Dolar 32,4818
Euro 35,1017
Altın 2.325,85
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C

Hafif ticari ‘müjdeyi’ K belgesinde bekliyor

Hafif ticari ‘müjdeyi’ K belgesinde bekliyor
28 Mart 2014 08:48 | Son Güncellenme: 28 Mart 2014 08:49
A+
A-

Araç pazarı

Bakan Fikri Işık’ın “Müjdeli haber vereceğiz” dediği hafif ticari araç üreticilerinin en önemli beklentisi K belgesi fiyatının düşürülmesi. Sektörün umudu seçim sonrasında…

Türk otomotiv sanayinin gözü, Sanayi Teknoloji ve Bilim Bakanı Fikri Işık’ın, verdiği ‘müjde’ye çevrildi. Ürettiği yaklaşık 500 bin hafif ticari araçla Avrupa’nın bir numaralı ülkesi konumunda olan Türkiye, iç pazardaki ciddi gerileme ile orta vadede bu konumu kaybetme tehlikesiyle yüzyüze. Hafif ticari satışları son 3 yıldır geriliyor, 2011’de 317 bin 348 adetlik satış, 2012’de 261 bin 340’a, 2013’te de 228 bin 469’a gerileyince alarm zilleri çalmaya başladı. Sektörün gözü kulağı Ankara’da… Hafif ticari araç üreticilerinin en önemli beklentisi K belgesi fiyatının düşürülmesi yönünde. Sektör temsilcileri, bu açıklamanın seçim sonrasında yapılabileceğini umut ediyor.

Bir süredir otomotiv sektöründe, her platformda dile getirilen konuda ilk somut cevap geçtiğimiz günlerde düzenlenen OSD Genel Kurulu’nda konuşan Sanayi Teknoloji ve Bilim Bakanı Fikri Işık’tan geldi. Işık, yaptığı açıklamada, hafif ticari araçlara yönelik bir düzenleme getirmeye hazırlandıklarını ve yakın zamanda müjdeli bir haber vereceklerini vurguladı.

Sektör, şimdi bu ‘müjde’nin ne olabileceğini konuşuyor. Bakan ‘vergi indirimi yok’ dedi. Teknik konularda düzenleme yapılacağını söyledi. ‘Yakın zaman’ vurgusu yaptığı için de sözleri seçim sonrasının beklendiği izlenimi uyandırdı. Sektör temsilcileri de müjdeli haberin vergi indirimi değil, daha çok hafif ticari araç satın alımını ve kullanımını zorlaştıran düzenlemelerde yumuşama olabileceği görüşünde. En önemli talep K belgesinin fiyatının düşürülmesi… Ayrıca ticari araç kullanımını zorlaştıran yönetmeliklerde değişiklik olabileceği belirtiliyor.

Vergi yüzde 40’a kadar çıkıyor

Hafif ticari araçların ÖTV’si yüzde 10’dan 15’e yükseltilmişti. Türkiye’deki hafif ticari araç satışlarının son üç yılda yaklaşık 100 bin adet kayıpla 317 bin 348 adetten 228 bin 469’a gerilemesinin ardında yatan tek neden vergilerin yüksekliği değil. Aynı zamanda Ulaştırma Bakanlığı’nın çıkardığı bir yönetmelik de etkili oldu. Bu yönetmelikle ticari araç kullanıcılarından talep edilen K2 belgesi de önemli bir maliyet kalemi olarak ortaya çıktı. Bu yıl 2 bin 250 liraya verilen K belgesinin tutarı, araçların ÖTV tutarlarına eşit bir seviyede. Yani ikinci bir ÖTV yükü gelmiş oldu. Bunun yanında ticari araçların trafik içinde kullanımını sınırlandıran yönetmelikler de önemli sıkıntılar yaratıyor. Özellikle trafikte ticari araçlara yönelik kontrollerin artırılması, köprü ve otoyollarda uygulanan geçiş yasakları hafif ticari araç alıcılarının çekimser davranmalarına yol açıyor.

Kudret Önen: İç pazar desteği olmadan zor

Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Kudret Önen, iç pazarda yaşanan gerilemenin, kısa vadeli üretimi etkilemeyeceğini, ancak önlem alınmadığı takdirde, Türkiye’nin hafif ticari araçta yakaladığı merkez üssü olma özelliğini kaybedeceğini vurguladı. İç pazardaki daralmayı ihracat alanında buldukları ABD gibi yeni pazarlarla kapattıklarını vurgulayan Önen, “Ancak, sadece iç pazar bu üretim adetlerini korumaya yetmeyecektir. Kısa vadede gerek toparlanan AB ülkeleri, gerekse ABD pazarı gibi yeni lokasyonlarla üretimde sorun yaşamayız. Fakat, iç pazarın desteği olmadan orta vadede, bu ürünlerin yeniden üretilmesi güç olacaktır” sözleriyle durumun önemini dile getirdi.

1-406.jpg

REKLAM ALANI