Dolar 32,4208
Euro 34,6292
Altın 2.494,86
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Henkel 2012 yılında satış ve gelir rekorları kırdı

Henkel 2012 yılında satış ve gelir rekorları kırdı
07 Mart 2013 08:42 | Son Güncellenme: 07 Mart 2013 08:44
A+
A-

Kasper

Henkel’in 2012’de bugüne kadarki en başarılı yılını yaşadığını belirten Henkel CEO’su Kasper Rorsted, “Son derece değişken ve rekabetçi bir pazar ortamında mükemmel sonuçlar elde ettik. Tüm finansal hedefleri karşıladık veya aştık. Henkel’in faaliyet gösterdiği üç iş biriminde de pazar payı artışı ile birlikte karlı bir büyüme meydana geldi. 2012 yılına kadar olan dönem için 2008 yılında belirlenmiş olan büyük finansal hedefleri de başardık. Henkel’in rekabet gücünü önemli ölçüde güçlendirirken, geleceğe yönelik büyümemiz için de sağlam bir temel oluşturduk” dedi.

Rorsted 2013’teki hedefler hakkında ise şunları söyledi: “Pazarlarımızdaki güçlü dinamikler ve yüksek değişkenlik devam edecek. Henkel iyi bir konum almış olsa da, değişimlere rekabetimize oranla daha hızlı yanıt vererek süreçlerimizi basitleştirmeye ve iyileştirmeye devam edeceğiz. Organik satış büyümesinin yüzde 3 ile 5 arasında olmasını bekliyoruz. Ayrıca, karlılığımızın yaklaşık yüzde 14,5 civarında olmasını ve hisse başı kazancımızın yüzde 10 civarında yükselmesini bekliyoruz.”

Henkel’in 2012 yılındaki satışları, zorlu ekonomik ortama rağmen önceki yıla oranla yüzde 5,8 artış göstererek 16,510 milyar euro’ya yükseldi. Hem fiyat hem de hacim etkisiyle birlikte, kur ve satın alma/satış etkilerini içermeyen organik satışlar ise yüzde 3,8 arttı.

Üç iş biriminin tamamı organik satış büyümesine katkıda bulunurken, kendi pazarlarında pazar paylarını daha fazla artırdı. Çamaşır ve Ev Bakımı Ürünleri, yüzde 4,7’lık bir organik satış artışı sağladı. Yapıştırıcı Teknolojileri iş birimindeki organik büyüme yüzde 3,6 seviyesinde oldu. Güzellik ve Bakım iş alanında ise yüzde 3,1 oranında sağlam bir organik satış büyümesi gerçekleşti.

 Tüm iş birimlerinde başarılı oldu

Çamaşır ve Ev Bakımı Ürünleri, satışlarda yüzde 4,7’lik bir organik artış sağladı. Tüm bölgeler olumlu iş performansına katkıda bulunurken nominal olarak satışlar yüzde 5,9 artarak 4,556 milyar euro’ya yükseldi. Batı Avrupa bölgesi olumlu bir organik satış büyümesi sağladı. Bölge özellikle Almanya, Fransa ve İtalya’da gerçekleştirilen son derece sağlam performansla kar etti. Kuzey Amerika bölgesinde de son derece rekabetçi ve hala düşüş gösteren pazara rağmen satış büyümesini sağladı. Yükselen pazarlardaki satışlar, yüksek tek haneli genel yüzde ile artış gösterdi.

Güzellik ve Bakım, 2012 yılında bir kez daha karlı bir büyüme gerçekleştirdi. Satışlar organik olarak yüzde 3,1 artış gösterdi ve bir kez daha ilgili pazarların olumlu büyümesine önemli bir katkı sağladı. Önceki yıllarda olduğu gibi, güçlü inovasyon programı da bu sağlam performansa katkıda bulundu. Nominal olarak, satışlar yüzde 4,2 artış göstererek 3,542 milyar euro’ya ulaştı. Çin’deki önemli büyüme sayesinde güçlü çift haneli büyüme oranları gösteren Asya’da (Japonya hariç), yükselen pazarlar özellikle başarılı bir ticari performans sergiledi. Afrika/Orta Doğu bölgesi de benzer bir şekilde çift haneli büyüme rakamları bildirdi ve ayrıca gelişmiş pazarlarda da satış büyümesi yaşandı. Euro krizi ve Güney Avrupa’daki olumsuz ekonomik gelişmelere rağmen, Avrupa’daki satışlar 2011 yılı seviyesini korudu.

Yapıştırıcı Teknolojileri iş birimi de 2012 yılında karlı büyümesine devam etti. Yıl içerisinde genel olarak yavaşlayan ekonomik faaliyete rağmen, satışlar ilk kez 8 milyar euro seviyesini aştı ve bugüne kadar ki en yüksek seviye olan 8,256 milyar euro’ya yükseldi. Bu performansta yenilikçi müşteri çözümlerine yönelik portföy düzenlemeleri etkili olurken, organik satış büyümesi yüzde 3,6 olarak gerçekleşti. Afrika/Orta Doğu bölgesi çift haneli satış büyümesi ile en yüksek artışı sağlarken, yükselen pazarlarda bir kez daha güçlü bir satış büyümesi elde edildi.

Bölgesel performans

Batı Avrupa, önceki yılın rakamlarına yaklaşarak 5,610 milyar euro’luk bir satış miktarı bildirdi. Doğu Avrupa bölgesindeki satışlar yüzde 6,2’lik artışla 2,986 milyar euro’ya yükseldi. Yüzde 6’lık organik satış büyümesinde en büyük pay sahipleri arasında özellikle Türkiye ve Rusya yer aldı. Afrika/Orta Doğu bölgesindeki satışlar yüzde 15,3’lük artışla 1,077 milyar euro’ya yükseldi. Organik satış büyümesi yüzde 12,6 oldu.  Kuzey Amerika bölgesindeki satışlar yüzde 11,3’lük artışla 3,023 milyar euro’ya yükseldi. ABD’deki durgun tüketici iklimine rağmen, bölgedeki organik satış yüzde 4,8 artış gösterdi. Latin Amerika bölgesindeki satışlar yüzde -0,4’lük düşüşle 1,062 milyar euro’ya geriledi. Diğer yandan, organik satış büyümesi yüzde 3,1 oranında gerçekleşti. Asya-Pasifik bölgesindeki satışlar yüzde 13,1’lik artışla 2,597 milyar euro’ya yükseldi. Bölge yüzde 7,4’lük bir organik büyüme oranı yakaladı.

Rapor döneminde satışların yüzde 9,3’lük artışla 7,115 milyar euro olarak gerçekleştiği Doğu Avrupa, Afrika/Orta Doğu, Latin Amerika ve Asya’daki (Japonya hariç) yükselen pazarlardaki satışlarda artış yaşandı. Tüm iş birimlerinin katkısıyla, organik satış büyümesi yüzde 7,8 oldu. Yükselen pazarlarda satışların payı yüzde 42’den 43’e çıktı.

2012 yılı dördüncü çeyreği

Henkel, dördüncü çeyrekte satışlarını yıllık bazda yüzde 5,3’lük bir artışla 4,002 milyar euro’ya yükseltti. Organik satış büyümesi yüzde 4,0 olarak gerçekleşti. Faaliyet karı, yüzde 8,4’lük artışla 502 milyon Euro’dan 544 milyon Euro’ya yükseldi. Bildirilen faaliyet karı (FVÖK), önceki yıl elde edilen 347 milyon Euro’yu geçerek 492 milyon Euro’ya çıktı. Satış kazancı yüzde 0,4 gibi önemli bir artışla yüzde 13,2’den yüzde 13,6’ya çıktı.

 Henkel’in 2013 Yılına Genel Bakışı

Henkel, 2013 mali yılında organik satış büyümesinin yüzde 3 ila 5 oranında gerçekleşmesini ve ayrıca tüm iş birimlerinin bu oran aralığında organik satış büyümesi sağlamasını bekliyor. Henkel bu yıl da maliyet yapılarını sürekli değişen pazar koşullarına uyarlamaya devam etmeyi ve özellikle yönetim alanında olmak üzere katı maliyet disiplinini sürdürmeyi amaçlıyor. Henkel, süreçlerini optimize ederek, standartlaştırarak ve paylaşılan hizmetlerini genişletmeye devam ederek, müşteri hizmeti alanındaki kalitesini artırırken faaliyetlerini tek bir çatı altında toplayarak kendi verimliliğini de daha fazla artırabilmektedir. Ayrıca, üretim ve lojistik ağlarının optimizasyonu da maliyet yapılarının iyileştirilmesine yardımcı olacak. Satışlarda beklenen artış ile birlikte bu faktörler kazanç performansı üzerinde olumlu bir etkisi olacak. 2012 yılı rakamları ile karşılaştırıldığında, Henkel satış getirisinin (FVÖK) yüzde 14,5 oranında (2012: yüzde 14,1) olmasını ve tüm iş birimlerinin bu iyileşmeye katkıda bulunmasını bekliyor. Henkel ayrıca hisse başı kazancın yüzde 10 civarında artırmayı bekliyor.

·      Satışlar yüzde 5,8 artışla 16,510 milyar euro’ya yükseldi (organik: +%3,8)

·      Faaliyet karı: yüzde +15,1 artışla 2,335 milyar euro

·      Karlılık yüzdesi: +1,1 puan artarak %14,1

·      Hisse başı kazanç (HBK): yüzde +17,8 artışla 3,70 euro

·      Yükselen pazarlarda güçlü performans (organik: +%7,8)

·      2013 yılı, yeni bir büyüme yılı olarak belirlendi

 

 

REKLAM ALANI
ETİKETLER: ,