Dolar 32,5170
Euro 34,5523
Altın 2.492,23
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 20°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 18°C

Iğdır, Kars, Ardahan ve Ağrı Dünyada ‘İnsana ve Çevreye Saygılı’ üretimin merkezi olacak

Iğdır, Kars, Ardahan ve Ağrı Dünyada ‘İnsana ve Çevreye Saygılı’ üretimin merkezi olacak
09 Aralık 2013 08:32
A+
A-

fuat_gozacan&burak_aydogdu_2

Ekonomi Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı ile Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA), Güvenilir Sürdürülebilir ve Çevreci Üretim Derneği (GÜÇDER) ve Amsterdam Belediyesi işbirliğiyle hayata geçen “Tekstilde 21. Yüzyılın yeni imalat bölgesi: İnsana ve Çevreye Duyarlı Üretim Sahası” Projesi, Anadolu’yu tekstil sektöründe dünyanın önde gelen sürdürülebilir üretim bölgesi haline getirecek. Yapılan yatırımlarla, Made in Turkey eşittir insana ve çevreye duyarlı üretim’ olacak.

 Türkiye’nin, devlet ve özel sektör işbirliğiyle tekstil sektöründeki en geniş çaplı sürdürülebilir ekonomi hareketlerinden biri olacak “Tekstilde 21. Yüzyılın yeni imalat bölgesi: İnsana ve Çevreye Duyarlı Üretim Sahası” projesini hayata geçirmek üzere T.C Ekonomi Bakanlığı, T.C Kalkınma Bakanlığı, Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA), FG Group önderliğinde kurulan Güvenilir Sürdürülebilir ve Çevreci Üretim Derneği (GÜÇDER) ve Amsterdam Belediyesi bir araya geldi. “Sürdürülebilir yaşam” sorumluluğu bilinciyle hayata geçirilen Proje; Iğdır, Ağrı, Kars ve Ardahan illerinde başlatılarak, Anadolu’yu tekstil alanında dünyanın önde gelen insana ve çevreye saygılı üretimin üssü konumuna getirmeyi hedefliyor.

Projenin ilk adımı, geçtiğimiz haziran ayında FG Group bünyesindeki FG Tekstil’in Iğdır’da 2 milyon Euro yatırımla hayata geçirdiği Denim Fabrikası’yla atılırken, FG Group bünyesindeki Fuga ve Tiger Hill, dünya pazarları için Iğdır fabrikasından 2017 yılı itibariyle 100 milyon Euro’luk satın alım yapacak. FG Tekstil’in yatırımıyla, dünyanın insana ve çevreye duyarlı ilk denim üretim üssü unvanına kavuşan Iğdır, dünya denim markalarına da Iğdır menşeli ürünler pazarlamaya başladı.

T.C. Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı tarafından desteklenen ve KOSGEB, TİM, İŞKUR, Halkbank, Vakıfbank, Ağrı Valiliği, Ardahan Valiliği, Iğdır Valiliği ve Kars Valiliği’nin de içinde yer aldığı “Tekstilde 21. Yüzyılın yeni imalat bölgesi: İnsana ve Çevreye Duyarlı Üretim Sahası” projesi için bir basın sohbet buluşması gerçekleştirildi. Toplantıya Güvenilir Sürdürülebilir ve Çevreci Üretim Derneği (GÜÇDER) ve FG Group Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Gözaçan ile Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) Iğdır Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Burak Aydoğdu katıldı.

‘Made in Turkey’ eşittir insana ve çevreye duyarlı üretim olacak

Türkiye’nin insana ve çevreye duyarlı üretim konusunda dünyaya örnek bir üretim üssü olmasının hedeflendiği projeyle, ‘Made in Turkey’nin global çapta prestijine de katkı sağlanacak. Toplantıda söz alan GÜÇDER ve FG Group Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Gözaçan, “Türkiye bütün alanlarda markalaşma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bu ilerlemenin sonucunda Türkiye tekstil sektöründe “Made in Turkey” ibaresinin değerini arttırma imkanını yakalarken, diğer taraftan dünyanın ilk “İnsana ve Çevreye Duyarlı Üretim” ülkesi olma fırsatını elinde bulundurduğunu görüyoruz. Dünyanın prestijli markaları için “İnsan ve Çevre” faktörü, diğer tüm öğelerin önüne geçmiş durumda. Aranan bu özelliğin yanına biz artık “Made in Turkey” ibaresini ekliyoruz. Proje hem hayata geçirelecek iller için hem de sektör için dönüm noktası olacak. İnanıyoruz ki projemizle birlikte “Made in Turkey”, yakın bir gelecekte “İnsana ve Çevreye Duyarlı Üretim” ile eşanlamlı hale gelecek” dedi.

“İnsana ve Çevreye Duyarlı Üretim Sahası Projesi”nin Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan illerinde bulunan tekstil yatırımcılarını aynı çatı altında toplayarak, bu bölgede BCSI standartlarına uygun çevreye duyarlı, insan sağlığına uygun, güvenli bir üretim sahası yaratmayı amaçlayan bir üretim projesi olduğunun altını çizen Gözaçan, konuya ilişkin olarak şunları söyledi:

Bu proje ile Serhat illerinin ve Türkiye Devleti’nin desteğini arkamıza alarak, söz konusu bölgenin kalkınmasına ve dünya markalarının aradığı ‘güvenilir ve sürdürülebilir üretim’in adresinin Türkiye olmasına katkıda bulunacağız. ‘İnsan ve çevre” faktörünü çok önemseyen dünyanın en prestijli markalarını, bölgemizde üretim yapmaları ve ürün satın almaları için teşvik edeceğiz. GÜÇDER olarak, Amsterdam Belediyesi’nin de desteğini alarak ‘İnsana ve Çevreye Duyarlı Üretim Bölgesi’nin avantajıyla “Made in Turkey” markasını dünya devlerine pazarlama ve tanıtım için çalışacağız. Günümüzün en önemli konusu olan sürdürülebilirlik bu projemizin temel dayanağı ve hedefi olacak.”

 

4 bin 500 kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor

Projenin ilk etapta ana illerinin Iğdır, Ağrı, Kars ve Ardahan olduğunu belirten Gözaçan, bu bölgelerde kurulacak üretim merkezlerinde 4 bin 500 kişiye istihdam sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Her bir şehrin farklı bir ürün grubunun ana merkezi olacağını belirten GÜÇDER ve FG Group Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Gözaçan, “Iğdır – Denim, Kars – Non-Denim, Ardahan- Örme, Ağrı- Penye ve Triko üretiminin merkezi olacak. Bu illerde yatırım yapacakları desteklemek amacıyla da, 10 yıl süreyle teşvik verilmesi, yüzde 90 vergi indirimi uygulanması, yüzde 40 yatırıma katkı yapılması planlanıyor. Bu kapsamda Iğdır’daki ilk yatırımı FG Group olarak hayata geçirdik. Şimdi de diğer illerimiz olan; Kars, Ardahan ve Ağrı’ya tekstil yatırımcılarını yatırım yapmaları için bekliyoruz.” dedi.

 

Kadınların istihdama katılımı artacak

Projenin Türkiye’nin en büyük devlet ve özel sektör işbirliklerinden biri olacağını söyleyen Gözaçan, projenin bir diğer görevinin de sosyal sorumluluk olduğuna dikkat çekti. Gözaçan, “Kadınlarımızın ekonomiye ve üretime katkı sağlamaları bölgenin kalkınmasına destek verirken, sürdürülebilirlik standartları ile çağdaş şartlarda çalışacak insanlarımız ekonomiye ve barışa destek olacak. Ayrıca örneğin denim sektörünün yaşadığı tehlikeli hastalıkların da önüne geçilecek. Getireceğimiz standartlarla tek bir işletmede, %48 sudan, %68 buhardan, %57 elektrikten ve %57 zamandan tasarruf edilecek. Bu tasarruflar sayesinde “yeşil” üretimi mümkün kıldığımız gibi, aynı zamanda sürdürülebilir olmanın da kapılarını açmış oluyoruz” dedi.

 GÜÇDER ve SERKA yatırımcılara yol gösterecek

Türkiye’den global markaların çıkması ve ülke ekonomisine değer katacak projelerin hayata geçirilmesinin büyük önem taşıdığını hatırlatan ve bu yolda Türk şirketlerine hemen her alanda büyük görevler düştüğünü belirten Gözaçan, “İnsana ve Çevreye Duyarlı Üretim Sahası kapsamında faaliyet gösterecek tüm tekstil – konfeksiyon işletmeleri devlet tarafından kontrol edilecek, tüm dünyada istisnasız kabul edilen BSCI standartlarının kontrolü devlet gibi güçlü bir yapı tarafından bir anlamda kanunlaştırılacak. Bu sayede şirketler yılda 2 kez, çocuk işçi çalıştırmayı yasaklama, zorlama çalıştırmayı yasaklama, ayrımcılığı yasaklama, toplu iş görüşmesi yapma hakkı, çalışma saatleri, ödemeler, iş sağlığı ve güvenliği, çevreyi koruma ve yasal uygunluk yönetim uygulamaları konusunda devlet tarafından kontrol edilecek.” şeklinde konuştu.

Yurtiçinde ve yurtdışında “İnsana ve Çevreye Duyarlı Üretim Sahası” projesinin tanıtımına katkıda bulunmak ve büyük yatırımcıların şirketlerle bir araya gelmelerini sağlamak amacıyla kurulan GÜÇDER’in proje dahilindeki tüm firmalara destek vereceğini, doğru yatırımcının doğru bölgede faaliyete geçmesine yardımcı olacağını kaydeden Gözaçan, “ GÜÇDER’in en önemli görevi, projenin yurtdışındaki müşterilere pazarlanması, tanıtım faaliyetlerinin yapılması ve projeye dahil olan şirketlerin ihracat yapma olanaklarının genişletilmesi olacak” dedi.

 

Fiyatta Uzakdoğu ile rekabet edebilir olunacak

Proje kapsamında, önde gelen jean markalarının ofislerinin bulunduğu Amsterdam’ın Belediye Başkanı Eberhard van der Laan ile de işbirliği içerisinde olunacağını ve Amsterdam merkezli danışma ve pazarlama ortaklarının projede yer alan üretici şirketlere uygun müşterilerin bulunması için destek vereceğini, bu sayede bölgeye yatırım yapan şirketlerin, yatırımlarının karşılığını daha çabuk alacağını da anlatanGözaçan, “İnsana ve Çevreye Duyarlı Üretim Sahası’nda üretilen ürünlerin birim fiyatları, hem bölgenin teşvik yardımları sayesinde, hem de işçiliğin ve devletin çeşitli organlarının maddi-manevi destekleri dolayısıyla, sektörün ucuz üretici ülkeleri Pakistan-Çin ile yarışır hale gelecek. Bu sayede markaların Uzakdoğu bütçelerinden bir bölümünü de Türkiye’ye kaydırma fırsatı yakalanmış olacak” dedi.

 Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) Iğdır Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Burak Aydoğdu ise basın buluşmasında yaptığı konuşmada, Ajansın öncelikli olarak Iğdır, Ağrı, Kars ve Ardahan bölgesindeki ekonomik kalkınmanın sağlanması ve bunun için de varolan potansiyelin ortaya çıkarılması için faaliyette bulunduğunu belirterek, “Sanayi tarafından kirlenmemiş bir bölge olması, sahip olduğu kullanılmamış maden  kaynakları, lojistik konumu gibi çeşitli avantajları nedeniyle bu bölge ekonomik kalkınma için büyük potansiyele sahip. Bunun dışında 4 komşu ülkeye sınırı olan tek bölge ve Çin ile Avrupa arasında halen süregelen İpekyolu’ndan geçiyor. Bu açıdan bakıldığında bölge bir lojistik üs olma avantajına sahip. “İnsana ve Çevreye Duyarlı Üretim Sahası” Projesiyle birlikte bölgeyi ilk kez insan ve çevre odaklı bir üretim sahası olmaya açacağız. Bu proje bölgenin sanayileşmesi adına çok önemli bir açılım. Tarım ve hayvancılığa dayalı kırılgan sektörlerin hakim olduğu bu bölgede yeni bir çalışma kültürü oluşmaktadır” dedi.

Göçün bölgedeki temel sorun olduğuna dikkat çeken Aydoğdu, “Özellikle Iğdır’da nüfusun göç nedeniyle azalma oranı eksi yüzde 20 civarında. Bu durumu ortadan kaldırmak için, önümüzde çok güzel bir örnek var. FG Group’un Iğdır yatırımı. Şu an bu tesiste çalışanların yüzde 7’si, Iğdır’da iş imkanı yaratıldığı için İstanbul’dan tersine göç etti. Yeni yatırımlarla bölgede öncelikle göçün durdurulmasını ardından tersine göçün başlayacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu. Aydoğdu, Türkiye’nin 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmada her ilin bir görevi olduğuna da dikkat çekerek, “Serhat illerini, 2017 yılında dünya markalarının alım üssü haline getirerek, bu illerden 100 milyon Euro ihracat rakamına ulaşacağını öngörüyoruz. Bu da bu bölgenin Türkiye’nin 2023 ihracat hedefine ulaşmasında önemli oranda katkıda bulunacağına işaret ediyor” dedi. 

FG Tekstil’in Iğdır’daki Fabrikası Projeye örnek oluyor

FG Group bünyesinde yer alan FG Tekstil’in 2013 yılı Haziran ayında faaliyete geçirdiği Iğdır’daki denim üretim Tesisi, “Tekstilde 21. Yüzyılın yeni imalat bölgesi: İnsana ve Çevreye Duyarlı Üretim Sahası” Projesine öncülük ediyor. FG Group Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Gözaçan, Iğdır’daki Fabrika’dan aldığı güçle diğer iller olan; Kars, Ağrı ve Ardahan’a yeni yatırımcılar çekmek için gerek ulusal gerekse uluslar arası platformlarda görüşmelerini sürdürüyor.

Proje kapsamında ilk olarak hayata geçen Iğdır’daki Fabrika’da toplam 1000 kişi istihdam edilirken, Tesis, FG Group’un dünyaya açılacağı üs olarak da yerini alacak. Grup; Avrupa, İskandinavya, Rusya ve Japonya’ya ihraç ettiği Fuga markasını Iğdır’daki teşvikler sayesinde Hindistan ve Amerika’dan sonra Çin pazarına da sokacak. Aynı şekilde Grubun Tiger Hill markası da Iğdır’dan dünyaya ihraç edilecek. Öte yandan, FG Group Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Gözaçan’ın öncülüğünde başlatılan çalışmalarla, Dünya Denim Şehirleri Projesi kapsamına Iğdır’ın da girmesi konusunda çalışmalar yürütülüyor.

 

 

REKLAM ALANI