Dolar 32,5836
Euro 34,6522
Altın 2.527,59
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

İhracatçı “önce para” dedi

İhracatçı “önce para” dedi
27 Şubat 2013 11:43
A+
A-

İhracat

Küresel kriz ve Orta Doğu’da yaşanan sorunlar nedeniyle alacağını tahsil etmek konusunda tedirginlik yaşayan ihracatçı, peşin ödeme yoluyla ihracata yöneldi.

 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, geçen yıl gerçekleştirilen 152,6 milyar dolarlık ihracatın 87,4 milyar dolara karşılık gelen yüzde 57,3’ü en garantili ödeme şekli olarak kabul edilen mal karşılığı ödeme şeklinde gerçekleştirildi.

Ödeme şekilleri sıralamasında vesaik (belge) karşılığı ödeme 24,4 milyar dolar ile ikinci sırada yer alırken, bu yöntemle yapılan ödeme geçen yıl 2011 yılına kıyasla yaklaşık yüzde 1 geriledi.
Söz konusu yıllar itibarıyla en çarpıcı artışlardan bir tanesi peşin ödeme yoluyla yapılan ihracatta yaşandı.  Buna göre, 2011 yılında 9,7 milyar dolar seviyelerinde gerçekleştirilen peşin ödeme yoluyla ihracat bir yılda yaklaşık 2,3 katına çıkarak 21,9 milyar dolara yükseldi.
Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Kahraman, dünya’nın dört bir yanında siyasi ve ekonomik krizlerin yaşandığı bir ortamda ihracatçıların daha dikkatli olmaları gerektiğini dile getirdi.
REKLAM ALANI