Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

İhracata destek için ‘döviz kuru riski sigortası’ geliyor

İhracata destek için ‘döviz kuru riski sigortası’ geliyor
05 Ekim 2017 10:59 | Son Güncellenme: 05 Ekim 2017 11:01
A+
A-

İhracatta kur riskini azaltmak için ‘döviz kuru riski sigortası’ aracı oluşturulacak.

 

 

Türkiye’nin 2018 büyümesine 0.8 puan katkı vermesi hesaplanan ihracat için kapsamlı bir önlem paketi hazırlanıyor. Bunlar arasında devlet yardımlarını kolaylaştırma, Eximbank kaynaklarını artırma gibi tedbirlerin yanı sıra, şirketlerin kur oynaklığından kaynaklı ani maliyet değişimlerini önlemek için “döviz kuru riski sigortası” sistemi de geliştirilecek.

Döviz kuru riski sigortası olarak tanımlanan sistemde, ihracat ve ithalat yapan şirketlerin fazlaca kullanmadığı türev araçlar (future, forward, opsiyon) yerine daha basit bir sistem düşünülüyor. Sistemin, ihracatçının sattığı ürünün kur değerinin düşmesi halinde oluşacak zararı karşılamayı taahhüt eden bir yapıda oluşturulması öngörülüyor. Önerilen sigorta ithalat yaparak iç piyasaya satış yapan firmaları kapsamayacak.

İhracatı kolaylaştırma yönünde 2018-2020 döneminde bir dizi idari iyileştirme de yapılacak. OVP’ye konulan eylemlere göre, helal belgelendirme ve akreditasyon altyapısıyla, pazar çeşitlendirmeye çalışan ihracatçılara imkan sağlanacak. Küçük firmaların ürün satışı, yeni pazarlara girişte kolaylık gibi avantajlar sağlayan elektronik ticarete yönelik de e-ihracat stratejisi uygulanmaya başlanacak.

Hükümet bu alanda e-ihracata yönelik internet altyapısı ve lojistik hizmetlerine destek verme yönünde bir karar almıştı. Bunlara yönelik olarak özellikle lojistik kanalından kamu desteği verilmesi planlanıyor. OVP’de kolaylaştırıcı önlemler arasında, müşteri bulma, lojistik ve ödeme süreçlerinin elektronik ortamda tek merkezden koordine edilme imkânı olarak tanımlanan ‘Tek Noktadan İhracat’ sistemi de oluşturulacak.

REKLAM ALANI