Dolar 32,4942
Euro 34,5714
Altın 2.480,80
BİST 9.552,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Hisarcıklıoğlu: ’Reform ateşinin yeniden yakılması lazım’

Hisarcıklıoğlu: ’Reform ateşinin yeniden yakılması lazım’
25 Kasım 2014 09:30 | Son Güncellenme: 25 Kasım 2014 10:54
A+
A-

hisarciklioglu-reform-atesinin-yeniden-yakilmasi-lazimTOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Manisa’da Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Bülent Koşmaz hizmet binasının açılışını ve TOBB Bülent Koşmaz Fen Lisesinin temel atma törenini gerçekleştirdi.

20 Haziran 2014 tarihinde hayata veda eden MTSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi merhum Bülent Koşmaz’ın ismi Manisa’da iki binada yaşatılacak.

Yunusemre ilçesi Mimar Sinan Bulvarı üzerindeki MTSO Bülent Koşmaz Hizmet Binası’nın açılışına, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nın yanı sıra Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, AK Parti Manisa Milletvekilleri Hüseyin Tanrıverdi, Selçuk Özdağ, CHP Manisa Milletvekilleri Hasan Ören, Özgür Özel, MTSO Başkanı Yaşar Coşkun, kaymakamlar, belediye başkanları, oda başkanları, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Yaklaşık 2 saat gecikmeli olarak başlayan törenin açılış konuşmasını MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Coşkun yaptı. Coşkun, merhum Bülent Koşmaz’ın Manisa’ya ve kendilerine kazandırdığı modern hizmet binasının açılışını yapmak için buluştuklarını dile getirerek, “Onsuz geçen ve geçecek olan zamana katlanması zor geliyor” dedi.

Coşkun, MTSO’yu, 7 personel, 1950 üye ile yola çıkan merhum başkan Koşmaz’ın, 2014 Haziran ayında 22 personel 8 bin 450 üye ve 7 milyon liralık bütçesi ile camiaya ve kendilerine hediye ettiğini söyledi. Modern hizmet binasının şimdiden ilgi çekmeye başladığını kaydeden Coşkun, “Hizmet binamızda modern teknolojinin bütün imkanları kullanılmıştır. Hizmet binası içinde Zafer Kalkınma Ajansı(ZEKA), Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM), ve Avrupa Finans Kurumu (KGB)’ye yer verdik. Herhangi biri işlem için binamıza geldiği zaman KGB’den bilgi alıp, ZEKA’dan hibesini alarak, odamıza kayıt yaptırarak iş sahibi olarak binamızdan çıkmaktadır. Bünyemizde ayrıca 300 kişilik kongre merkezi inşa ediyoruz. Mevcut binamızın 10 bin metrekarelik kapalı alan olarak inşa edilen ek binamızı ise 4 yıllığına Büyükşehir Belediyesi’ne kiraladık. İçinde bulunduğumuz bu binamıza vefa borcumuzu ödemek adına merhum Bülent Koşmaz’ın ismini verdik.” diye konuştu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıkloğlu, konuşmasına geciktiği için özür dileyerek başladı. Hisarcıklıoğlu gecikme sebebini Tokat Niksar Ticaret Odası Başkanının cenaze törenine katılması olarak açıklarken, “Hepinizden özür diliyorum.” dedi.

Yaşar Coşkun’a ve yönetimine teşekkür eden Hisarcıklıoğlu, ahde vefanın örneğini gösterdiklerini söyleyerek, “Vefa İstanbul’da bir semt değil. Vefa duygusu Manisa’nın hamurunda var” dedi.

Bülent Koşmaz’ın ülkesini vatanını seven inançlı biri olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Allah mekanını cennet eylesin. Geride kalan en büyük geride kalan bu hastalığı ile bakımı ve duası ve sevgisiyle Saadet hanımda bir Türk kadının ne büyük fedakarlıklar yaptığının en büyük göstergesiydi. Çocukları Sedef ve Gökçe Çiçek’e de teşekkür ediyorum. Babalarının işlerine sahip çıktıkları ve gösterdikleri, vermiş oldukları desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Manisa’nın, en güzel hizmet binasına layık olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:

“Yönetim kurulundaki tüm üye arkadaşlarım birlikte çalışarak bu hizmet binasını Manisa’ya kazandırdılar. Esas Manisa’ya kazandırılan hadise MTSO, 5 yıldızlı oda olarak bütün dünyada Paris, Londra, Berlin Ticaret Odaları ile eş değer hizmet veren çok güzel odalardan biri. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ise “Her şeyden önce gösterilen vefa güzel. Manisa’nın geçmişi merhum Bülent Koşmaz’ın adı yaşatılıyor, güzel duygular dile getiriliyor. Kastamonu’dan buraya geldim, orada bulamadığım potansiyelin hepsini burada buldum. Onlar burada kendiliğinden oluşmamış, birilerinin emeği ve çalışması olmuş ki bunlara ulaşılmış” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından MTSO Başkanı Yaşar Coşkun merhum Bülent Koşmaz’ın eşi Saadet Koşmaz’a bir tablo hediye etti. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da Saadet Koşmaz’a TOBB Yönetim Kurulu tarafından gönderilen gümüş bir tepsi hediye etti. Kurdele kesimi öncesi MTSO Başkanı Yaşar Coşkun TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na Oda hizmet binasının sembolik anahtarını teslim etti.

Manisa Müftüsü Sinan Cihan’ın yaptırdığı duanın ardından MTSO Bülent Koşmaz Hizmet Binasının açılışı protokol üyeleri tarafından gerçekleştirildi.

TOBB MANİSA BÜLENT KOŞMAZ FEN LİSESİ TEMEL ATMA TÖRENİ

Rifat Hisarcıklıoğlu, hizmet binasının açılışının ardından, Manisa Anemon Otel’de düzenlenen TOBB Manisa Bülent Koşmaz Fen Lisesi’nin temel atma töreni programına katıldı.

Anemon Otel’de düzenlenen temel atma töreninde konuşan Hisarcıklıoğlu, duygu dolu bir gün geçirdiklerini belirterek konuşmasına başladı. “Burada böylesine önemli bir eğitim tesisinin temelini atmak için bir aradayız” diyen Hisarcıklıoğlu, “Her türlü yatırımdan zarar edebilirsiniz sadece eğitime yapılan yatırımdan kesinlikle zarar etmezsiniz. Öncelikle insanınız kazanır. Şehriniz kazanır, ülkemiz kazanır. 81 ile 81 okul kapsamında Manisa’da da bu sevinci yaşıyoruz. MTSO ve yönetimine teşekkür ediyorum. Ahde vefa için teşekkür ediyorum. Manisa’ya her gelişimiz hep üzücüydü. Soma’daki Maden kazasının olduğu ilk gün buradaydık. Yaşanan acıları görerek acaba biz ne katkı sağlarız diye buradaydık. Allah’tan rahmet dilerim. 36 oda ve borsaya teşekkür etmek istiyorum. Türk insanına Türk iş dünyasına 365 od ve borsamız tarihinde ilk defa böyle bir büyük dayanışma sağlayarak Soma’ya 17 milyon katkı sağlamaya çalıştık. Bu benim TOBB Başkanlığı dönemimde 18 sefer Manisa’ya geldik. Manisa tarihimizin en önemli şehri. Fatih’ten Kanuni’ye, Selim’e kadar padişahlar şehzadelik tecrübelerini Manisa’da yapmıştır. Bu büyük bir onurdur. Bundan büyük bir onur olamaz. Evliya Çelebi Manisa için der ki sanat ehlidir, din ehlidir, ziyaret ehlidir der. Manisa’nın nerden nereye geldiğine baktığımızda Manisalının nasıl bir tarih yazdığını görür ve gurur duyabilirsiniz. 18-19 bin bina varken 500 bina ayakta kalacak bugün o şehir Türkiye’nin gurur duyacağı bir sanayi şehri haline gelmiş. Birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap vardır. Birlikte hareket edince bereket geliyor. Hizmet eden valilerimiz, belediye başkanlarımız, milletvekillerimiz birlikte hareket ediyorlar. Anadolu’yu ve Manisa’yı gördüğünüz zaman içinize refah ve zenginlik doğuyor. Allah size Manisa’da doğma şansı vermiş. Manisa tüccarı, sanayicisi ve esnafı birlikte rahmet ve bereket var diyor. Son iki gelişim hariç her Manisa’ya gelişimde moral alıp Anadolu’nun diğer şehirlerine de moral taşıdım” şeklinde konuştu.

RAKAMLARLA TÜRKİYE İLE MANİSA’YI KIYASLADI

Hisarcıklıoğlu konuşmasında milli gelirin nerelerden elde edildiğini istatistiki bilgiler vererek Türkiye ve Manisa’yı karşılaştırdı. Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Milli gelir nereden üretiliyor diye bakıldığında Türkiye’nin yüzde 28’i sanayidenken Manisa’nın yüzde 32’si sanayiden. Tarımın Milli gelirdeki oranı yüzde 9’ken Manisa’da bu rakam yüzde 19. Manisa üreten birim şehir. Sanayi kültürü olan bir şehir. Son 1 ayda Türkiye’de açılan şirketler bir önceki yıla göre yüzde 20 artarken, Manisa’da yüzde 20. Sigortalı çalışan sayısı da Türkiye’nin üstünde kadın sigortalı sayısında da yüzde 7 artış olmuş. Türkiye’de gelir mükellefi hiç artmamışken Manisa’da yüzde 2 düşmüş. Kurumlar Vergisi mükellefi Türkiye’de yüzde 2 artarken Manisa’da yüzde 1 artmış. İlk 500 şirket arasında 10 yıl önce 8 Manisalı şirket varken bu rakam bugün 13’e gelmiş. Son 9 ayda İhracatımız yüzde 5 artarken Manisa’nın ihracatında yüzde 46’lık bir azalış var. İngiltere, Fransa ve Almanya’ya yapılan elektrikli ev aletlerinde bir azalma var ama inşallah oradaki 3 önemli pazarda da ekonominin yukarı doğru çıkmasına bağlı olarak bu rakamın da yukarı çıkacağını umuyorum. Manisa’nın iç piyasasına bakınca. Türkiye’de protestolu senetler ilk on ayda artış yüzde 9 kalmış. Enflasyonla eş değer. Manisa’da güzel olan bir şey bu rakam yüzde 2. Türkiye’nin altında. Türkiye’ye göre iç piyasada bir canlılık var. Manisa’da 300 kilometre yarı çaplı bir alanda 204 milyar TL’lik bir Pazar var. Manisa en çok yüzde 18’le İngiltere’ye sonra Fransa ardından da Almanya’ya ihracat yapıyor. İlk 6’daki ülkelerin hepsi Avrupalı. Avrupa ülkesine mal satabilmek için iki şey lazım. Tüm dünyaya göre daha kaliteli mal yapacaksınız ve fiyat rekabetini yapacaksınız. Aslında Türkiye sanayisinin gelmek istediği konfrigasyon Manisa’nın yaptığı konfigrasyon. İlk iki sırada elektrik ve elektronik ile kazanlı ürünler var. Manisa çevresindeki şehirlere göre 3. Bölge olması itibariyle şanslı. Ege Bölgesine baktığımızda İzmir’den sonra en çok yatırımın yapıldığı şehir Manisa. Manisa bir şeyde birinci. Kişi başlı teşvikli yatırımlara baktığımızda Manisa 5 bin 590 dolarla birinci İzmir ikinci. Manisa tarım yönünden de çok zengin. Ürün çeşitliği fazla. Türkiye’nin kuru üzüm üretiminin yüzde 5’den fazlası burada. Zeytin ve zeytin yağının en önemli merkezlerinden birisi. Türkiye’nin toplam zeytin üretiminin yüzde 14’ü Manisa’da. Zeytin yağıyla da en önlerde. Yeşil zeytinle Akhisar tek başına marka haline gelmiştir.”

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsasının 5 yıldızlı oda kapsamında olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Bu şu demektir. Paris, Berlin, Londra Odaları hangi standartla hizmet veriyorsa bu odalarda o kalitede hizmet veriyor. Bunu biz demiyoruz. Uluslar arası Loydi diyor bunu.” şeklinde konuştu.

Oda başkanlarının bu işi yaparken birçok şeyden fedakarlık gösterdiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Eşinizden fedakarlık edersiniz, çocuklarınızın büyüdüğünü göremezsiniz, işinizden fedakarlık edersiniz. Bizler işadamlarıyız. İşadamı olamasak oda ve borsa başkanı olamayız. İşimizden fedakarlık ediyoruz ne için ülkemiz için, ne için işimiz için. Bir insanın kurtuluşunun bütün insanlığın kurtuluşu olduğuna inanıyoruz. Bu dünyada belki takdir görürüz görmeyiz. Esas olan öbür tarafa gittiğin zaman oradakini kandırabilme şansı yok. O bize bizden daha yakın. Hizmeti görürken, şehrimizi, ülkemizi nasıl zenginleştiririz diye çalışıyorlar” dedi.

Manisa’nın bu kadar büyük sanayi kuruluşu varken uluslar arası bir fuar merkezi olmamasına değinen Hisarcıklıoğlu, “Dünyanın ve Avrupa’nın en cazip yatırım şehri Manisa’da böylesine bir fuar merkezine ihtiyaç var. Sanayi bölgeleri dolu. Turgutlu’da az bir yer kaldı. Üzümde sıkıntı var bunu da biliyorum. İç ve dış satışta azalma var. Eskiden pamuk vardı Manisa’da önemli bir gelir kaynağı ancak bugün Manisa’da pamuk kalmadı. Tekstili ayakta tutabilmek için ithalat yapıyoruz. Pamukta teşvikin olmaması nedeniyle pamuğu kaybettik. Manisa Ticaret Borsası sultani üzüm patenti için başvurmuş. Coğrafi işareti alınırsa üzümün pazarlanması da daha kolay olacak” dedi.

Hisarcıklıoğlu konuşmasının devamında, “2002 yılına kadar düşük kredi tuzağındaydık. Kişi başına gelir 4 bin doların altındaydı. Daha sonra yapılan hamlelerle kişi başına gelir 6 yılda 10 bin dolar seviyesine yükseldi. Maalesef son 6 yılda yerimizde sayıyoruz. Bunun sebebi ise reform yapmayı unuttuk. Ne yaptık. Birbirimizle uğraştık. Türkiye olarak birlikte hareket edebilme kültürünü unuttuk. Herkes ayrı bir baş oldu. Bundan dolayı yerimizde saydık. 6 yılda yaptığımızı 9 yılda yapıp kişi başına geliri 25 bin doların üzerine çıkaracağız. Bunu da başaracağız. Türkiye’deki cumhuriyet tarihi boyunca büyüme hızımız yüzde 5 civarında olmuştur. Son 3-4 senedir yüzde 4 yüzde 3 civarında. Avrupa’ya göre daha iyiyiz yine ama arkamızdan gelenler var. Onun için muhakkak ve muhakkak yüzde 7’lik büyüme hızını hak ediyor. Kişi başında 25 bin dolara çıkmak için. En büyük 10 ekonomiden biri olmak için yüzde 7 büyüme hızı şart. 2002- 2009 arasındaki o büyüme trendini yeniden yakalamalıyız. Türkiye’de Hizmetler sektörü yüzde 65 sanayi yüzde 25. Gayri safi milli hasıladaki sanayi payını daha da artırmalıyız. Yunanistan krizden niye çıkamıyor çünkü hep hizmet sektörü. Üretim yok. Bizim gözbebeğimiz sanayi. Hizmet sektörü de olsun ama payı sanayiden daha aşağı olmalı. En önemli sıkıntılarımızdan biri de bir yıl önce KDV’lerde azalma var. Bu iç piyasada bir azalma olduğunu gösteriyor. İstihdam üzerinde çok büyük sıkıntılar var. Daha çok istihdamın önünde engeller var. Bir işçinin eline geçen paranın yeteri kadar çok olmadığının farkındayız. Ama bana maliyeti 180 lira ben 180 lira vereceğim işçimin eline 100 lira geçecek. İstihdamdaki vergi yüklerinde birinci sıradayız. Adeta işçi çalıştırma deniyor veya kaçak çalıştır deniyor. Rakiplerimizle aynı konuma gelmemiz lazım hatta önlerine geçmemiz lazım. Yüzde 3 işsizlik sigortası primi ödüyoruz, kıdem tazminatı ödüyoruz. Bizden daha fazla kıdem tazminatı veren ülke yok. Her yıl 700 bin genç istihdama katılacak, rakiplerle rekabet et deniyor. Nasıl rekabet edeceğiz. Reform ateşin yakılması lazım. Ben devletten para pul istemiyorum. Tek isteğim rakiplerim hangi şartlarla üretim yapıyorsa o şartlar sağlansın. Almanya’daki, Fransa’daki pazarlara kim mal satıyorsa onlarla eşit şartlar sağlansın” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Manisa’nın Yunusemre ilçesi Güzelyurt Mahallesinde yapılacak olan TOBB Bülent Koşmaz Fen Lisesi’nin temel atılması Anemon Otel’den temsili olarak atıldı.
EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI