Dolar 32,3122
Euro 35,1016
Altın 2.279,32
BİST 8.962,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Hamdi Ulukaya, Bill Clinton ile mülteci krizini görüştü

Hamdi Ulukaya, Bill Clinton ile mülteci krizini görüştü
08 Şubat 2016 10:41
A+
A-

Founder and CEO of Chobani and the Tent Foundation Hamdi Ulukaya speaks at Clinton Global Initiative

Bir mülteci olarak gittiği ABD’deki başarılarıyla dünyanın dikkatini üzerine çeken ve mülteci krizinin çözümüne destek olmak için Tent Vakfı’nı kuran Hamdi Ulukaya, mülteci krizinin çözümü konusundaki görüşlerini Clinton’la paylaştı. Ulukaya’nın özel sektörün mülteci krizindeki rolü ve şirketlerin hayır işlerindeki gücü konusundaki görüşlerini aktardığı Clinton, “Hamdi gibi başkaları da olsaydı, neler olurdu düşünsenize” dedi.

Chobani’nin kurucusu ve CEO’su, mültecilere destek veren Tent Vakfı’nın kurucusu Hamdi Ulukaya, 4 Şubat 2016 günü New York’ta düzenlenen Clinton Küresel Girişimi Kış Toplantısı’nda ABD’nin eski başkanlarından Bill Clinton ile buluştu. Ulukaya, Clinton’la mülteci krizinin çözümünde özel sektörün önemine ilişkin görüşme yaparken, Amerika Birleşik Devletleri’nde iş kuran bir Türk olarak kendi deneyimlerini de aktardı.

Clinton “Hamdi gibi başkaları da olsaydı neler olurdu düşünsenize” dedi ve Ulukaya’nın mültecilere yardım konusunda yaptığı çalışmalardan övgüyle bahsettti. Dünyanın bugün 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük mülteci sorunu ile karşı karşıya olduğunu belirten Clinton, mülteci krizinin çözülebilmesinde iş dünyasının birlikte hareket etmesinin önemini de vurguladı.

Görüşmede, mülteci krizinin çözümünün devletlere bırakılamayacağını söyleyen Ulukaya, şöyle konuştu: “Mülteci krizi çözümünün ticari bakış açısıyla ele alınması lazım. Entegrasyon çok önemlidir, çift yönlü bir yoldur ve karşılıklı olmalıdır. Bir topluma yeni katılan kişiler, o toplumun kültürünü öğrenme ve ortak yönlerini keşfetme konusunda derin bir sorumluluk taşır. Ben başarılı oldum, çünkü kendimi vatanımda hissettim. İnsanlar farklı kültürlerden, farklı yerlerden gelebilir. Güzel olan şey, nasıl uyum sağladıklarıdır.”

Mültecilerin sorunlarına yaklaşım tarzının hızla düzeltmesinin de önemine değinen Ulukaya, sözlerine şöyle devam etti: “Bu sınavda başarısız olma lüksümüz yok. Biliyorum ki, bir gün çocuklarımız bize ‘Yardım etmek için ne yaptın’ diye soracaklar. Bu soruya vereceğimiz cevabı bugün yapacaklarımız belirleyecek. ABD ve Türkiye gibi ülkelerde ve Avrupa’nın her yerinde insani yardım duygusu, tahmin edilenden daha güçlü. Tek yapmamız gereken şey, harekete geçmek.”

Ulukaya Davos’tan Almanya’ya mültecilere destek arıyor

2015 yılında Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nce “Yüksek Savunucu” unvanı verilen, Giving Pledge kampanyasına katılarak servetinin çoğunu insani krizi sona erdirme yolunda kullanmayı taahhüt eden Hamdi Ulukaya, dünya genelinde yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda bırakılmış 60 milyon kişinin hayatları ve geçim olanaklarını iyileştirmeye destek vermek için kurduğu Tent Vakfı ile yoğun bir şekilde faaliyet gösteriyor. Ulukaya, Tent Vakfı ile doğrudan yardım, yeniliklere yatırım yapma ve yerinden edilmiş insanların sahip oldukları potansiyeli tam anlamıyla hayata geçirmelerine yardımcı olacak politika ve işbirliklerini destekliyor.

Dünya Ekonomik Forumu’nun İsviçre’nin Davos kentindeki toplantısına da katılan Hamdi Ulukaya, dünyanın önde gelen bir grup küresel şirketini Tent Girişimi kapsamında kaynaklarını mülteci krizi ile ilgilenme ve bu krizi çözmeye yöneltmeleri için biraraya getireceğini açıklamıştı. Ulukaya, Tent Vakfı’nın Avrupa, Orta Doğu ve diğer coğrafyalarda büyüyen mülteci krizinin çözümlenmesi için hızla faaliyette bulunacak kişi ve kuruluşlara, bir milyon ABD Doları bağışta bulunacağını duyurmuştu. Davos’un ardından Almanya’nın Hamburg kentine de uğrayan Ulukaya, mültecilerin yaşam koşullarını iyileştirmek için çalışan girişimcilerin yanı sıra, mültecilerin toplumla bütünleşmesi için takip edilen yenilikçi yaklaşımlar konusunda da kent yöneticileriyle görüşme yapmıştı.

REKLAM ALANI