Dolar 32,5069
Euro 34,7940
Altın 2.417,90
BİST 9.679,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

“Hem risk hem de fırsatların olduğu bir dönemdeyiz”

“Hem risk hem de fırsatların olduğu bir dönemdeyiz”
28 Ocak 2017 12:13
A+
A-

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, dünyadaki gelişmeler ışığında hem fırsatların hem de risklerin yaşandığı bir döneme girildiğini söyledi.

 

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, bu yıl ‘Hazır mısın?’ temasıyla gerçekleştirilen üst düzey yöneticiler toplantısında, Koç Topluluğu’nun 90 yıllık yolculuğundaki kilit adımlara dikkat çekerken, topluluğun geleceğine yönelik hedefler paylaştı. Koç, dünyadaki gelişmeler ışığında hem fırsatların hem de risklerin yaşandığı bir döneme girildiğini söyledi.

Koç Topluluğu’nun Bizden Haberler dergisinde yer alan haberde konuşmasına yer verilen Ömer Koç, her yıl grup yöneticilerini bir araya getiren toplantının çok önemli olduğunu kaydeti. Ömer Koç, ABD seçimleriyle başlayan korumacı, içe dönük ve yabancı karşıtı siyasi söylemin giderek Avrupa’da da etkili olmaya başladığına dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Amerika gibi liberal ekonomi ve kapitalizmin beşiği konumundaki bir ülkede dahi; korumacı, içe dönük ve yabancı karşıtı bir politik söylemin başkanlık seçimlerinde başarılı olması; kitlelerin büyüyen öfk e ve tepkisinin en somut göstergesidir. Avrupa’da yaklaşan seçimlerde popülist liderlerin karşılık bulması; DAEŞ’in hiç zorlanmadan kendisine sempatizan toplayabilmesi; durumun ne kadar hızla kötüleşebileceğinin en büyük kanıtı.”

‘Büyüme hızı düşüyor’

Ömer Koç, 2016’nın 2009’dan bu yana büyümenin en yavaş gerçekleştiği yıl olduğunu söyledi. Neredeyse bütün ülkelerin sorunu haline gelen yaşlanan nüfus ile verimlilik ve üretkenlik artışlarındaki zayıflığın, dünya büyümesini baskı altında tuttuğunu belirten Koç, IMF Başkanı Christine Lagarde’ın altını çizdiği gibi ‘çok uzun süredir, çok düşük ve çok az kişinin faydalanabildiği’ bir büyüme sorunu ile karşı karşıya olunduğunun altını çizdi. Dünya ekonomisinin kısa vadedeki görünümüne ilişkin de düşüncelerini paylaşan Ömer Koç, “Amerika’da kriz sonrasında uygulanan cesur ve kararlı politikalar sayesinde, ekonomik görünüm, diğer gelişmiş ülkelere kıyasla daha olumlu. Bundan cesaret alan Fed’in, faizleri artırmaya başlaması, Amerikan ekonomisinin doğru yolda olduğunu göstermesi açısından olumlu olsa da; gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımları açısından önemli bir tehdit oluşturuyor. Trump’ın seçilmesiyle, altyapı yatırımlarının artacağına yönelik beklentiler, bazı kesimlerde Amerikan ekonomisine ilişkin iyimserlik yaratıyor. Diğer yandan Trump’ın Transpasifik Ticaret Anlaşması’ndan çıkılacağını açıklaması; küreselleşme, ticaret ve göçmen karşıtı söylemleri tedirginlik yaratıyor. Avrupa ekonomisinde 2015’te güçlenen toparlanma sinyallerinin, 2016’da da sürdüğünü gördük. Önümüzdeki dönemde Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişleme programına yönelik kararları Avrupa’da ekonominin yönünü belirleyecek önemli gelişmelerin başında geliyor. Avrupa ekonomisine ilişkin önemli bir risk, 2017’de Almanya, Hollanda ve Fransa’da yapılacak seçimler” dedi.

Gelişmekte olan ülkeler

Gelişmekte olan ülkeler olan Rusya ve Brezilya’nın durgunluktan çıkmasının da etkisiyle, büyüme hızlarının yükselmesinin beklendiğini söyleyen Ömer Koç, “Çin’de iç talebin güçlendirilerek, ihracata ve yatırımlara dayalı büyüme modelinin dengelenmesi çabaları sürerken yüzde 6’lar civarında bir büyüme yeni norm olarak ortaya çıkıyor. Başta körfez ülkeleri olmak üzere, doğal kaynak ihracatçısı ülkelerdeki ekonomik faaliyetin, önümüzdeki dönemde daha güçlü seyretmesi bekleniyor” dedi. Dünyanın geldiği bu noktada daha iyi bir gelecek için, yeni fikirlere, cesur adımlara şimdi her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunun altını çizen Koç, şöyle divam etti:

“Şuna emin olmanızı isterim; önümüzdeki dönemde, fikirlerinizle öncülük edeceğiniz her yenilik, yarattığınız her yeni değer; sadece Koç Topluluğu’nun değil, ülkemizin gelişiminde de rol oynayacak. Yenilik ve öncülük topluluğumuzun en köklü geleneğidir. Sizlerden sektörlerinizde kuralları değiştirecek, sektörünüzün gelişimine yön verecek öncülüğü göstermenizi rica ederim.”

Dünyada yaşanan tüm bu gelişmelerin, alışageldiğimiz düzenin değişmeye başladığına işaret ettiğine dikkat çeken Ömer Koç, bu durumun hem ülke hem de topluluk açısından riskleri ve fırsatları beraberinde getirdiğini şu sözlerle vurguladı: “Hiç şüphe yok ki, risklerin gerçek birer tehdide dönüşmemesi; fırsatların ise en iyi şekilde değerlendirilmesi için hem siyaset, hem de iş dünyasının üzerine düşeni yapması gerekiyor. Sizlerden beklentimiz de, her zaman global düşünerek, şirketlerimizi, yeni şekillenmekte olan bu düzene en iyi şekilde hazırlamanızdır.”

Mustafa Koç’u andı

Ömer Koç, üst düzey yöneticiler toplantısındaki konuşmasında merhum Mustafa V. Koç’u da andı. Ömer M. Koç: “Sevgili ağabeyim Mustafa Koç’u huzurunuzda sevgi, özlem ve rahmetle bir defa daha anıyorum. Kendisi ardında büyük başarılar bıraktı. Umarım sizlerin de yardımı ile Koç Topluluğu’nu çok daha yüksek yerlere taşıyacağız. Vakitsiz vefatının ardından, siz yöneticilerimizi, çalışanlarımızı, dostlarımızı, uluslararası liderleri, iş dünyasını, devlet erkânını ve halkımızı yanımızda hissetmek, acımızı bir nebze de olsa dindirdi. Nazik, müşfik ve samimi destekleri için herkese tekrar teşekkür ederim” dedi.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI