Dolar 32,5704
Euro 34,9776
Altın 2.421,86
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Güvenilir olmayan gıda 200’den fazla hastalığa neden oluyor

Güvenilir olmayan gıda 200’den fazla hastalığa neden oluyor
21 Mayıs 2015 09:55
A+
A-

 

Hacettepe+Universitesi+Halk+Sagligi+Enstitusu+Muduru+Prof.Dr.+Hilal+Ozcebe-1

Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hilal Özcebe gıda güvenirliliği, “Üreticiden tüketiciye kadar gıda ile ilişkisi olan herkesin bireysel sorumluluğunu üstlenmesi gerekmektedir” dedi.

Her yıl 2 milyon insan ölüyor

Prof. Dr. Hilal Özcebe, “Güvenilir olmayan besinler ishalden kansere kadar 200’den fazla hastalığa neden olmaktadır. Toplumda da özellikle yenidoğan bebekleri, küçük çocukları, yaşlıları ve hastaları daha fazla etkilenmektedir. Günümüzde halen gıda ve su kaynaklı ishalli hastalıklar birçoğu çocuklar olmak üzere her yıl tahminen 2 milyon ölüme neden olmaktadır” diye konuştu.

Kalabalıklaşma ve küreselleşme yakından etkiliyor

Günümüzde dünyanın kalabalıklaşması, nüfusun önemli bir kısmının kentlerde yaşaması, seyahat olanaklarının artması, toplumların gıda tüketim alışkanlıklarının değişmesi gibi nedenlerin gıdalardan etkilenme boyutlarını etkilediğini anlatan Prof. Dr. Özcebe şöyle devam etti: “Halka açık yerlerde satılan gıdaları satın alan ve tüketen insan sayısı giderek artmaktadır. Küreselleşme, geniş yelpazedeki gıdalara yönelik büyüyen bir tüketici talebini tetiklemiş, bu sürecin sonucunda ise giderek daha karmaşık bir hal alan ve daha uzun bir küresel gıda zinciri oluşmuştur. Küreselleşmenin etkisiyle güvenilir olmayan gıdaların oluşturduğu tehdit yöresel kalmamakta, geniş kitleler etkilenebilmektedir.”

Üreticiden tüketiciye herkes üzerine düşeni yapmalı

Tarlada doğal koşullarda zararlı maddelerden arıtılarak güvenilir gıdanın üretilmesinin gerekliliğine dikkati çeken Prof. Dr. Özcebe, “Gıdanın işlenmesi aşamasında, tüketiciye sunulması sırasında hem zararlı maddelerden uzak tutulması hem de gıda hijyenine uyulması gerekmektedir. Sadece teknolojik olarak gıda güvenirliliğinin sağlanması yeterli olmayıp gıda ile ilgilenen kişilerin de gıda hijyenini sağlayacak şekilde çalışmaları gerekmektedir. Gıdanın hazırlanmasından sunumuna kadar olan süreçte çalışan kişilerin gıda hijyeni konusundaki bilgi eksiklikleri ve uygulamaları yine en önemli tehditlerden birini oluşturmaktadır. Bu sürece sadece sokakta açıkta satılan gıdalar değil evlerde hazırlanan gıdalar da dahildir. Evde yemek yapımından sorumlu olan kişilerin de gıda güvenirliğine ilişkin önemli bir yerleri vardır” ifadelerini kullandı.

Yıllık 600 bin denetim gerçekleştiriliyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Kontrol ve Laboratuvar Dairesi Başkanı Dr. Neslihan Alper ise şu bilgileri verdi: “Türkiye’de yaklaşık 600 bin işletme bulunuyor. Yıllık denetim sayımız 600 bin 924. İşletmeleri sistematik olarak denetliyoruz. Ancak şikayet üzerine de denetimler yapıyoruz. Ayrıca ALO 174 hattı da bu konuda çok önemli. Vatandaşlarımız güvenmediği gıdalar için bu hatta başvurabilir” dedi.

 

REKLAM ALANI