Dolar 32,3849
Euro 35,0576
Altın 2.326,64
BİST 9.097,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

İhracatımız sallanıyor ama yıkılmadı!

İhracatımız sallanıyor ama yıkılmadı!
23 Ekim 2015 12:37
A+
A-

Taner_Ankara

Türkiye, yanıbaşında yaşanan güvenlik problemleri ve ticari anlaşmazlıklara rağmen G20 ülkeleri arasında ihracatta en az düşüş yaşayan 7. ülke oldu, birçok gelişmiş ülkeyi geride bıraktı. Batu International Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara, Türkiye’nin ihracatta birçok ülkeyi geride bırakmasının sebebini, artık firmaların global kriz dönemlerinde nasıl hareket edeceğini bilmesine dayandırdı.

Bölgesel güvenlik problemleri, dalgalı döviz kuru, komşu ülkelerle yaşanan kota ve vize krizleri gibi nedenlerden dolayı ihracatta geçen yıla göre düşüş yaşayan Türkiye’nin ihracatı, bu yılın ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine göre %8,7 seviyesinde gerileyerek 36,4 Milyar $ olarak gerçekleşti. Ancak buna rağmen Türkiye, OECD’nin açıkladığı rakamlara göre, G20 ülkeleri arasında ihracatı en az etkilenen 7. ülke oldu ve Japonya, Almanya, Endonezya, Fransa, İtalya, Kanada, Brezilya, Hindistan, Arjantin, Avustralya, Rusya ve Suudi Arabistan gibi ülkeleri geride bıraktı.

OECD’nin açıkladığı rakamları değerlendiren Batu International Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara, ihracattaki düşüşün sadece Türkiye’ye özgü bir durum olmadığını, bu durumun tüm dünya için geçerli olduğuna dikkat çekti.

Türkiye’nin son iki yılda birçok sorunla boğuşmasına rağmen birçok ülkeyi geride bırakmasının nedenini, firmaların kriz dönemlerinde nasıl hareket edeceklerini biliyor olmasına bağlayan Taner Ankara, “Artık bir ürünü üreten, pazarlayan ve taşıyan firmalar kriz dönemlerinde ürünü, hizmeti nasıl satacağı konusunda oldukça bilgili ve tecrübeli. Bu durum ülkemiz ihracatının ayakta kalmasını sağlıyor” diye konuştu.

Türkiye’nin ihracatını ekonomik dalgalanmaların tek başına etkilemediğini vurgulayan Taner Ankara, komşularımızda yaşanan istikrarsızlık ve güvenlik problemlerinin ihracatın düşmesindeki en büyük etkenlerden biri olduğunu söyledi.

2023 Hedefi Revize Edilebilir!

2023 yılı için belirlenen 500 Milyar Dolarlık ihracat hedefine de değinen Taner Ankara, “Bu hedef koyulduğunda ortada henüz günümüzde yaşadığımız sorunlar ve ticari uygulamalar yoktu. Bu hedefe ulaşmak zor değil, ancak gelişmeler bu şekilde seyrederse rakamların revize edilmesi gerekebilir” değerlendirmesinde bulundu.

REKLAM ALANI