Dolar 32,5379
Euro 34,9850
Altın 2.429,46
BİST 9.805,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

İş güvenliğine uymayan işçi, tazminat almadan işten çıkarılacak!

İş güvenliğine uymayan işçi, tazminat almadan işten çıkarılacak!
13 Aralık 2014 11:03
A+
A-

Dr.AliColak

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nunda yapılan değişiklik ile artık iş güvenliğine uymayan işçi, hiçbir tazminat ödenmeksizin işten çıkartılabilecek. Güvenbir Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) Genel Müdürü ve İşyeri Hekimi Dr. Ali Çolak, yapılan değişikliğin işçilerin iş güvenliğine uyma konusundaki eğilimini arttıracağını söylüyor.

Son zamanlarda sıkça yaşanan iş kazalarının ardından iş güvenliği konusunda yeni adımlar atılıyor. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 19. Maddesinde yapılan değişiklik ile iş güvenliği talimatlarına uygun hareket etmeyen işçiler, tutanak tutularak, hiçbir tazminat ödenmeden işten çıkarılabilecek.

Yapılan değişiklikte yer alan “Çalışanların uyması gereken zorunluluklar işçiye yazılı olarak hatırlatıldığı halde yerine getirmemesi” ibaresindeki “yazılı” sözcüğü işverene tazminatsız işten çıkarma hakkı veriyor.

Güvenbir OSGB Genel Müdürü ve İşyeri Hekimi Dr. Ali Çolak, yapılan değişikliğin işçileri iş güvenliğine uyma konusunda teşvik edici olduğunu söyledi.

Dr. Çolak, şöyle devam etti:“Ne yazık ki ‘Bana bir şey olmaz!’ mantığıyla hareket eden ve güvenlik tedbirlerini dikkate almayan işçiler olabiliyor. Yapılan değişiklik çalışanlardaki iş güvenliği bilincini ve sorumluluğunu arttıracaktır.”

 İşleyiş Nasıl Olacak?

19. Maddedeki zorunluluklara uymadığı tespit edilen işçi hakkında amirinin tutanak tutması gerekecek. Tutanakta yazılanın aksi bir durum söz konusuysa ispatlamak işçiye düşecek. İşçi bu duruma kamera kayıtlarıyla ya da çalışma arkadaşlarının beyanları ile itiraz edebiliyor. Ancak kamera kayıtlarını işverenden almak çeşitli sebeplerden dolayı kolay olmayabilir. Aynı şekilde diğer işçiler de sıkıntıya düşmemek adına beyanda bulunmayabilir.

Bu durumda işten çıkarılan işçi, kıdem ve ihbar tazminatı için dava açabilir. Açılacak davada işverenden işten çıkarma sebebiyle ilgili deliller talep ediliyor. Bu durumda işveren haklı olduğuna dair delillerini mahkemeye sunması gerekiyor. Aksi durumda işveren işçiye tazminat ödemek zorunda kalıyor.

EKONOMİ AJANDASI

 

REKLAM ALANI