Dolar 32,5463
Euro 34,8767
Altın 2.430,18
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C

İhracat 2014’e rekorla başladı

İhracat 2014’e rekorla başladı
03 Şubat 2014 08:58
A+
A-

ev_tekstili_ihracat_hedefini_bu_fuarla_bulacak_h881366

 

Ocak ayı ihracat rakamları Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin katılımları ile Gaziantep’te, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Hizmet Binası’nda açıklandı.

Büyükekşi, ocak ayı ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.6 artış göstererek 12 milyar 15 milyon dolara ulaştığını belirtti. Bu rakamın Cumhuriyet tarihinin en yüksek ocak ayı ihracat rakamı olduğunu vurgulayan Büyükekşi, “Son 12 aylık ihracat ise yüzde 0.4 gerileyerek 152 milyar 401 milyon dolara indi.

Ocak ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 589 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörümüz yaparken, otomotiv sektörümüz 1 milyar 587 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada, kimyevi maddeler sektörümüz ise 1 milyar 404 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı.

Ocak ayında en fazla ihracat artışını yüzde 64 ile tütün sektörümüz, yüzde 48 ile savunma ve havacılık sektörümüz ve yüzde 40 ile süs bitkileri sektörümüz yakaladı. Ocak ayında en fazla ihracat yaptığımız 3 ülke sırasıyla Almanya, Irak ve İngiltere oldu” dedi. Dünya ekonomisinin 2013’ü yavaş ve kademeli toparlanarak kapattığını anlatan Büyükekşi, “Özellikle gelişmiş ülkelerde bu yıl iyi bir büyüme performansı bekleniyor. Büyüme beklentilerine ve artan talebe bağlı olarak, dünya ticaretinde de artış bekleniyor. Mal ticaretinde değer bazında yüzde 4, miktar bazında ise yüzde 5 artış öngörülüyor” dedi.

2014 yılından olumlu beklentileri olduğunu ifade eden Büyükekşi, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Umuyoruz ki geçici de olsa şu anda ülke gündemindeki negatif algılar sona erecek ve fırsatlarla dolu 2014 için, ekonomimize ve temel parametrelere odaklanmaya başlayacağız. Bizler dünyadaki bu olumlu beklentilerin ihracatımıza pozitif yansıyacağına inanıyoruz. Ve 2014 yılı ihracat hedefimiz olan 166.5 milyar doları yakalayacağımızı düşünüyoruz.”

Faiz artışı şirketlerin maliyetlerini artıracak

Son dönemde kurlardaki dalgalanmalara neden olan etmenlerin başında, ABD Merkez Bankası Fed’in kararlarının ve Merkez Bankası politikalarının bulunduğunu ifade eden Büyükekşi, sözlerine şöyle devam etti:  “Merkez Bankası’nın bu kadar yüksek bir faiz artışı yapması başta KOBİ’ler olmak üzere tüm şirketlerin borçlanma maliyetlerini ciddi oranda artıracak. Büyümede ve istihdamda yavaşlama olabileceğinden endişe ediyoruz. Bu da bize gösteriyor ki, Merkez Bankası gelişen olaylar karşısında zamanında daha proaktif davranmalı. Bu noktada paniğe gerek olmadığına, Türk Lirası’nın değerini eninde sonunda bulacağına da inanıyoruz.”

Üretimin içinde olanlar faizden mutlu olmazlar

Merkez Bankası’nın faiz artırımı kararının geçici olduğunu söyleyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Hazinenin borçlanma senetleri ve hazır tahvillerle uzun vadeli faiz oranlarının biraz aşağıya doğru gevşediğini görüyoruz. Bunun sonuçlarının iyi olacağını düşünüyorum. Dünyada özellikle sanayinin, üretimin içinde olan insanlar ülkede faizin artmasından mutlu olmaz, biz de olmadık. Ama bu geçici bir tedbirdi. Bu geçici tedbir inşallah üretimi engellemeden, kalkınmayı engellemeden, istihdamı engellemeden durgunluk yaratmadan, çünkü faizlerin artmasının kalıcı olması durgunluk sebebidir. Kalkınmanın, yatırımların önüne engeldir. İstihdamı aşağıya doğru çeker. Bu tedbirleri alırken de Türkiye olarak bunların da farkındayız. Bu bağlamda merak etmeyin. Faiz artırımının sonuçları kalıcı olursa iyi olmaz. Ama Merkez Bankası’nın almış olduğu tedbir, piyasayı durdurmak anlamında bence olumludur” diye konuştu.

İhracatta ABD’yi örnek aldıklarını belirten Zeybekci, “ABD bunu nasıl başarmış? Bir, hammaddeye önem vermiş; iki, enerji kaynaklarını ileriye yönelik olarak planlamış; üç, tüketim alışkanlıklarına hakim olmuş; dördüncüsü ise tüketim kanallarını belirlemiş. Türkiye olarak biz de bu dört alanda etkili olacağız” dedi.

REKLAM ALANI