu; enerji maliyetleri, döviz kurlarındaki hareketlilik ve hammadde fiyatlarındaki yükseklikten oluşuyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Eğilim Anketi çalışmasının 2014 yılı 3. çeyrek gerçekleşme ve 4. çeyrek beklenti sonuçları açıklandı. Anket sonuçlarına göre, ihracatçıların yüzde 45’i Ekim – Aralık döneminde ihracatın artacağını öngörüyor.

Anket sonuçlarının açıklandığı toplantıda bir konuşma yapan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçıların yılın son çeyreğine pozitif bakış açısıyla girdiklerine dikkat çekerek, “İhracatçılarımız sorunlara ve engellere değil, yeni fırsatlara ve pazarlara odaklanıyorlar” dedi. Anket sonuçlarına göre, ihracatçıların karlılıklarında azalmanın sürdüğünü ifade eden Büyükekşi, bu konuda gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Orta Doğu’da artan istikrarsızlığın ihracatçı firmalar tarafından önümüzdeki dönemde ihracatı olumsuz etkileyebilecek en önemli faktör olarak görüldüğünü vurgulyan Büyükekşi, “Suriye iç savaşı ile Rusya-Ukrayna gerilimi de ihracatı olumsuz etkileyebilecek öncelikli faktörler olarak görülüyor” dedi.

Anket sonuçlarına göre, üçüncü çeyrekte ihracatçı firmaların enerji ve diğer girdi maliyetlerinin de arttı. Anketi yanıtlayan iİhracatçıların önümüzdeki dönemde ilk kez girmeyi planladıkları pazarlar arasında Rusya, ABD, Almanya, Brezilya ve Çin bulunuyor.

İhracatçılar, yurtiçindeki en büyük ilk üç sorunlarını, enerji maliyetleri, dövizdeki hareketlilik ile hammadde ve ara mal fiyatlarındaki yükseklik olarak belirttiler. Dış pazarlarda karşılaşılan en büyük ilk üç sorun ise; rekabetçi fiyat sunamama, hedef ülkelerdeki ekonomik koşullar ve hedef ülkelerdeki siyasi sorunlar ve bürokratik engeller olarak belirlendi.

Anket sonuçlarına göre, ihracatçı firmalar, yılın 3’üncü çeyreğinde ortalama 190 bin yeni istihdam üretirken, 4.çeyrekte beklenen yeni istihdam ise yaklaşık 260 bin olarak belirtildi.

Firmaların 4. çeyrek ortalama dolar öngörüsü 2.24 lira, euro 2.90 lira olarak oluşurken; rekabetçi ideal kur seviyesi beklentisi dolarda 2.13 lira, euro’da 2.79 lira; yılsonu itibariyle dolar kuru öngörüsü 2.26 lira, euro öngörüsü 2.93 lira olarak belirlendi.

İhracatçıların yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 8.9, büyüme beklentisi de son çeyrekte 2.9 ve yılın tamamında 3.8 olarak belirlendi.

TİM Anketini yanıtlayan ihracatçılar 2014 yılında, Türkiye, Avrupa ve dünya ekonomilerinde önemli bir değişiklik beklemediklerini de belirttiler.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI